Beantwoord

[macOS] Mac komt niet meer uit sluimerstand voor het maken van een back-up

  • 27 May 2017
  • 44 reacties
  • 1774 keer bekeken

Reputatie 4
Badge
..... nog even ter aanvulling:
- nu ik BUO open wordt vanzelf een backup opgestart;
- heb gemerkt dat als de Mac in sluimerstand gaat ook de wifiverbinding wegvalt, dat was voor BUO echter nooit een probleem om toch een backup op het aangegeven tijdstip op te starten;
- om vast te stellen of wellicht hierin het probleem zit zal ik vanavond de MAC met een kabel op het modem aansluiten.
Ik meld me dan maandag weer met een update.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
icon

Beste antwoord door BerendDeMeyer 25 June 2017, 14:31

Bekijk origineel

44 reacties

Reputatie 7
Hallo Job,

Dat je back-up niet meer werkt via wi-fi, zou diverse oorzaken kunnen hebben. Ik zie graag eerst even je update van maandag as. tegemoet. Een back-up maken via een netwerkverbinding die bedraad is, is zo-wie-zo aan te bevelen en dus de beste keuze.

Ook hier gaan we natuurlijk samen weer een oplossing voor vinden. Nog een fijn weekend gewenst.

Succes!
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Bekabelde netwerkverbinding heeft helaas geen beter resultaat opgeleverd: wederom werd op het opgegeven tijdstip geen automatische backup uitgevoerd. En ook nu, zodra ik BUO open, wordt er een backup opgestart.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Vergeet mijn vorige bericht want ik heb gemerkt dat het anders blijkt te zitten. Mijn dagelijkse automatische backup staat op 23.30 uur. Toen ik vanochtend BUO opende was ik in de veronderstelling dat er een backup werd opgestart. Maar nu de backup is afgerond is het verslag als volgt:


Het lijkt er dus op dat de autom.backup wel werd opgestart, de MAC in sluimerstand ging, vanochtend door mij uit de sluimerstand werd gehaald, en de backup toen pas werd afgerond.
Ik zal vannacht de sluimerstand uitzetten, zien wat er dan gebeurt.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Hallo Job,

Bedankt voor je terugkoppeling. Morgen heb ik wat meer tijd om hier in te duiken en je ermee te helpen. Wellicht kun je me wel alvast wat meer info geven over:
1. Welke OS versie had je voorheen en welke versie heeft de Mac Shop er opnieuw opgezet?
2. Hoe stond/staat jouw Energie Beheer (Voorkeuren) ingesteld voor "wakker worden bij detectie maken netwerkverbinding" - WakeOnLan?

Succes!
Reputatie 4
Badge
[*gemodereerd*] Hallo Job, ik heb zelf snel even jouw serienummer verwijderd!

Beste Berend,
1. Voor de 1e crash had ik Sierra, toen heeft de Mac Shop er een ouder OS op gezet welke ik vervolgens heb geupgrade naar Sierra , na de 2e crash heb ik OS Sierra er zelf opgezet. Huidige status:


2. Bij Energiebeheer tref ik geen keuze "wakker worden bij detectie maken netwerkverbinding" aan. Huidige status:


Uiteraard geen enkel probleem dat dit verder morgen wordt opgevolgd.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Hallo Job,

Bedankt voor je snelle terugkoppeling!
1. Blindeer even - om misbruik te voorkomen - even het serienummer uit je afbeelding. Heb ik zelf snel even voor je gedaan!
2. Dat is inderdaad de instelling die ik bedoel!

Tot morgen, ik wens je een fijne en zonnige zondag toe! 🆒
Reputatie 4
Badge
Goedemorgen Berend,
Ik heb gisteravond de energiestand als volgt ingesteld:


En vannacht werd de backup keurig conform het onder Voorkeur opgegeven tijdstip uitgevoerd:


Met een draadloze netwerkverbinding, dus het lijkt erop dat het probleem idd met de sluimerstand heeft te maken.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Hallo Job,

Zoals beloofd zou ik je vandaag nog even helpen met de issue met betrekking tot de sluimerstand in macOS 10.12.5 op je iMac. Dat jouw nieuwe instellingen Back-up Online in staat stelt een back-up te maken is natuurlijk prima. Ik denk wel dat het - omwille van het besparen van energie en hardware - belangrijk is dat we de sluimerstand op je iMac eens nader onderzoeken.

Omdat ik momenteel niet over mijn Mac Pro 5.1 met wi-fi - voor reparatie en gelukkig nog onder Apple Care - niet kan beschikken, zou ik je willen vragen zelf onderstaande controle willen uitvoeren op je eigen iMac.

EDIT: [22:00 uur] Zou je de instellingen van je energiebeheer weer naar Standaard terug willen zetten, voordat je onderstaande workaround uitvoert?

Draadloos Sluimerstand uitschakelen op verzoek
U kunt controleren of de Mac draadloos Sluimerstand uitschakelen op verzoek ondersteunt door deze stappen te volgen:

1. Openen Systeeminformatie.
- Klik daarna op het menu Apple terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt en selecteer Systeeminformatie…
2. Klik op Wi-Fi in het onderdeel Netwerk.

Als u ‘Activeer bij draadloze verbinding: ondersteund’ ziet, ondersteunt uw Mac Sluimerstand uitschakelen op verzoek bij een verbinding met uw draadloos netwerk en wanneer de Mac is geregistreerd bij de Sleep Proxy Server. Als u ‘Activeer bij draadloze verbinding: ondersteund" niet ziet, kan uw Mac Sluimerstand uitschakelen op verzoek gebruiken wanneer uw computer is verbonden met uw netwerk via een Ethernet-kabel.

Het draadloze netwerk dat u gebruikt met Sluimerstand uitschakelen op verzoek moet het eerste draadloze netwerk zijn in uw lijst met Voorkeursnetwerken. De prioriteit van het draadloze netwerk kan in het paneel Netwerk van Systeemvoorkeuren worden geconfigureerd met de volgende stappen:
1. Kies in het menu Apple de optie Systeemvoorkeuren…
2. Kies in het menu Weergave de optie Netwerk.
3. Selecteer Wi-Fi in de lijst met netwerkinterfaces.
4. Klik op het hangslot linksonder als het is vergrendeld. Voer de naam en het wachtwoord van een beheerder in wanneer u hierom wordt gevraagd.
5. Klik op de knop Geavanceerd….
6. Sleep in de lijst met Voorkeursnetwerken onder het tabblad Wi-Fi de naam van het netwerk dat Sluimerstand uitschakelen op verzoek gebruikt naar boven in de lijst.
7. Klik op ‘OK’ om de instellingen te bewaren.
8. Klik op ‘Pas toe’ en sluit vervolgens Systeemvoorkeuren.

bron: Apple https://support.apple.com/nl-nl/HT201960

Succes! met het volgen van deze workaround en ik ben erg benieuwd of dit ook op jouw systeem de oplossing is voor het maken van een back-up, zonder dat je de belangrijkste instellingen voor het besparen van energie - en hardware - dient uit te schakelen.
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Bedankt hiervoor.
Gisteravond: bij stap 1 zag ik idd de melding ‘Activeer bij draadloze verbinding: ondersteund’; bij stap 2 stond het het juiste voorkeursnetwerk reeds bovenaan. De sluimerstanden heb ik teruggezet naar de oorspronkelijke instellingen muv "Plaats harde schijven in sluimertijd indien mogelijk". Het resultaat van dit alles was dat er helaas wederom geen autom.backup werd gemaakt.
Voor de crash had ik dit probleem niet. Is het misschien zinvol BUO te deinstalleren en opnieuw te installeren? Of heeft dit tot gevolg dat er een compleet nieuwe (en tijdrovende) backup wordt gemaakt?
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Hallo Job,

Bedankt voor je terugkoppeling! Ik zou even wachten met het opnieuw installeren van Back-up Online. Deze week krijg ik mijn Mac Pro - met wi-fi - weer terug van de Apple Care Repair. Ik kan dan ook e.e.a. samen met je testen. Is dat akkoord wat jou betreft?
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Bedankt, ik wacht het even af.
Jouw Pro beschikt waarschijnlijk over Power Nap, mijn Mac (modeljaar 2011) helaas niet.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Hallo Job,

Ik heb inmiddels mijn Mac Pro ook weer retour. Zodra deze weer helemaal in 'bedrijf' is - ik verwacht morgen - meld ik me weer even voor het samen met jou doen van een aantal testjes. Mocht jij zelf in die tussentijd nog een update hebben, dan hoor ik dat graag van je.
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Bedankt voor je bericht. Ik heb wel een update maar helaas niet zo positief. Vanochtend is de videokaart in mijn iMac ermee gestopt. Reparatie kan wel even duren, stel voor dat ik me daarna weer meld.
Met vriendelijke groet,
Job Spekman
Reputatie 7
Goedemorgen Job,

Oh nee... dat is inderdaad super pech hebben! Als ik je - met permissie - een tip mag geven, neem even contact op met Amac (voorheen iCentre). Dat is een prima club weet ik uit ervaring!

Succes met de reparatie van je iMac, ik zal zowiezo die workaround van Apple zelf ook even testen op mijn Mac. Anders zal ik op mijn favoriete websites voor de Mac zoals MacRumors jouw issue (specifiek model iMac en macOS) ook even voorleggen. Zodra ik zelf een update heb, dan plaats ik deze direct weer hier in jouw topic.

In ieder geval toch een goed weekeinde gewenst! 🆒
Reputatie 7
Hallo Job,

Ik ben even benieuwd naar de status van jouw iMac, al iets meer bekend daarover?
Reputatie 7
Hallo @Job Spekman,

Omdat ik geen reactie meer van je heb gekregen, ga ik ervan uit dat je probleem is opgelost. Ik markeer jouw topic dan ook als zijnde opgelost cq. beantwoord! Mocht in je in de toekomst nog (andere) vragen hebben over Back-up Online, plaats ze dan weer gerust op het forum. Ik help je graag! 🆒

[mode-note] Tevens in een PB verzonden!
Reputatie 7
Hallo Job,

Welkom terug!

Natuurlijk! 🆒 Ik zal het topic weer als "niet beantwoord" markeren! Succes met je - bijna - nieuwe iMac! Ik verneem graag van je wat het resultaat is morgen!

De reden dat ik het aantal dagen in de gaten houd is, om niet te lang ONbeantwoorde topics in het subforum Back-up Online te hebben staan. "Clean & Mean" zeg maar! :$

PS! ter bevordering van een transparante communicatie op het forum, heb ik dit ook even in jouw topic zetten.
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,

Er is gisteren idd wederom geen automatische backup gestart. Geheugensteuntje: als ik de sluimerstand helemaal uitzet (zie mijn bericht van 29 mei) wordt BUO wel uitgevoerd. Hierbij wat printscreens van de huidige status/instellingen:[*gemodereerd*] Hallo Job, ik heb zelf snel even jouw e-mailadres verwijderd!


De backups van 19 en 20 juni werden handmatig opgestart.
Verder: het probleem is ontstaan nadat ik OS en BUO opnieuw had geïnstalleerd; ik werk met een draadloze verbinding die wegvalt in sluimerstand; echter, met een bekabelde verbinding wordt de backup om 23:30 uur eveneens niet automatisch opgestart.
Groet, Job
Reputatie 7
Goedemorgen Job,

Zoals je wellicht hebt gemerkt heeft het forum een mooie update gekregen, dus even een aantal testjes en reviews gedaan en was ik daardoor gisteren even hands-off op dit subforum. Ik heb inmiddels mijn Mac Pro - + wifi- ook weer up-and-running en dus zal ik de komende dagen jouw issue proberen te reproduceren.

Heb je zelf eventueel nog een update?

Wordt vervolgd...
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Bedankt voor je bericht, ik wacht even af. Jouw Pro beschikt waarschijnlijk over Power Nap, mijn Mac (modeljaar 2011) helaas niet. Mijn iMac heeft de afgelopen 2 maanden nogal wat software en hardware wijzigingen ondergaan en voor die tijd had ik het sluimerstand probleem met BUO niet. Nu de iMac-failures achter de rug zijn vroeg ik me af: heeft het zin dat ik BUO gewoon eens opnieuw installeer om te zien of hiermee het probleem wellicht is verholpen? En, ivm tijdbeslag, zou dit betekenen dat er vervolgens een volledige backup wordt gemaakt of, zoals gebruikelijk, alleen van de gewijzigde bestanden?
Groet, Job
Reputatie 7
Hallo Berend,
Bedankt voor je bericht, ik wacht even af. Jouw Pro beschikt waarschijnlijk over Power Nap, mijn Mac (modeljaar 2011) helaas niet.

Hallo Job,

- Welke Mac-computers kunnen Power Nap gebruiken?
  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2010 en nieuwer)
  • OS X Mountain Lion v10.8.2 of hoger vereist
  • MacBook Pro (alle modellen met Retina-display)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • Mac Pro (eind 2013) - mijn Mac Pro 5.1 (2012) dus ook niet.
Mijn iMac heeft de afgelopen 2 maanden nogal wat software en hardware wijzigingen ondergaan en voor die tijd had ik het sluimerstand probleem met BUO niet. Nu de iMac-failures achter de rug zijn vroeg ik me af: heeft het zin dat ik BUO gewoon eens opnieuw installeer om te zien of hiermee het probleem wellicht is verholpen? En, ivm tijdbeslag, zou dit betekenen dat er vervolgens een volledige backup wordt gemaakt of, zoals gebruikelijk, alleen van de gewijzigde bestanden?
Groet, Job

Een herinstallatie kan altijd - let wel even op dat je de juiste optie kiest - maar ik denk dat dit jouw issue niet zal verhelpen. Je hebt tenslotte toch ook een nieuwe HDD/SSD gekregen? Dus bij de ingebruikneming van je 'nieuwe' iMac heeft Back-up Online zichzelf ook opnieuw geïnitialiseerd. We moeten dus gericht gaan zoeken naar een oplossing voor jouw "sleep & wake" issue op jouw iMac. Het lijkt me een macOS issue.

Wordt vervolgd!...
Reputatie 4
Badge
Hallo Berend,
Ik laat herinstallatie dan maar even achterwege. T.a.v. dit probleem nog 3 opmerkingen:
1. Voor mijn iMac-problemen had ik ook wifi-uitval in de sluimerstand, bij ontwaking uit de sluimerstand werd de wifiverbinding dan automatisch weer hersteld, die situatie is nu hetzelfde. Toendertijd echter werd BUO, ondanks de sluimerstand, wel gewoon op het opgegeven tijdstip uitgevoerd. Kennelijk deactiveerde BUO destijds de sluimerstand wel;
2. Het is niet ondenkbaar dat ik voor de iMac problemen een oudere release van BUO in gebruik had dan ik nadien heb geïnstalleerd, heb althans bij mijn weten nooit een upgrade uitgevoerd;
3. Als nu 's-ochtends de iMac activeer ontwaakt hij de sluimerstand, herstelt de wifiverbinding en start BUO automatisch op. Het lijkt erop dat BUO de backup instructie van 23:30 uur dan alsnog uitvoert.
Succes!
Groet, Job
Reputatie 7
Hallo Job,

Het lukt mij ook niet om Back-up Online te faciliteren met een wakker netwerk - zelfs bedraad - voor het maken van een back-up. Ik heb dit ook even nogmaals elders uitgezet, met de vraag of er een macOS programma of een Terminal command line bestaat om per applicatie de WOL te activeren.

Omdat je iMac is gerepareerd - stekker uit je Mac - heeft een SMC reset ook geen zin:


Aanwijzingen dat de SMC mogelijk opnieuw moet worden ingesteld


Voer eerst de normale probleemoplossing uit. Het kan nodig zijn om de SMC opnieuw in te stellen als je hierna nog last hebt van de volgende symptomen:
De ventilatoren van de computer draaien op hoge snelheid terwijl de computer niet intensief wordt gebruikt en goed wordt geventileerd.
De toetsenbordverlichting werkt niet correct.
Het statusindicatielampje (SIL) werkt niet correct.
De lampjes die de batterijstatus aanduiden (indien aanwezig), werken niet correct op een Mac-notebook met niet-verwijderbare batterij.
De schermverlichting reageert niet correct op veranderingen in het omgevingslicht.
De computer reageert niet op het indrukken van de aan/uit-knop.
Een Mac-notebook reageert niet correct wanneer je de klep opent of sluit.
De computer gaat onverwacht in de sluimerstand of wordt onverwacht uitgeschakeld.
De batterij laadt niet naar behoren op.
Het ledlampje op de MagSafe-lichtnetadapter geeft niet de juiste werking aan.
De computer werkt ongewoon traag terwijl het CPU-gebruik niet abnormaal hoog is.
Programmasymbolen in het Dock blijven langere tijd stuiteren wanneer je een programma opent.
Programma's werken niet naar behoren of reageren niet meer nadat ze zijn geopend.
Een computer met ondersteuning voor de modus Doelbeeldscherm gaat niet in of uit de modus Doelbeeldscherm zoals verwacht, of schakelt op onverwachte momenten de modus Doelbeeldscherm in of uit.
De verlichting rond de I/O-poorten van een Mac Pro (eind 2013) wordt niet geactiveerd wanneer je de computer verplaatst.

De SMC opnieuw instellen op Mac-desktopcomputers


Volg deze stappen voor iMac, Mac mini, Mac Pro en Xserve.
Zet de Mac uit.
Koppel het netsnoer los.
Wacht 15 seconden.
Sluit het netsnoer weer aan.
Wacht vijf seconden en druk vervolgens op de aan/uit-knop om de Mac in te schakelen.
Intel-Xserve-computers die niet reageren, kun je lokaal uitschakelen of met commando's op afstand. Je kunt de computer ook uitzetten door de aan/uit-knop vijf seconden ingedrukt te houden.

bron: Apple

Onze zoektocht naar DE oplossing gaat gewoon nog even verder!
Reputatie 7
Goedemiddag Job,

Ik gebruik zelf nooit sleep and wake voor het maken van een back-up en ook geen wifi, dus ik moest even op zoek gaan voor je. Na veel puzzelen op een aantal fora - Google is also my friend! - wil ik graag het volgende met je delen.

1. Zou je in terminal - inloggen met admin rechten op je iMac - het volgende willen uitvoeren om je iMac uit de sluimerstand te halen. Test even met een tijd die 10/15 minuten later is, laat je iMac slapen en check even of dit werkt.

code:
sudo pmset repeat wakeorpoweron MTWRFSU 13:00:00

MTWRFSU = alle dagen van de week (engels)
13:00:00 = de in te stellen tijd uren:min:sec voor het ontwaken, dit werkt bij mij perfect.

2. Zet in Back-up Online het maken van een automatische back-up dan vervolgens op bijvoorbeeld 5 minuten later in de tijd als die je bij "1." hebt ingesteld!

3. Zodra de iMac is ontwaakt ga je naar Back-Up Online - tab Backup - en check je of 5 minuten later Back-up Online inderdaad ook start met het maken van een back-up!


Voorbeeld
Terminal:
code:
sudo pmset repeat wakeorpoweron MTWRFSU 14:00:00

Back-up Online: Voorkeuren > Schema 14:05

Ik ben ook erg benieuwd of je iMac - na het ontwaken - dan ook weer een goede verbinding maakt met je wifi-modem/router. Succes met deze workaround, laat me zsm even weten of het de oplossing is voor jouw issue.

Toch nog vragen? Laat het me weten!
Reputatie 7
Hallo Job,

Goed nieuws! Ik heb deze workaround nu diverse malen - bedraad en met wifi - getest en het werkt zoals verwacht.

EDIT: Ook nog maar even een overzicht van de alle opties - ter lering en vermaak - voor het "pmset" terminal commando. Deze kun je via het volgende Terminal commando opvragen:

code:
man pmset

Kopieer en plak deze code in Terminal, verander de tijd 14:16:00 voor je eigen back-up schema.

code:
sudo pmset repeat wakeorpoweron MTWRFSU 14:16:00

Resultaaten van dit sudo commando die te herleiden zijn in de console logfiles:

25/06/17 14:16:02,000 kernel[0]: AirPort_Brcm43xx::powerChange: System Wake - Full Wake/ Dark Wake / Maintenance wake
25/06/17 14:16:02,569 WindowServer[230]: CGXDisplayDidWakeNotification [15219389759467]: posting kCGSDisplayDidWake
25/06/17 14:16:08,210 sharingd[476]: 14:16:08.209 : Starting AirDrop server for user 501 on wake
25/06/17 14:16:08,212 TeamViewer_Service[62]: DisplayWakeup
25/06/17 14:16:08,747 MacsFanControl[599]: slotWakeUp

AirPort_Brcm43xx is mijn onboard wifi kaart:


Prioriteit van de SSID's voor het maken van een verbinding via wifi, zodra de Mac uit sluimerstand komt! Zorg er voor dat deze lijst up-to-date is.


Vervolgens Back-up Online opgestart:


Back-up Online Overzicht -> tijdstip start 14:16 uur


Regels in de logfile van Back-up Online:

code:
/Library/Logs/KPN/KPN Back-up Online/BackupFP/BackupFP_2017_06_25.log

[2017-06-25 14:16:02.104611] [l] [0x101814210] Scheduling fired for data source 1. Task is backup.
[2017-06-25 14:16:03.358332] [l] [0x101814210] Scheduling fired for data source 1. Task is backup.
[2017-06-25 14:24:25.596398] [l] [0x101814210] Backup finished for data source FsBackupPlugin with session status Completed.
[2017-06-25 14:24:28.778088] [l] [0x101814210] [BackupQueueHandler] Session table committed.

Ik heb in de laatste test het starten van een back-up gelijk laten lopen met het WOL commando, zoals in de laatste test allebei om 14:16 uur!

Nogmaals, ik ben erg benieuwd naar de uitkomst van jouw tests!

Reageer