Vraag

Batterijduur Lithium polymeer batterij

  • 28 October 2016
  • 1 reactie
  • 368 keer bekeken

Badge
Hallo,
Sinds een tijdje bezig met onderzoek doen naar het LoRa protocol en de toepassingen daarvan. Overal wordt geroepen dat je door middel van LoRa een batterijduur kan realiseren van 10+ jaar. Echter, kijkend naar de eigenschappen van een lithium polymeer batterij, welke volgens meerdere bronnen al een zelfontlading heeft van 2-5% per week, lijkt het me sterk dat deze 10 jaar te halen is. Zelf probeer ik een batterijduur van 4 jaar te realiseren in mijn LoRa oplossing en zelfs dat lijkt me lastig.

Heb ik ergens een denkfout gemaakt of gebruik ik de verkeerde soort batterij?

1 reactie

Reputatie 7
Badge +11
Hi Tristan, dat is een goede vraag. Hopelijk is er een developer die zijn ervaring kan delen.

Onderstaande informatie staat op Wikipedia:
"In vergelijking tot NiCd- en NiMH-cellen kennen Lipo-accu's een kleine zelfontlading en kunnen ze maandenlang bewaard worden zonder noemenswaardig verlies van lading. Als men een Lipo-accu langdurig ongebruikt wil bewaren, is het het beste om ze op 80-90% van de maximale lading te laden en ze koel te bewaren."

Een maximale zelfontlading van 5% per maand is inderdaad best veel. In het ergste geval zou de accu dan in een jaar tijd alweer leeg zijn. Echter kun je dit niet als "zonder noemenswaardig verlies" bestempelen.. Doorgaans gaat een batterij van een horloge bij normaal gebruik ongeveer 1.5 tot 2 jaar mee. Dat is misschien realistischer vergelijkingsmateriaal.

Reageer