Doe-het-zelf op de zaak met Raspberry Pi

  • 17 October 2016
  • 9 reacties
  • 1978 keer bekeken

Reputatie 6
Badge +5

Deze zomer ging de Anniversary update voor Raspberry Pi 3 live! De mini supercomputer is flink onder handen genomen, en problemen met o.a. spraakherkenning zijn opgelost. Een goed moment dus om weer eens te kijken naar de mogelijkheden van Raspberry Pi voor uw bedrijf. Want wat kunnen we er eigenlijk mee?

Raspberry Pi 3 is een singleboardcomputer ter grootte van een creditcard met schijnbaar oneindige mogelijkheden. Het is ooit ontwikkeld voor het onderwijs, maar ook op de zaak kan het erg nuttig zijn! Kleinere ondernemers en hobbyisten in het bijzonder worden er heel gelukkig van. U heeft zo’n computertje namelijk al liggen voor zo’n 50 euro. Dit maakt Raspberry Pi bij uitstek geschikt voor ‘doe-het-zelven’! Het is namelijk mogelijk om Raspberry Pi met een HDMI kabel aan te sluiten op een TV of (met een extra verbindingsstuk) op andere schermen.

Creëer een eigen jukebox met een USB geluids- en SD kaart. Of volg het voorbeeld van lunchwinkel Sid en Liv te Nijmegen en maak een informatiescherm met een HDMI kabel en een oude monitor. Zij gebruiken Raspberry Pi om Buienradar te draaien in hun zaak. Zo weten zij altijd wanneer het terras open kan. “We keken daarvoor steeds op onze telefoon, maar je bent gekke Henkie als je de hele dag met je telefoon gaat staan,” aldus eigenaresse Mirjam.

Het kan natuurlijk altijd gekker. Deze slimme heren van Developer Garden hebben een koffieautomaat gehackt, zodat deze voortaan netjes belt om te vragen of u al aan een nieuwe cappuccino toe bent!


Hebt u inspiratie opgedaan, of gebruikt u zelf al Raspberry Pi in uw onderneming?
Deel uw ideeën in de reacties!


Handige links:
- Interessant: Masterminds op het Zakelijk KPN Forum
- Interessant: LinkedIn verliest privacy rechtszaak
- Forum: Introductie het zakelijk forum KPN
- Forum: Indexpagina Blogs & Artikelen

9 reacties

Reputatie 3
Badge +1
De koppeling met de nespresso is een leuk idee - ik ga eens uitzoeken hoe de koppeling tot stand komt - ook een praktijkvoorbeeld van het Internet of Things (IoT).
Mijn Rasberry Pi fungeert als mediacenter; daarvoor is het gratis verkrijgbare XMBC pakket geïnstalleerd.
Bekijk deze stap voor stap video hoe je het installeert (Engels)
Bijgaand ook de afmetingen van de RP.

Reputatie 3
Badge +1
Nespresso Nesbot
Ik gebruik m om escape Rooms aan te sturen
Reputatie 7
Badge +11
Hi Boy, dat klinkt ontzettend tof, hebt u daar ook een foto van? :8
Hi Boy, dat klinkt ontzettend tof, hebt u daar ook een foto van? :8

Helaas geen foto van bij de hand!
Maar we hebben beide escape rooms van http://escapecentrumlimburg.nl hiermee geautomatiseerd en zijn bezig met eentje op een andere locatie 🙂
Reputatie 7
Badge +11
Geweldig, wat een uitvinding! :D

Hoe kan ik het ongeveer voor mij zien? Speelt de Pi een script / programma af en stuurt daarbij bepaalde onderdelen in de escape room aan?
Geweldig, wat een uitvinding! :D

Hoe kan ik het ongeveer voor mij zien? Speelt de Pi een script / programma af en stuurt daarbij bepaalde onderdelen in de escape room aan?


Dat klopt, ik heb de software hier zelf compleet voor geschreven. Ook hebben we de hardware zelf ontwikkeld die de Pi doet aansturen. Als de speler dus een puzzel oplost en iets triggert, zorgt de Pi voor de juiste reactie.

Hebben verder nog meer plannen, maar dat is geheim op dit moment 😉
Reputatie 7
Badge +11
Haha dat begrijp ik, bedrijfsgeheim ;)

Bedankt voor het delen, leuk om te zien waar de Pi allemaal voor gebruikt wordt. Mocht je een keer een video of leuke info hebben zie ik dat graag!
Reputatie 3
Badge
Wat ik zelf interessant vind zijn de Raspberry alternatieven. De Raspberry maakt gebruik van een Broadcom processor. Deze is closed source en veel datasheets zijn niet openbaar beschikbaar. Dit maakt ontwikkeling lastig en tijd rovend. Ook heeft de Raspberry een hoog "hobby" gehalte 🙂. Bij een product zou ik dan eerder voor een minder bekend alternatief gaan, maar toch hetzelfde ontwikkel gemak willen hebben.

Wat ik zelf bijvoorbeeld een fijn alternatief vind is de recent uitgebrachte: Orange Pi Zero te koop: voor nog geen $9USD

Deze maakt gebruik van de open-source Allwinner H2+ SoC. En zoals de naam al doet vermoeden is het een tegenhanger van de Raspberry Pi Zero. Alleen dan sneller/beter beschikbaar/iets duurder.

Wanneer ik de tijd vind ga ik deze integreren in LEDE Project. Alleen heb ik het tot op heden behoorlijk druk. Dus wellicht is iemand anders mij voor 🙂. Er is al wel reeds een armbian build overigens.

Reageer