Vraag

Lokale LoRa gateway ondersteund maar 8 channels terwijl een join via KPN gateway 16 channels configureerd

  • 16 September 2021
  • 6 reacties
  • 136 keer bekeken

Wij leveren LoRa devices en een klant van ons heeft problemen met de connectiviteit via het KPN LoRa netwerk. Het gaat om dekking binnen, dus dat is niet direct verassend. Echter ook na het plaatsen van een Lokale Gateway blijven er problemen.

Na een troubleshooting sessie lijkt het erop dat devices soms joinen via een KPN gateway en niet de lokale gateway. Op zich zou dat geen probleem moeten zijn, ware het niet dat als de join via de KPN gateway loopt er 16 channels geconfigureerd worden in het device, een join via de Lokale Gateway configureerd slechts 8 channels, de lokale gateway ondersteund ook maximaal 8 channels.

Het probleem dat ontstaat na het configureren van 16 channels is dat de dekking some prima is, als één van de 8 channels in de lokale gateway wordt gebruikt, en soms heel slecht of vaker nog niets als één van de 8 andere channels wordt gebruikt.

Mijn vraag is, is het mogelijk om devices ‘lokale gateway compatible’ te configureren? Daarbij zou het device altijd alleen maar met de 8 channels geconfigureerd worden die de lokale gateways ondersteund, ook als de join via de KPN gateway loopt.


6 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag @Niels,

Welkom bij de IoT Community! 
Heel eerlijk gezegd weet ik zelf niet precies wat hier de mogelijkheden voor zijn. Ik heb daarom intern een hulpvraag uitgezet naar de specialisten. Zodra ik hier een terugkoppeling op krijg hoor je dit natuurlijk direct van mij. 

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag Niels,

Daar ben ik weer! 
Ik heb vanmiddag even contact gehad met een van de specialisten en er bestaat wat onduidelijkheid over jouw vraag. Kun je de vraag iets verder toelichten? Bedoel je dat het de bedoeling is dat alle communicatie via de indoor gateway moet lopen?

Hoi Rick.

De ontvangst via de indoor gateway is prima. Hij luistert echter alleen op de eerste 8 channels, op de andere 8 channels luistert hij niet en zijn we afhankelijk van de KPN Gateways in de buurt. De ontvangst daarop is slecht, heel veel gemiste berichten. Niet verassend want we sturen vanuit binnen, daarom is er ook een indoor gateway geplaatst.

Het lijkt er op dat na een join via de indoor gateway het KPN netwerk alleen de 8 channels van de indoor gateway configureerd, dat is prima en dan is de ontvangst ook altijd goed.

Een join via de KPN Gateways configureerd echter 16 channels en dat zorgt voor problemen, als bij het versturen een channel gebruikt wordt dat niet door de indoor gateway ondersteund wordt (50%) komt het bericht heel vaak niet aan.

Voor onze use case is het belangrijk dat na een event het bericht snel bij de applicatie aankomt. Normaal sturen we 3 berichten om eventuele ontvangst problemen te ondervangen. Tot nu toe is dat eigenlijk altijd meer dan genoeg geweest. Hier zouden we eigenlijk 9 berichten moeten sturen om zeker te weten dat we minstens 1 keer op een channel sturen waar de indoor gateway op luistert. Met de duty cycle geeft dat een veel te grote vertraging in de ontvangst bij de applicatie.

We kunnen niet sturen of de join via de indoor gateway of via de KPN gateway loopt. Daarom zouden we graag de mogelijkheid hebben om bij deze devices aan te geven dat ze altijd, dus ook als de join via de KPN Gateways loopt, alleen de 8 channels van de indoor gateway krijgen. Een soort ‘indoor gateway compatible’ profiel dat je kunt toewijzen aan een device. Het KPN netwerk zou dan, bij een join van een device met dat profiel, altijd alleen maar de 8 channels van de indoor gateways naar het device sturen.

MvG, Niels

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag Niels,

Bedankt voor de toelichting! 
Het klopt inderdaad dat de indoor gateway een 8 kanaal ontvanger is, vandaar dat kanalen >9 niet worden ontvangen. Daarnaast klopt het niet helemaal dat je niet kan sturen of een join door de indoor of de outdoor gateway ontvangen wordt. Althans, het is namelijk zo dat een join altijd gebeurt op kanaal 1, 2 of 3 en dus moet de indoor gateway deze ook ontvangen.

Een uplink wordt door 1 of meerdere (meestal 3 tot 20) gateways tegelijkertijd ontvangen. Bij indoor gebruik en een indoor gateway in de buurt wordt de uplink altijd door de indoor gateway ontvangen. Maar ook als er een outdoor gateway is die de uplink ontvangt wordt er niet onmiddellijk een CHmask van 15 kanalen gestuurd. Pas als de indoor gateway de uplink niet meer ontvangt (of heel slecht) zal een outdoor gateway zijn 15 kanalen profiel sturen en het device mag dan alle 15 kanalen gebruiken. Gebruik van de hoge kanalen is niet verplicht, wel neemt dan de duty cylce met 1% af. 

Op deze manier zal een device het normale outdoor profiel ontvangen zodra het de on-premises locatie verlaat.  

Hoi Rick,

Bedankt voor de uitleg.

In ieder geval verklaard dit waarom er na het plaatsen van de indoor gateway niet direct de gehoopte verbetering was, in plaats daarvan onvoorspelbaar gedrag. De join van de devices was nog van voor het plaatsen van de indoor gateway dus met 15 channels.

Met een nieuwe join van de devices zou het dus goed moeten gaan. Dit gaat er wel vanuit dat de indoor gateway altijd de join doorgeeft, als er een storing is op het radio pad of in de internet uplink begrijp ik dat ze toch nog 15 channels kunnen ontvangen. De kans hierop zal niet groot zijn, maar er is geen zekerheid.

Daarom denk ik dat het toch een goede toevoeging zou zijn als je zelf ook het indoor profiel aan bepaalde devices kan toewijzen waarvoor je een indoor gateway geplaatst hebt. Dit zodat je zeker weet dat ze noot het outdoor profile krijgen.

MvG, Niels

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag Niels, 

Graag gedaan hoor! 
Ik heb ook nog even navraag gedaan over het indoor profiel en daar kreeg ik de volgende reactie op: 

KPN heeft niet de intentie om een 8 kanaal connectiviteit plan toe te voegen specifiek voor indoor gebruik omdat een device moet kunnen omgaan met 8 kanaal en 16 kanaal ontvangers. De reden is dat de eerste 8 kanalen al druk zijn omdat hierop ook alle joins plaatsvinden, meer verkeer op kanalen 1, 2 en 3 maakt een join minder succesvol. Een device gebruikt normaal alle toegewezen kanalen in een random volgorde maar een device ontwikkelaar kan in de meeste gevallen wel programmeren welke kanalen het device gebruikt. Device overruled dan een ontvangen CHmask F7FF  (15 kanalen) met 00FF  (8 kanalen). 

Reageer