Vraag

Meerdere DSL lijnen in 1 LAN?

  • 26 August 2015
  • 1 reactie
  • 1536 keer bekeken

Reputatie 2
Badge +1
Onze huidige internet DSL verbinding is (te) traag. Kabel en/of glasvezel zijn stukken duurder dan DSL, maar nauwelijks sneller.

Daarom vraag ik me af: Is het mogelijk om meerdere DSL lijnen te bundelen? Zoja, wat zijn de ervaringen?

1 reactie

Reputatie 7
Badge +11
Beste Koppes Bouwkunde,

Voor het bundelen van DSL lijnen bestaan er twee mogelijkheden, voor zover bij mij bekend. Vanuit KPN bieden we deze techniek aan, dit noemen we "Pair Bonding". Vanuit de centrale en op de Experia Box zijn dan 2 DSL lijnen aangesloten met één IP adres. De bandbreedte is daarmee verdubbeld, bijvoorbeeld 2x 10Mbit wordt 20Mbit, ofwel gebruikers A en B delen 20Mbit. Pair Bonding kan momenteel via KPN alleen met VDSL worden geleverd en niet met ADSL.

Ik heb op uw adres gekeken, helaas is er alleen ADSL techniek voor u mogelijk en valt deze optie weg.

Een andere mogelijkheid is Multi-WAN / Load balancing. Hierbij kunt u zelf als klant 2 DSL lijnen met elkaar verbinden. De DSL lijnen hebben dan een eigen modem / Experia Box nodig en kunnen vervolgens door een acces point met deze ondersteuning op één netwerk aangesloten worden. Aangezien er op deze manier 2 ip-adressen / internetverbindingen aanwezig zijn, kan de totale snelheid niet gebruikt worden voor één internetsessie. De "snelheid" zal hetzelfde blijven als met één lijn, bijvoorbeeld maakt 2x 10Mbit dan geen 20Mbit maar blijft 2x 10Mbit. Gebruiker A kan 10Mbit halen en gebruiker B ook.

Dat zou betekenen dat het laden van websites, ophalen van e-mail of streamen van een YouTube filmpje niet sneller zou gaan dan met één lijn.

Kunt u voorbeelden geven van situaties waarbij een snellere verbinding wenselijk is? Maakt u alleen gebruik van de verbinding of wordt deze gedeeld met meerdere werknemers? Ik geef u graag advies.

Reageer