Microblog: Ik ga ondernemen

 • 24 January 2021
 • 3 reacties
 • 76 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +6

31 Augustus 2019:
Nadat ik mij maanden heb ingelezen is vandaag eindelijk mijn afspraak bij de KvK, leuk gesprekje, bakje koffie en inschrijving was zo rond.

...Nu alleen nog een probleem, mijn IT is helemaal op orde (Ik ben immers een IT'er) maar nu ik heb helemaal geen financiële infrastructuur.

De basis van mijn kantoor infra bestaat uit:

 • Microsoft 365 Business
 • KPN Privé abonnement - De keuze om mijn oude abonnement te houden is gebaseerd op het feit dat ik niet afhankelijk ben van een constant werkende verbinding gezien ik naast mijn onderneming een vast dienstverband heb bij een grote werkgever - Oftewel, de onderneming is vooral voor een beetje bijverdienen en hopelijk wordt het een succes.

Naderhand van het inlezen had ik de volgende banken op mijn shortlist gezet om daar een zakelijke bankrekening te openen. Dit omdat ik koste wat kost wou voorkomen dat mijn prive rekeningen gemixed worden met mijn zakelijke rekeningen. De fiscus is vrij streng en ik maak 't mijzelf liever niet te moeilijk.

 • ING - Eerste halfjaar gratis en m'n huidige bank - Top! Alleen zag ik redelijk verborgen kosten dus ik had iets van... Tja als ik geen duidelijk overzicht krijg, dan neem ik het risico niet.
 • KNAB - Supervoordelig voor een zakelijke bank en makkelijk aan te vragen. Wordt veel gekozen voor starters en eenmanszaken die als ZZP-er functioneren.
 • BUNQ - Relatief dure bank, maar veel techniek.... Ik houd van techniek. Veel uitbreidmogelijkheden en automatiseringsmogelijkheden.

Uiteindelijk ben ik maar voor BUNQ gegaan, niet om de prijs want ze waren zeker in mijn startfase het slechtste, maar omdat het goed te automatiseren was en een jong innovatief bedrijf is.

...Nu nog mijn boekhoud pakket, na veel wikken en wegen heb ik 3 pakketten geprobeerd:

 • E-Boekhouden - Goedkoop maar vond ik er vrij bagger uitzien, ik ben lui 😉
 • Jortt - Werkt goed in combinatie met BUNQ, maar kan geen dollars omrekenen naar euro's wat lastig is als je online internationaal zaken gaat doen.
 • Visma - Wat meer traditioneel dan Jortt en daarmee is er voor mij een grotere learning curve, maar het is prima te doen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Visma, niet de goedkoopste maar het eerste jaar is gratis, ik heb het geïntegreerd met m'n bank maar helaas zat hier de eerst week helaas een nogal vervelende fout in waardoor ik m'n bank koppeling niet kon afmaken, vervelend maar wel op te lossen naar een paar telefoontjes.

 

Anno 2021 draait de ondernemen nog steeds, ik zal in de komende tijd lessen, valkuilen en een aantal successen delen :-) 


3 reacties

Reputatie 7
Badge +6

22-02-2021:

Phew, sinds mijn laatste bericht oorspronkelijk geschreven is, is mijn ondernemen een paar evoluties ondergaan. We zijn uit gegroeid van vakliteratuur voor onze niche naar courses (Alhoewel, de Nederlandse tak houd zich alleen bezig met de achterliggende techniek 😉 ). De website is om deze reden inmiddels 3x opnieuw redesigned en er is bijna niks meer over van de oorspronkelijke website. Ach ja, als je niks veranderd gaat er nooit iets goed. 

Afgelopen maand werden de PayPal betalingen dankzij een verstoring niet meer geint en werden geannuleerde abonnementen opeens “gratis” gefactureerd. Gelukkig hebben we dit snel weten te herstellen maar mijn hart zat wel even in mijn keel. Gelukkig kon ik het merendeel fixen door handmatig in te grijpen in de achterliggende systemen.

Verder heeft de belangenvertegenwoordiger van onze belangrijkste niche (We zijn gegroeid 🙂 ) ons uitgeroepen als partner en herkent ons voor het voorruit pushen van de industrie. Altijd leuk om te horen dat ons werk goed valt bij de klanten. Het blijft wel tof om in een lijstje tussen bedrijven als Dell, Dolby en Asus te staan waar eigenlijk geen andere kleinere bedrijven tussen zitten :-) 

Corona heeft overigens weinig invloed gehad op de onderneming, helaas zijn er een paar klanten weg gelopen gezien ze helaas hun inkomsten kwijt zijn geraakt. Maar met de nieuwe instroom van klanten en grotere naamsbekendheid hebben we het verlies makkelijk kunnen compenseren.

Verder heb ik naast de onderneming nog een “gewone” baan met een 32 uur contract, maar ik zit er over na te denken om een dagje in te leveren. Hier zitten alleen wat Juridische gevolgen achter die ik nog eens goed moet uitzoeken. 

Ik ga wel eventjes 36 uur aan verlof kopen na mijn eerst volgende inkomstenpercentage wordt uitgekeerd. Kan ik lekker wat meer werken voor mijzelf. 

Eerlijk gezegd vindt ik het een tikje ironisch dat ik op dit moment bij mij op kantoor het meeste verdien (Dankzij de inkomsten uit de onderneming)….  Terwijl ik in 2013 nog 100% arbeidsongeschikt op de bank zat :sweat_smile: Times have changed. 

 

 

Reputatie 5
Badge +3

Klinkt niet verkeerd @SjorsK ! Toch aardig wat stappen gemaakt sinds je dit topic bent gestart. Afbouwen bij je werkgever, en jouw eigen ding tot succes maken is toch wel waar iedereen stiekem van droomt!  Ga zo door :smiley:

Die bedrijven waar je mee concurreert in jouw sector zijn ook zeker niet de minsten natuurlijk.

Reputatie 7
Badge +6

Heel stiekem was ik er sinds 2015 al mee bezig haha ;) Maar vanaf juli 2019 is de geldkraan pas open :-) 

Eerlijk gezegd zag de concurrentie ons een jaar geleden nog niet aankomen omdat we een andere focus hadden (Artikelen publiceren). Tegenwoordig zouden ze graag “samen willen werken”  (Komt vanuit hun he ;) ). :innocent: omdat ze het beginnen te voelen in de omzet. Wij hebben uiteraard vriendelijk bedankt :-) 

Verder was er ook een nieuwe grote club erbij gekomen maar die hebben er toch maar van afgezien zonder verder bericht (Mogelijk waren de kosten te hoog). 

Eerlijk gezegd maak ik mij absoluut geen zorgen om onze concurrentie gezien onze hoge kwaliteit en onze prijs. Eerlijk gezegd moet onze concurrent zich bang zijn voor ons :-) 

 

Reageer