Vraag

Huidige status van geolocatie-functionaliteit in het KPN LoRa netwerk

  • 13 November 2017
  • 12 reacties
  • 3000 keer bekeken

Badge
Hallo,

In ons huidig project willen wij op een handheld-device de geolocatie bepalen zonder gebruik te maken van een GPS module. hiervoor willen we dus KPN LoRa geolocatie gebruiken.

Ik kom er echter niet uit wat de huidige status is van deze functionaliteit. ons doel is om 100-1000 apparaten te maken die elke 5 minuten zijn locatie verstuurd (-of wordt berekend in het LoRa geval), over een tijdsperiode van minimaal 3 maanden. Ik zou graag willen weten wat op dit moment de nauwkeurigheid en dekking is, of de functionaliteit beschikbaar is (en welke stappen wij moeten volgen om het te kunnen gebruiken), en wat de toekomstplannen zijn met name over de nauwkeurigheid.

Ik kijk uit naar jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Jesse Bax
Mechatronic systems designer
Blue Engineering

12 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Goedenavond @JesseAtBlue,

Welkom bij de IoT Community!
Wat leuk om te lezen dat jullie plannen hebben om met Geolocation aan de slag te gaan.
Een belangrijk aspect hierbij is of u al een werkend device beschikbaar hebt. Als dit niet het geval is, dan kan de developer portal gebruikt worden om te testen met maximaal 10 devices. Als er al een device is ontwikkeld, dan zou ik u aanraden om via SIMPoint aan te sluiten, zij zijn reseller van onze KPN LoRa dienst.
Badge
Hallo Rick,

Wij hebben een aantal Marvin bordjes beschikbaar.

Het is voor ons al zeker dat we KPN LoRaWAN gan gebruiken. Ik ben alleen op zoek naar wat technische details, zoals in mijn originele post gesteld.

Met vriendelijke groet,
Jesse Bax
Mechatronic systems designer
Blue Engineering
Reputatie 7
Badge +6
Goedemorgen Jesse,

Wellicht heb ik u dan niet helemaal goed begrepen. Ik was in de veronderstelling dat u aan het testen was.
In mijn eerste bericht verwees ik natuurlijk al naar onze reseller SIMPoint. Zij leveren oplossingen voor LoRa op ons netwerk en daarbij is Geolocation dus ook mogelijk. Op dit moment is onderstaande informatie beschikbaar:

Via LoRa heeft u ook de optie van geolocation, een vorm van track en trace. Bij elke uplink afkomstig van de sensor wordt dan niet alleen de sensorinformatie verzonden, maar ook informatie over de locatie van het object. Bij geolocation wordt geen gebruik gemaakt van een gps-module om de locatie van een object te bepalen, omdat dit niet past binnen het energiezuinige LoRa-concept. In plaats daarvan wordt aan de hand van de
3 dichtstbijzijnde masten een berekening gedaan (triangulatie) waarna een indicatie van de locatie van het object wordt gegeven.

De opgegeven locatie is momenteel ongeveer tot op 100 meter nauwkeurig, maar wordt steeds nauwkeuriger. Wanneer nodig kan geolocation met aanvullende technieken zoals Bluetooth worden gecombineerd om een exactere locatie van een object vast te stellen. Bijvoorbeeld bij vermissing of diefstal kan het signaal van de sensor worden gebruikt om met een aanvullende techniek de locatie nauwkeuriger te bepalen. Het voordeel van geolocation is dat u kunt vertrouwen op een energiezuinige oplossing met minimaal dataverbruik en alleen in uitzonderingsgevallen, voor zover nodig, extra middelen in hoeft te zetten.

Bron: http://www.simpoint.com/lora/

Voor de zekerheid zet ik nog even een vraag uit naar onze specialisten of er nog specifiekere informatie beschikbaar is.
Reputatie 1
Badge +1
@Rick S., die nauwkeurigheid van 100 meter moet je nog wel met een korreltje zout nemen hoor 😉 😅
Hallo,

Leuk om te lezen dat er meer zijn die nog aan het experimenteren zijn met geolocaties.

Ook wij willen een device maken die om de 5 a 10 minuten een beat geeft en ook een geolocation mee gestuurd krijgt, maar we krijgen toch vaker niet dan wel een locatie mee.
Nou begreep ik dat er dekking moet zijn van minimaal 3 locaties(masten) met GPS.
De dekking in nederland is 100% maar ook met GPS?

Ook hebben wij als er meerdere devices bij elkaar liggen ze elkaar in de weg zitten met zich te melden bij de mast. en zo sommige geen respons van de gateway krijgen. Is hier een reden voor of heb ik de module met verkeerde setting geprogrammeerd?

Vriendelijke groeten,
Peter
Reputatie 1
Badge +1
@peter schwab, zoals ik het begrijp moet je minimaal 3 willekeurige gateways bereiken met je signaal. Echter de werking van de functie is nog niet optimaal: KPN tuned nog aan e.e.a. en er worden nog bugs opgelost. Je krijgt bijv. regelmatig geen positie update als je precies 3 gateways bereikt, dat zal je ongetwijfeld bij jullie tests opgevallen zijn. Wij zitten ook met smart te wachten totdat dit opgelost is! 😀
Reputatie 7
Badge +6
Goedemorgen heren,

Het klopt dat wij (constant) bezig zijn om de Geolocation functionaliteit te verbeteren en te optimaliseren. Ik heb niet direct inzage in de voortgang hiervan, dus ik ga achter een update aan. In verband met een beperkte bezetting verwacht ik in de loop van volgende week meer informatie te kunnen geven.

Daarnaast zie ik dat niet meer ben teruggekomen op de nauwkeurigheid van Geolocation. Mijn excuses hiervoor!

De genoemde nauwkeurigheid op de website van simpoint klopt niet helemaal. Bij LoRa maken we namelijk onderscheidt tussen 4 categorien devices, namelijk static, slow moving, fast moving en nomadic. Per categorie geldt een andere nauwkeurigheid. De nauwkeurigheid die we op dit moment halen is:

- Static 60 meter met een succes rate van 90%
- Slow moving 200 meter met een succes rate van 65%
- Fast moving 500 meter met een succes rate van 50%
- Nomadic 175 meter met een succes rate van 55%

Er zijn echter vele factoren die invloed hebben op deze nauwkeurigheid. Hierbij kunt u denken aan het type bebouwing in de omgeving en reflectie van signalen door de aanwezigheid van bijvoorbeeld grote hoeveelheden water of metaal. Voor static devices willen we toe naar een nauwkeurigheid van 50 meter. Hierbij ook nog de kanttekening dat LoRa Geolocation is bedoeld voor gebruik buitenshuis, dus niet indoor.
Reputatie 1
Badge +1
Hoi @Rick S.,

Dank voor deze info. Nog een vraagje: van 'static', 'slow moving' en 'fast moving' begrijp ik wat het betekent, maar wat is dan precies de definitie van 'nomadic'?

Groeten,
Rene
Reputatie 1
Badge +1
Nog een aanvulling: mij lijkt me die 60 meter voor static bijzonder optimistisch, en die wordt waarschijnlijk met name buiten de bebouwde kom gehaald. Binnen de bebouwde kom heb je meer delay spread a.g.v. reflecties en dergelijke (tot wel een microseconde variatie in looptijd, dus 300 meter onnauwkeurigheid).

Wij hebben pas een leuk proefje afgerond: met een static node zo'n 2400 posities verzameld, op een locatie in de bebouwde kom in Rotterdam. Hierbij lag 80% van de metingen binnen 400 meter. Ik moet er wel bij zeggen: volgens mij heeft KPN nog bugs opgelost nadat deze proef al was afgerond.
Plaatje bijgevoegd!

Reputatie 7
Badge +6
Hi @rharte,

Het is lastig om heel precies een definitie te geven voor Nomadic devices.
U kunt het zien als devices die regelmatig in beweging zijn, maar ook regelmatig even stilstaan.
Een voorbeeld van een Nomadic device is een zeecontainer. Echter kunt u er bij een container ook voor kiezen om hem op een static profiel te zetten wanneer de container voor langere tijd op één plek staat.

Daarnaast vind ik het echt leuk om het resultaat van uw proef te zien. Zoals u zelf ook aanhaalt zijn er binnen de bebouwde kom behoorlijk wat factoren die invloed hebben. Dit zorgt er dan dus inderdaad voor dat het binnen de bebouwde kom minder nauwkeurig is.
Nog een aanvulling: mij lijkt me die 60 meter voor static bijzonder optimistisch,...


Mooi plaatje! Geeft de 'hotspot ook de locatie van je mote weer? Mijn bevindingen laten een behoorlijke offset zien...
Miischien haal je die 60 meter nauwkeurheid pas nadat je b.v. 10 samples gemiddeld hebt?

Ik ben zelf weer geolocation aan het testen, zou ik met een nauwkeurigheid van 500 meter nog wel kunnen leven, krijg ik ook wel eens de locatie door van een vorige positie...en dan hebben we het over willekeurigheid, helaas. Op de twee locaties waar ik inmiddels een jaartje aan het testen ben blijkt dat een van de twee helemaal nooit een location heeft opgeleverd (beide stedelijk gebied, sf12 en buitenshuis)
Reputatie 1
Badge +1
In dit plaatje en op deze locatie zit maar weinig offset, maar als ik bij mezelf thuis test zit er wel degelijk een systematische offset van 50-100 meter in.
Wat betreft die locatie waar je nog nooit een locatie fix hebt gekregen, daar zou ik een ticket voor aan laten maken. Wellicht staat de optie geolocatie niet aan op dat abonnement, of er is een server die niet goed functioneert. Ik heb ook wel eens problemen gehad op een bepaalde locatie en die verdwenen nadat KPN een server had gereboot.

Reageer