Vraag

Eerste bericht van serie komt vaak niet aan

  • 26 September 2022
  • 5 reacties
  • 73 keer bekeken

Even een beetje achtergrond bij mijn vraag:

Voor een test met bodemsensoren hebben wij er een aantal verspreid over een kleine stad (vooral laagbouw). Omdat ze in de publieke ruimte staan, zijn ze helemaal ingegraven met de antenne net onder de grond. Dit levert natuurlijk een slechte verbinding op, dus staan ze standaard op SF12 ingesteld. Ze versturen iedere 4 uur data, verdeeld over 3 LoRa berichten van ~20 bytes. Dit doen ze snel achter elkaar, wel afwachtend op een eventuele downlink voordat het volgende bericht wordt verzonden.

Nu valt ons op dat het eerste LoRa bericht dat wordt verzonden significant minder vaak wordt ontvangen dan de twee andere berichten. Dit is te zien aan de framecount, die er bijvoorbeeld zo uitziet voor ontvangen berichten: 2, 3, , 5, 6, , 8, 9, , 11, 12 etc.

Nu is de vraag of hier vanuit LoRa- netwerk perspectief een logische verklaring voor is te vinden?


5 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag @QuantiBerg,

Welkom bij de IoT Community! 
Ik kan mij goed voorstellen dat je hier meer duidelijkheid over wilt hebben. Ik moet zeggen dat ik niet direct inhoudelijk antwoord heb,, maar ik ga natuurlijk graag op onderzoek uit. Ik ben in de Portal gaan kijken en zie daar 4 accounts op naam van Quantified naar voren komen. Om welk account gaat het precies? En heb je ook de naam/DevEUI van een device waar dit bij speelt? 

Reputatie 7
Badge +6

Hey @QuantiBerg,

Bedankt voor het privébericht met de gegevens!
Ik heb gisteren intern een hulpvraag uitgezet naar de specialisten, maar tot nu toe nog geen terugkoppeling ontvangen. Zodra ik wat hoor kom ik uiteraard direct bij je terug. 

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag, 

Het heeft even geduurd, maar ik heb een terugkoppeling ontvangen van de specialisten. Zij hebben in de Wireless Logger meegekeken en de berichten komen nu beter binnen. De FCnt is nu gelijkmatig. 

 Echter is het ontvangen bericht op de KPN LoRa gateways zo zwak (ESP waarde) dat deze maar door zeer weinig gateways worden ontvangen. Het missen van 1 bericht is niet vreemd en kan bij iedere LoRa device voorkomen.

Het missen van een bericht kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verstoring in het vrije spectrum waar LoRa in zit 868Mhz
  • Gebruikte kanaal van verzonden (zijn er 15)
  • Gebruikte SPF 
  • Gebruikte antenne op het device (plaatsing/vermogen)
  • Meerdere devices die een bericht sturen op hetzelfde moment/kanaal/SPF


Omdat het device op een afgeschermde plek ligt is de kans groter dat een bericht niet wordt ontvangen. Daarom is het nog best knap dat er zoveel berichten wel goed gaan 99,8%.  Je hebt het hier over een uitval van 0.2%.

Door de antenne beter te plaatsen zal de kans dat berichten aankomen verhoogt worden. 

Hoi Rick,

 

Dank voor je antwoord. Het klopt inderdaad dat de berichten nu beter doorkomen, we hadden de devices opgehaald. Ook bleek dat ze nog niet in de grond zaten, maar nog op een kantoor lagen waar de dekking binnen dus niet zo goed was. 

 

We hebben het nog verder onderzocht en dmv een api call wat metadata over de berichten kunnen ophalen. Hieruit bleek dat de gemiste berichten altijd op kanaal LC1, 2 of 3 werden verzonden. (Als de software zoekt naar een geschikt kanaal worden deze als eerst overwogen, en dus altijd voor het eerste bericht in een serie gebruikt.) In de statistieken was duidelijk te zien dat op deze kanalen minder berichten ontvangen worden dan de overige 12. Nu zijn dit ook de drie verplichte LoRa kanalen, dus ik kan me voorstellen dat deze iets drukker bezet zijn.

 

Nu vroegen wij ons af of jullie op de gateways (in steden) ook kunnen zien dat deze kanalen gemiddeld slechtere SNR hebben, of meer bezet zijn dan de andere kanalen.

Reputatie 7
Badge +6

Goedemorgen, 

Het klopt dat initieel kanaal 1 t/m 3 gebruikt worden. Zodra het device met het LoRa netwerk gecommuniceerd heeft komen overige kanalen beschikbaar. Het klopt dat op deze 3 kanalen de meeste ruis/vervuiling voorkomt. 

We kunnen onderzoeken of een channelmask toegepast kan worden dat bv kanaal 1, 2 en 3 negeert, maar dat heeft ook nadelen indien devices bijvoorbeeld over de landsgrens gaan. Ook is dit onderzoek pas zinvol als we weten over hoeveel devices het gaat. Want bij uitschakeling van 3 kanalen worden andere kanalen meer belast uiteraard.

Reageer