Vraag

4G Internet valt regelmatig weg

  • 16 August 2021
  • 10 reacties
  • 160 keer bekeken

Ik heb alleen bijna een jaar een probleem met 4G internet via KPN One. Er is al een paar keer contact geweest maar we komen er niet uit. Hopelijk biedt dit forum uitkomst. Het gebeurt niet continu maar op sommige momenten valt de internetverbinding volledig weg. Ik kan dan niks meer. Als ik dan de vliegtuig mode even activeer en dan weer deactiveer of het toestel herstart dan werkt het weer. Dit is heel vervelend. Het lijkt op sommige punten ook wel meer te gebeuren. Als ik in Purmerend of Friesland ben dan gebeurt het vaker dan als ik Hoorn ben. Wel lijkt mij de internet verbinding in orde betreft bereik en snelheid. Ook opmerkelijk is dat als ik de app van een camera systeem gebruik dat probleem nog sneller ontstaat. Deze app werkt op basis van P2P connecties. Dit probleem ontstaat niet als ik verbonden met Wifi

Als de verbinding wegval en ik schakel de vliegtuigmode heen en weer dan is de internetverbinding weer doorgaans top.. Ik gebruik een iPhone 11 met versie 14.7..1. 

 

Het volgende hebben we al getest:

  • SIM kaart in een Android toestel, dan lijkt er geen probleem te zijn
  • De SIM kaart in  andere Apple toestellen (nieuwer en ouder). Dan is het probleem er ook nog steeds
  • Nieuwe SIM kaart aangevraagd met alleen data gekoppeld aan ons account. Ook dan ontstaat dit probleem
  • Camera app verwijdert, daardoor ontstaat het probleem wel minder vaak maar lost het niet op. Camera app gebruikt veel P2P connecties.
  • Navraag gedaan bij andere collega’s die op dit zakelijk abonnement, meeste herkennen het probleem niet maar er zijn er nog 2 die haar last van lijken te hebben.
  • Andere APN instellingen, zoals  bijvoorbeeld internet ipv portalmmm
  • Wireshark sessie gedaan. Maar daar zien we enkel dat de internet verbinding wordt afgekapt. 

 

 


10 reacties

Reputatie 5
Badge +3

@MpBotman,

Ik ben heel benieuwd hoe het zou gaan als je een vast IP adres activeert op je abonnement, zodat je een publiek IP krijgt op de simkaart in plaats van het private 4G netwerk. Hiermee sluit je bepaalde restricties uit.

 

Hoi Marvin,

 

Bedankt voor je reactie. Maar dan ga ik volgens mij een bepaalde APN instelling nodig hebben. Werkt advancedinternet nog in dit geval.?En is dit wel veilig genoeg i.c.m een iPhone?

Reputatie 5
Badge +3

Hoi Marvin,

 

Bedankt voor je reactie. Maar dan ga ik volgens mij een bepaalde APN instelling nodig hebben. Werkt advancedinternet nog in dit geval.?En is dit wel veilig genoeg i.c.m een iPhone?

 

Dan heb je inderdaad de APN 'advancedinternet’ benodigd. De security is misschien een vraagstuk inderdaad, gezien je hiermee wel je mobiele telefoon aan het publieke internet hangt. Echter is dit voor de test om het één en ander uit te sluiten misschien wel handig. Ik zou het niet permanent aanzetten inderdaad.

Het gebruik van de APN advancedinternet lijkt het probleem inderdaad te zijn opgelost. Maar dit is met het oog op veiligheid niet een oplossing. 

Zelfs de camera app die voorheen veel problemen had lijkt het nu goed te doen. Dus het is aannemelijk dat de beveiliging binnen de APN invloed heeft hierop. Zowel internet als portalmmm zijn geen alternatieven die dit oplossen. Wat voor opties zijn er dan nog meer? Of is dit gewoon de KPN policy en hebben we het er maar mee te doen?

Reputatie 5
Badge +3

Heb je alleen de APN aangepast? Of ook daadwerkelijk een vast ip aangevraagd op je abonnement?

Je krijgt namelijk alleen via die APN een vast IP als dit ook actief is op he abonnement.  Heb je dat nu dus niet maar wel die APN in gebruik, dan krijg je geen publiek IP en is er niks aan de hand.

Wat voor IP had je tijdens het gebruik van de APN?

98.200.105.x krijg ik met advancedinternet en 31.161.140.x bij internet als APN. Ik pas alleen de APN aan, Ik heb nog geen vast IP adres aangevraagd bij KPN. 

Reputatie 5
Badge +3

Dat is wel vreemd. Je lijkt inderdaad dan een publiek IP te krijgen.
Wat je in ieder geval kan testen is of je IP 98.200.105.x kan port scannen om te zien of er überhaupt wel iets open staat richting je telefoon. Volgens mij is dit namelijk niet het geval.

In ieder geval zit het probleem hem inderdaad in het gebruik van het APN type. De standaard APN heeft meer restricties.

Maar zit er dan verschil tussen restricties bij het gebruik van KPN één en gewoon een particuliere aansluiting ondanks dat dezelfde APN wordt gebruikt? Er wordt wel geadverteerd met betere security, maar hoe zit dit dan bij gebruik van dezelfde APN.

Reputatie 5
Badge +3

Maar zit er dan verschil tussen restricties bij het gebruik van KPN één en gewoon een particuliere aansluiting ondanks dat dezelfde APN wordt gebruikt? Er wordt wel geadverteerd met betere security, maar hoe zit dit dan bij gebruik van dezelfde APN.

 

Dat is een goeie vraag. Hier heb ik helaas geen antwoord op. Er zou binnen dezelfde APN geen verschil moeten zitten tussen een privé abonnement of zakelijk abonnement zover ik weet. Wel hebben zakelijke abonnementen dacht ik meer voorrang binnen de APN met betrekking tot bandbreedte.

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag, 

Ik heb dit topic vanaf de zijlijn gevolgd en heb ook intern even navraag gedaan. 
Er is niet direct een verschil tussen zakelijke en privé abonnementen bij gebruik van dezelfde APN. Wat betreft het wegvallende internet op Apple apparatuur heb ik van een van de specialisten begrepen dat er de afgelopen periode meerdere klachten zijn gemeld. Hier is vervolgens ook melding van gemaakt bij Apple. Dit is dus nog in onderzoek. 

Reageer