Blog

Televisie trends & innovaties

  • 15 April 2019
  • 3 reacties
  • 433 keer bekeken

Reputatie 5
Badge +3
  • KPN Community Manager
  • 219 reacties


De manier waarop we televisie kijken is aan het veranderen. Wie is er niet mee bekend? Scenes uit Sciencefiction films waarbij de personages lopen door ruimtes of steden met tientallen schermen, de ene nog geavanceerder en groter dan de ander. De afgebeelde technieken uit films zoals Blade Runner, Minority Report, en Alien zijn dichterbij dan je denkt. De ontwikkelingen op gebied van zowel content, als beeldkwaliteit hebben elkaar nog nooit eerder zo rap achter elkaar opgevolgd. Op het gebied van beeldkwaliteit zijn er de afgelopen jaren al grote veranderingen geweest. Wie nu in de markt is voor een nieuwe televisie komt eigenlijk vanzelf al bij minimaal een Ultra HD, (of 4K) model uit. Waar televisies met een oled-paneel nog maar enkele jaren geleden nog onbetaalbaar waren, hebben de prijzen sindsdien een constante daling laten zien. Mensen met een modaal inkomen zijn vandaag de dag in staat om ook ‘gewoon’ een oled-tv aan te schaffen. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat de lcd-techniek, ergens in de toekomst, (net als plasma daarvoor) zal worden uit gefaseerd. Maar welke vernieuwingen liggen nog meer om de hoek te wachten?



OLED & Quantumdots

Waar de oled techniek ongetwijfeld zal worden doorontwikkeld, zal specifiek Samsung het over een andere boeg gooien. Samsung is momenteel de marktleider, maar produceert vreemd genoeg nu alleen nog lcd tv’s. Samsung kiest er voor om lcd televisies naar een hoger niveau te tillen door middel van zogenaamde quantumdots. Dit zijn kleine halfgeleiderdeeltjes waarvan de afmetingen kunnen worden aangepast om licht van verschillende kleuren uit te stralen. Als de techniek van quantumdots zich blijft ontwikkelen, kan het backlight zelfs achterwege worden gelaten. De quantumdots zullen dan geen licht meer omzetten in een andere kleur, maar rechtstreeks de elektriciteit in de juiste kleur omzetten. Zo ontstaat er een self-emissive display, waarbij de subpixels zelf licht zullen geven, zoals dat nu het geval is bij oled. Geen wonder dus dat Samsung hier groots op inzet. Als het bedrijf er in slaagt, zullen deze schermen in potentie voor heel lage kosten te produceren zijn, wat dan verdere grote gevolgen zal hebben voor de televisie markt.



Oprolbare schermen

Al jaren worden de televisies alsmaar groter, zo ook de beeldformaten. Op ten duur zouden deze te groot worden voor de reguliere huiskamer. Bovendien zijn grote beeldschermen ook lastig te verplaatsen en te verhuizen, denk aan portiekwoningen, en andere trappenhuizen. Oprolbare schermen bieden hier een uitkomst, omdat ze enkel groot zijn wanneer ze aan staan. Na gebruik verdwijnen ze grotendeels uit zicht, wat dan weer bevorderlijk is in een huiskamersetting. Dit jaar werd op de CES beurs in Las Vegas een model getoond van LG. Deze was maar liefst 65 inch groot, hiermee lijkt een serieproductie weer een stap dichterbij. Wanneer er daadwerkelijk een roprolbare TV te koop zal zijn is nog onbekend, maar gezien de huidige ontwikkelingen kan het niet lang meer duren.



Microled

Wat we ook al kennen zijn schermen die zelf licht geven op basis van conventionele, anorganische leds. Dit soort led schermen tref je bijvoorbeeld aan op festivals, in winkelstraten, en grote reclameborden langs de snelweg. Al jaren worden er televisies onder de marketingnaam ‘led-tv’ verkocht, maar dat zijn feitelijk gewoon lcd-modellen met een led-backlight. De echte led techniek kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van lcd. Zo is er een hoge helderheid mogelijk, waardoor ze ook een duidelijk beeld geven in de volle zon. Schermen op basis van rgb-leds bieden ook goede kijkhoeken. Ook is de zwartweergave perfect omdat de individuele leds geheel uitgeschakeld kunnen worden. Deze schermen zullen steeds vaker opduiken op gebouwen en in het straatbeeld van een gemiddeld stadscentrum. Eén ding is zeker; die scenes uit Blade Runner waarbij het personage van Harrison Ford langs de gebouwen met enorme reclamebeelden vliegt lijken steeds minder science, en steeds meer fiction te worden.



Benieuwd naar wat KPN u kunt aanbieden op het gebied van (4K)beeldkwaliteit? Neem hier een kijkje.

Interessant voor u:
- Internet & Bellen
- Mobiele abonnementen en toestellen
- Forum: Netflix en Youtube casten naar de tv-ontvanger met KPN tv-connect

3 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Ik blijf het interessant vinden om de laatste ontwikkelingen op TV gebied te volgen, zelf ben ik van plan om een deze dagen een gloednieuwe Samsung Q9F TV aan te schaffen (Binnen nu en 20 dagen met een beetje geluk 😉 ) maar eerlijk gezegd ben ik alles behalve neutraal als het gaat over mijn merk keuze 😉

Een grote mythe die ik tegenwoordig veel hoor is dat OLED per definitie beter is dan LED, eerlijk gezegd is dat onjuist. Samsung heeft zoals je gezegd hebt gigantisch geïnvesteerd in het perfectioneren van de LED technologie door middel van de Quantum LED (QLED technologie. Je kan het eigenlijk zien als een vrijwel perfect LED paneel waarmee de nadelen een voor een verdwijnen.

Dat gezegd te hebben, zowel OLED als QLED (Quantum LED) hebben voor en nadelen:

OLED:
  • Risico op inbranden (Bij normaal gebruik geen probleem, bij extensief gebruik wel)
  • Beste zwartwaardes op de markt
QLED:
  • Geen Risico op inbranden
  • Erg Goede zwartwaardes (Niet zo goed als OLED weliswaar, maar het verschil is vrijwel verwaarloosbaar). Tenminste vanaf de high end QLED TV's van 2018 en later.
  • Betere HDR ondersteuning (Op high end vlak dubbel zo goed 😉 ). (Hogere HDR waardes zijn superieur als je wilt kijken in de volle zon).
Nogmaals, ik ben alles behalve neutraal en beide type schermen zijn gewoon super goed. Uiteindelijk komt het neer op de volgende vragen:
  1. Maak je extensief gebruik van de TV (Gemiddeld 5+ uur per dag zonder pauze): Ja? Koop een QLED
  2. Wat is belangrijker? zwartwaardes of helderheid? Zwartwaardes = OLED, Helderheid = QLED.
Foldable lijkt mij overigens het smaakje van de dag (Net zoals het was met 3D 🙂 ). Het zal mij niks verbazen als alle grote partijen hier vol op zullen inzetten in de nabije toekomst en dat het tzt uitgefaseerd wordt. Zelf ben ik bang voor eventuele beschadigingen van het paneel gezien bewegende onderdelen over het algemeen kapot gaan. Natuurlijk hoop dat ik geen gelijk heb op dit vlak.

Zelf denk ik dat Samsung Quantum LED zal uitfaseren wanneer Microled groot zal worden, maar dat is natuurlijk speculatie. 😉
Reputatie 5
Badge +3
@SjorsK Bedankt voor je aanvulling! Het is zeker interessant om de ontwikkelingen te volgen van deze technieken. Zelf ben ik vrij sceptisch over foldable en rollable(is dat een woord?)

We hebben inderdaad al eerder gezien dat fabrikanten experimenteren met bepaalde technieken en maar gewoon op de markt gooien om te zien of iets blijft hangen of niet.

Zeker gezien het laatste twijfelachtige nieuws van de Samsung Galaxy Fold,😅 lijkt dat niet altijd een goed idee om dat gehaast te doen, zeker als een deel van de materialen nog niet echt bestaat. (buigend kunststof wat geen barsten geeft op ten duur)
Reputatie 7
Badge +6
Ach, die fold is in ieder geval beter getest dan het alternatief van Huawei 😉 Daar zit het grote scherm aan de buitenkant maar eerlijk gezegd was ik daar altijd al sceptisch over die vouwbaarheid.

Dat gezegd te hebben, ik heb wel mijn angsten laten merken ;) Zoals we bij ons op de zaak altijd zeggen: Vertrouwen is goed, weten is beter 😉

Reageer