Vraag

LoRaWAN v1.1 support

  • 14 August 2018
  • 3 reacties
  • 338 keer bekeken

Reputatie 1
Badge
  • Actieve Deelnemer
  • 14 reacties
Wat is de roadmap van KPN m.b.t. het ondersteunen van LoRaWAN 1.1?
Voor zover ik begrijp zijn zowel devices als netwerken backwards compatible met 1.0, dus een netwerk kan uit een mix bestaan. Echter de OTAA procedure is in v1.1 een stuk complexer.

3 reacties

Reputatie 7
Badge +11
Hi @tonb, de roadmap voor KPN LoRa is niet openbaar. Ik denk dat dit een commercieel besluit is.

Het is zeker wenselijk dat de specificatie backwards compatible is! Wat voor wijzigingen heb je precies meegekregen met OTAA bij v.1.1?
Reputatie 1
Badge
Ik begrijp dat de roadmap niet openbaar is. Voor toepassingen, waarbij security en privacy belangrijk zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe de situatie over, zeg, een jaar is.

Over de verschillen:

De OTAA procedure levert een hoop meer keys op. Waar je bij v1.0 met als input een DevEUI en een AppKey (en twee nonces) een NwkSKey en een AppSKey afleidt, is het uitgangspunt bij v1.1 een DevEUI, AppKey en NwkKey. De sleutels die uiteindelijk ontstaan zijn JSIntKey, JSEncKey, AppSKey, FNwkSIntKey, SNwkSIntKey en NwkSEncKey. Nu kan encryptie en integrity checking met verschillende sleutels gedaan worden, waardoor de keys op een need-to-know basis aan de diverse server bekendgemaakt kunnen worden, zodat je end-to-end security in combinatie met bv. roaming kunt realiseren.

Reageer