Internet en wifi in Nederland: een opmerkelijke geschiedenis

  • 8 June 2021
  • 0 reacties
  • 24 keer bekeken
Internet en wifi in Nederland: een opmerkelijke geschiedenis
Reputatie 5
Badge +3
  • KPN Community Manager
  • 219 reacties

Tegenwoordig zijn tal van bedrijfsprocessen afhankelijk van internet en is het vrij normaal dat je in je bedrijfspand wifisnelheden haalt van honderden Mbps. Hoe is het zover gekomen? We duiken in de geschiedenis van internet en wifi, waar Nederland een belangrijke rol blijkt in te nemen. Zo was Nederland na de VS het tweede land ter wereld dat internet had en is wifi een Nederlandse uitvinding. Een reis terug in de tijd aan de hand van veertien belangrijke jaartallen.

1969: internetvoorloper ARPANETIn 1969 wordt ARPANET in gebruik genomen. Het is bedacht door het Amerikaanse ministerie van Defensie en wordt later ook door de Amerikaanse academische gemeenschap gebruikt. In de loop der decennia groeit dit netwerk uit tot het internet dat we nu kennen. 

1971: e-mail, ALOHA en het eerste virus

Hoewel maar weinigen de jaren zeventig zullen associëren met internet, gebeuren er in 1971 drie belangrijke dingen. Allereerst wordt e-mail geïntroduceerd in de vorm van een systeem waarmee gebruikers op verschillende hosts binnen ARPANET berichten aan elkaar kunnen versturen. Ook ontstaat in dit jaar de eerste wifivoorganger. ALOHAnet, ontwikkeld door de universiteit van Hawaï, is ’s werelds eerste systeem dat computers verbindt via radiogolven. 

Om het af te maken, ziet ook het eerste internetvirus het levenslicht in 1971. De worm Creeper was tamelijk onschuldig en liet alleen een berichtje zien: ‘I’m the creeper, catch me if you can!’ Maker Bob Thomas wilde ermee aantonen dat internetvirussen levensvatbaar zijn.

Lees verder op het blog van The Digital Dutch..


0 reacties

Geen reactie

Reageer