Vraag

KPN backup Online

  • 10 November 2018
  • 11 reacties
  • 579 keer bekeken

Reputatie 2
Badge
Hallo,


Ik heb plannen om een nieuwe PC op te tuigen. Ik ga dan van W7 naar W10.

Op die nieuwe PC wil ik ook mijn KPN Backup Online abonnement installeren en activeren.
Dat draait op de huidige PC onder W7. Hoe krijg ik het voor elkaar, dat de backup niet
helemaal opnieuw begint met het veiligstellen met al m'n datafiles die van oude systeem
gewoon mee verhuizen naar het nieuwe systeem, maar gewoon doorloopt alsof het systeem
niet vervangen is?

Wat ik bedoel is dat ik wil voorkomen, dat de Backup door mijn nieuwe systeem denkt, dat
het een nieuwe backup-gebruiker is, die voor de eerste keer z'n databestanden veilig gaat
stellen. Als ik op m'n huidige systeem een backup start, gaat ie eerst kijken welke
bestanden gewijzigd zijn tov de laatste backup. Maar op mijn nieuwe systeem heb ik
natuurlijk nog geen vorige backup.

En op het nieuwe systeem is het ook geen her-installatie, waarbij je KPN Backup Online moet
renamen naar KPN Backup Online123. Dus ben ik bang dat ie begint met backuppen alsof mijn
data er nog niet staat. Als dat idd gebeurt, begin ik dus onnodig helemaal van voren, en
dat is niet de bedoeling.

Ik vraag me trouwens ook af, of het feit dat ik nu BackupOnline onder W7 heb geïnstalleerd
en op de nieuwe PC onder W10 ga installeren, nog ergens consequenties heeft of kan hebben.


Weet iemand, hoe ik het voor elkaar krijg, dat m'n BackupOnline gewoon doorhobbelt alsof de
PC niet vervangen is, zonder eerst de hele bubs via de hersteloptie terug te moeten zetten,
want dan zou ik alsnog dagen of langer bezig zijn?

Kan ik bijv de map KPN Backup Online van W7 als KPN Backup Online123 naar W10 zetten, nadat
ik onder W10 het programma geïnstalleerd heb?
Heeft iemand hier een oplossing voor?

11 reacties

Reputatie 2
Badge
Er zal toch wel iemand zijn, die hier een oplossing voor heeft?
Is het misschien een optie om de map KPN Backup Online in ProgramData van W7 als KPN Backup Online123 naar ProgramData van W10 te zetten, voordat ik onder W10 het BackupOnline programma ga installeren?
Reputatie 5
Badge +10
Hi @Marcel-E,

Als ik u goed begrijp wilt u Back-up Online her-installeren op een nieuwe PC. Dat is mogelijk! Houd er wel rekening mee dat Back-up Online eerst van uw oude PC verwijderd moet worden. Anders krijgt u tijdens de her-installatie problemen.

Tijdens de her-installatie ziet Back-up Online de nieuwe PC als een nieuw systeem en zal het dus niet verder gaan waar het op de oude PC was gebleven. U kunt wel kiezen welke bestanden er meegenomen moeten worden.

Op de website van KPN staan instructies over het her-installeren van Back-up Online.

Mocht u vragen hebben mag u ze uiteraard aan mij stellen. Ik help graag!
Reputatie 2
Badge
Hallo Rashid.

De gang van zaken rond een her-installatie op het zelfde systeem is me duidelijk, die heb ik in de loop der jaren al diverse malen gedaan. De Backup begint dan na de her-installatie NIET alles opnieuw veilig te stellen.
Waar het om gaat is de installatie op een nieuwe PC: de hamvraag is dan "Hoe voorkom ik, dat al m'n data na de installatie van BackupOnline opnieuw naar de KPN server geschreven wordt?" Dit zou namelijk een langdurige actie zijn, en absoluut overbodig, want al m'n data staat nog steeds op die server?
Omdat het een nieuw systeem is, heb ik nog geen Program Data>KPN Backup Online map op mijn systeemschijf, die ik eerst moet renamen naar Program Data>KPN Backup Online123. Volgens mij worden tijdens of na de installatie de benodigde gegevens uit de "123" map gehaald en haalt het programma daar ergens de info op waaraan gezien kan worden, dat er al op de server veilig gestelde data aanwezig is.
Dus vandaar mijn vraag: kan ik de Windows7 Program Data>KPN Backup Online map als "123" map in de Windows 10 Program Data> map zetten voordat ik het Backup programma op W10 ga installeren?
Of is het zo, dat na verwijderen in W7 en opnieuw installeren in W10 het programma de reeds op de server aanwezige veilig gestelde data sowieso wel tegenkomt en dus niet helemaal opnieuw begint met alle data veilig te stellen

Marcel
Reputatie 5
Badge +10
Hi @Marcel-E,

Ik heb het voor u nagevraagd en het korte antwoord voor op uw vraag is "Nee, dat kan niet.". Dit komt vanwege de manier waarop de software is geprogrammeerd.

Het lange antwoord is dat Back-Up Online automatisch detecteert tijdens de installatie dat dit gaat om een nieuwe computer. Uw selectie word vervolgens met een digitale code gebrandmerkt en is alleen zichtbaar voor Back-Up Online. Elke wijziging die u aanbrengt op uw geselecteerde bestanden, daarvan wordt de code gewijzigd. Back-Up Online inventariseert deze wijzigingen en deze worden opgeslagen in de Cloud.

Op uw 2e vraag waarbij u wilt weten of er consequenties zijn om van W7 naar W10 te gaan, kan ik alleen aangeven dat de instellingen die u op uw W7 had staan, na installatie weer toegepast worden. Dat gebeurt automatisch. Dus het verplaatsen van de program data folder hoeft niet.
Reputatie 2
Badge
Hallo Rashid,

Als ik het goed begrijp, ontkom ik er dus niet aan, dat vanaf mijn nieuwe PC alle reeds op de KPN Server aanwezige data helemaal opnieuw weggeschreven wordt. Dat is toch een beetje erg krom: al mijn data, die al veiliggesteld is, wordt nog een keer helemaal opnieuw weggeschreven. Dat is toch een nutteloze actie, die alleen maar een hoop tijd kost en een hoop onnodige netwerk-activiteit tot gevolg heeft.
Daar moet toch een werkbare oplossing voor zijn?

Marcel
Reputatie 5
Badge +10
@Marcel-E Wellicht dat u het als nuttig vindt als ik meer toelichting geef hierover.

U weet zelf dat het gaat om dezelfde bestanden, alleen is dat niet hoe een software pakket hiernaar kijkt. Hierin wordt namelijk geregistreerd dat het gaat om een nieuwe PC en word er eenmalig een volledige back-up gedraaid. Na de backup worden alleen de wijzigingen meegenomen. Dat is om onnodig netwerk-activiteit te voorkomen en om veiligheid voorop te stellen. Als u 1TB geselecteerd hebt staan wordt de eerste back-up volledige geüpload en daarna alleen de wijzigingen. In de meeste gevallen gaat dit om mb's of kb's en dat kost veel minder tijd dan de volledige 100%.

Hoelang duurt gemiddeld een back-up bij u?
Reputatie 2
Badge
Op dit moment is dat moeilijk te bepalen, omdat m'n PC op instorten staat en ook erg traag is. En verder hangt het uiteraard van de hoeveelheid nieuwe data af, maar bijna nooit echt lang, hooguit een paar uurtjes.
Maar voor wat meer GB's heb ik toch wel een lange tijd nodig, vrees ik.
Stel, dat ik 500GB opnieuw moet wegschrijven, hoe lang heb ik daar doorsnee voor nodig? Of die TB bijv. waar je over spreekt, hoe lang zou dat doorsnee in beslag nemen? Ik denk een paar weken, dag en nacht.

Marcel
Reputatie 2
Badge
Hoi Rashid,

Heb je mijn laatste reactie gemist of valt zo'n vraag moeilijk te beantwoorden?

Marcel
Reputatie 5
Badge +10
Hi @Marcel-E,

Excuses voor mijn late reactie! Door omstandigheden is mijn antwoord op uw vraag blijven liggen.

Dat is een uitstekende vraag! Ik kan u geen exacte antwoord geven, alleen heb ik wel een webpagina gevonden waarop we makkelijk kunnen zien hoelang dit zou duren, op de website van Upload time calculator kunnen we dit meten. U hoeft alleen uw internetsnelheid uit te kiezen en hoe groot het bestand is.

Mijn advies is, als u ziet dat dit meerdere dagen gaat duren om niet alles in 1 grote opdracht te doen. Maar om eerst een klein aantal mappen te selecteren, deze eerste te back-uppen en vervolgens voegt u de nieuwe mappen toe. Op deze manier kunt u toch een grootte hoeveelheid back-uppen.
Reputatie 2
Badge
Bedankt, ik zal die link eens gaan bekijken.
Ik blijf het jammer vinden, dat de gebruiker bij in gebruik nemen van een nieuwe PC al z'n data opnieuw moet wegschrijven, terwijl die data in z'n totaliteit nog steeds veilig gesteld staat en in principe nog steeds beschikbaar is. Ik denk, dat daar best wel een elegantere oplossing voor bedacht had kunnen worden.
Maar goed, het is nou eenmaal zo, en ik zal me wel moeten schikken.

Alvast een fijn weekend,
Marcel
Reputatie 5
Badge +10
Graag gedaan @Marcel-E! Succes ermee en mocht u nog andere vragen hebben, stel ze gerust.

Bedankt en ik wens u ook een heel goed weekend! 🙂

Reageer