Vraag

Lora tbv beveiliging en monitoring

  • 31 March 2017
  • 6 reacties
  • 858 keer bekeken

Ik overweeg Lora te gebruiken voor de beveiliging van een kleine boot die in een haven ligt. Ik denk aan een locatietracker die me een notificatie geeft als de boot van zijn plaats komt. Verder denk ik aan een sensor die het openen van een luik doorgeeft en een sensor die een spanningsonderbreking kan detecteren. In de boot zit een accu die kan dienen als voeding. De dichtsbijzijnde gateway ligt op een afstand van zeker 17 kilometer, gaat dat goedkomen of moet ik zelf met een gateway aan de slag? Wat heb ik verder nodig voor de invulling van dit plan?

6 reacties

Reputatie 6
Badge +5
Hoi Taita,

Wat een supergoed idee! 😃 Ik ben benieuwd hoe dat gaat loslopen.

Als de dichtstbijzijnde gateway op 17 kilometer afstand ligt, gaat dat waarschijnlijk een issue vormen. De grens is toch wel 15 kilometer. Mag ik trouwens vragen hoe je hebt ontdekt waar de dichtstbijzijnde gateway ligt? :)

Om u op weg te helpen raad ik u aan om de LoRa starters guide door te nemen!
Hoi Lindsay,
Bedankt voor je enthousiaste reactie. Ik zie dat die LoRa starters guide vooral bedoeld is voor developers. Kun je niet zonder development achtergrond als je iets met LoRa wilt? Ik heb verder vooral behoefte aan advies over de hardware die nodig is.

Ik heb de gateway's bekeken op het kaartje met de dekking. Ik zit nogal in de periferie en er zijn maar twee gateway's een beetje in de buurt. Het zal er om hangen of die ene dan hier dekking geeft.
Reputatie 6
Badge +5
Hoi Taita,

Ah, op die fiets! Dan is het nog een beetje aftasten. Het is een optie om een eigen gateway te plaatsen, maar dat is best prijzig.

Een development achtergrond is op dit moment nog wel van belang. U moet namelijk zelf een application server maken vaar uw LoRa device verbinding mee maakt. Omdat LoRa nog in de kinderschoenen staat, zijn er nog niet veel kant en klare oplossingen beschikbaar.:) Uw behoeftes klinken een beetje zoals die van @Timo Geurts! Hij heeft LoRa gebruikt om fietsen te traceren!

U kunt overwegen om een Marvin (developer board) te kopen om te kijken hoe het bereik in de haven is. Daar hoeft u geen hardcore programmeur voor te zijn! Voor het uiteindelijke bouwen van de interface en application server heeft u wel programmeer ervaring nodig. Misschien is het een optie om daar iemand voor in te schakelen?
Hmm ik had verwacht/gehoopt dat de dekking landelijk was, dat hardware plug en play zou zijn en dat ik met wat scriptjes op een platform vrij snel iets zou kunnen maken wat werkt. Als ik de tijd zou hebben voor een 'afstudeerproject zou ik het wel oppakken, maar helaas heb ik teveel pijlen op mijn boog en laat ik het dan maar liggen.
Reputatie 7
Badge +11
Hi Taita, Lindsay heeft uw topic naar het LoRa board verplaatst. In dit board zijn ook ervaren developers aanwezig die wellicht meer bekend zijn met hardware advies! Een plug en play oplossing hiervoor is ook nog niet bij mij bekend, maar misschien heb ik iets gemist. :$

KPN streeft ernaar om haar LoRa netwerk landelijk dekkend te krijgen en blijven bezig met het plaatsen van gateways. Zijn er misschien andere gebruikers die advies hebben voor @Taita?

Als Lora geen dekking geeft dan zal sigfox ook wel geen dekking geven. Waarom dan niet een GSM modem ?

Enige nadeel is dat je dan een sim kaart nodig hebt maar een sim only is ook niet echt duur. 

Je kunt dan een SMS sturen oid. GSM heeft wel een vrij goede dekking. 

Reageer