Vraag

OTAA join response absent

  • 25 July 2019
  • 11 reacties
  • 1002 keer bekeken

Geachte lezer,

Ik probeer een pycom FiPy module te laten joinen via OTAA omdat ABP niet ondersteund wordt voor commercieel gebruik. Echter lukt het me wel om data te sturen via ABP naar een applicatie server (hookbin), maar met OTAA niet. De module ontvangt geen goedkeuring dat hij gejoint is bij gebruik van OTAA.
Ik heb geprobeert het mac-adres als dev_eui te gebruiken (standaard), en heb het ook geprobeert met een dev_eui die voldoet aan de eis dat hij begint met: "0059AC00" (deze heb ik ook op het device ingesteld). Helaas wil hij in geen van beide gevallen joinen.
Zou iemand kunnen kijken waar dit fout gaat?

Groeten,
Willem

11 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Goedemiddag @Watsbear ,

Welkom bij de IoT Community!
Goed dat u dit topic heeft aangemaakt. Ik heb aan de hand van uw mailadres uw account in de Developer Portal opgezocht.
Ik zie het device inderdaad met een 'error' naar voren komen. Ik vermoed dat er iets is misgegaan bij het Join Request. Het lijkt erop alsof het verzoek niet helemaal goed is doorgekomen.

Ik heb het device daarom nu uit uw account verwijderd en ik wil u vragen om opnieuw een Join Request (via OTAA) te doen.
Geef mij voor de zekerheid een sein als u het Join Request heeft aangemaakt, dan check ik gelijk of deze wel goed doorkomt.

Tot slot wil ik u ook nog even melden dat ik nu 2 devices met dezelfde DevEUI naar voren zie komen.
Goedemiddag Rick,

Ik heb nu opnieuw een join request met het mac-adres als DevEUI gestuurd, echter gebeurt er nog steeds niet bijzonder veel.
Waar komen die 2 devices met dezelfde DevEUI naar voren? Is dat in de developer portal of waren dat devices die op dat moment aan het connecten waren?
Ook ben ik benieuwd wat voor een error er precies naar boven komt bij jullie, misschien kunnen we daar iets uit afleiden?
U mag alle devices wel verwijderen uit de developer portal, dan maak ik daar een nieuw device aan zodat daar nog maar 1 device is.

Groeten,
Willem
Reputatie 7
Badge +6
Goedemiddag @Watsbear ,

Ik zie het device inderdaad opnieuw naar voren komen, maar wederom met een 'error'.
Mag ik vragen waarom u precies het mac-adres gebruikt als DevEUI?

Doorgaans wordt er namelijk vanuit de leverancier een DevEUI geleverd.

Dan over de de dubbele DevEUI. Dit zie ik inderdaad in de Developer Portal. Daar zie ik het device met omschrijving Fipy ABP naar voren komen. En daarnaast ook het device met omschrijving FiPy OTAA (new dev_eui).

Misschien is het inderdaad wel een goed idee om de devices allemaal te verwijderen om met een schone lei door te gaan. Ik heb alle devices nu uit de Developer Portal verwijderd.
Goedemiddag Rick,

De leverancier geeft op hun webpagina aan dat voor de DevEUI standaard het LoRa-mac-adres word gebruikt.
https://docs.pycom.io/firmwareapi/pycom/network/lora/
Misschien is dit een verkeerde benaming, maar ik ben vrij zeker dat dit wel de bedoelde DevEUI is, want er is verder geen DevEUI te vinden en ook in voorbeelden word deze doorgaans gebruikt.

Het joinen lukt helaas nog steeds niet.

Wat ik ook vreemd vind is dat als ik de uplink test naar Hookbin dat de Hookbin de data wel ontvangt, maar dat de developer portal een error geeft:

Server returned HTTP response code 0
Response info:
{"success":true}

Hij geeft deze error bij gebruik van zowel ABP en OTAA, is dit altijd het geval bij gebruik van Hookbin?
Reputatie 7
Badge +6
Hi @Watsbear

Mijn excuses!
Ik denk dat ik u vorige week verkeerd begrepen heb. Dit moet dan inderdaad de DevEUI zijn.
Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook niet helemaal meer snap wat er nu fout gaat. Ik ga deze situatie daarom voorleggen aan onze LoRa specialisten. Zij gaan op onderzoek uit en komen met een terugkoppeling over hoe op te lossen.

We moeten dan alleen nog wel even wat geduld hebben! Zodra ik een terugkoppeling heb hoort u van mij!
Reputatie 7
Badge +6
Goedemorgen @Watsbear ,

Ik heb een terugkoppeling ontvangen van de specialisten.
Op hun advies heb ik het device nog een keer uit de Developer Portal verwijderd. Het verzoek aan u is om nog een keer een nieuwe Join (OTAA) voor dit device aan te maken. Graag ontvang ik dan een seintje zodra u de Join heeft aangemaakt.

Vervolgens laat ik de specialisten meekijken om te achterhalen waar het nu precies misgaat.
Hallo Rick,

Het heeft even geduurt ivm vakantie, maar ik ben terug. Ik ben nogmaals aan het proberen te joinen via OTAA, maar nog steeds geen geluk. Ik heb een device aangemaakt en proberen te joinen, en nadat dit faalde heb ik nog een tweede device aangemaakt (met dezelfde waarden) om de specialisten te laten vergelijken. Laat maar weten wat de specialisten er over denken.

Met vriendelijke groet,
Willem
Reputatie 7
Badge +6
Goedemorgen Willem,

Bedankt voor uw bericht!
Heeft u een goede vakantie gehad?

Ik heb gelijk even gekeken en ik zie nu 2 Join Requests staan met dezelfde DevEUI, FiPy_OTAA & FiPy_ OTAA2. Ik heb het verzoek uitgezet om deze verder te laten verwerken. Vermoedelijk wordt er maar één van de 2 succesvol aangemaakt, aangezien beide dezelfde waarden hebben.

Ik houd het in de gaten!
Reputatie 7
Badge +6
Hi Willem,

Daar ben ik weer!
Ik zie dat de Join Requests nu verwerkt zijn en dat beide devices met (dezelfde DevEUI) 'Activated' staan. In het achterliggende systeem zie ik wel dat hij eenmalig is aangemaakt. Ik wil daarom aan u vragen welke van de 2 ( FiPy_OTAA of FiPy_ OTAA2) u wilt gebruiken. Ik verwijder dan het andere device, zodat er daar ook geen problemen mee op kunnen treden.
Goedemiddag Rick,

Bedankt voor de hulp, Het device staat nu geregistreerd en ik kan data versturen!
U mag het tweede device (FiPy_ OTAA2) verwijderen omdat ik deze niet gebruik.
Ik ben nu wel benieuwd waarom ik de error had. Is dit nou een fout in de server en is dit op te lossen door het device twee keer te registeren, of moet ik gewoon iedere keer opnieuw proberen? Kan ik met eventuele volgende devices (van hetzelfde of ander merk) ditzelfde probleem verwachten?

Groeten,
Willem
Reputatie 7
Badge +6
Goedemorgen Willem,

Geen enkel probleem hoor!
Daar zijn we voor. Goed om te lezen dat het nu werkt.

Ik heb gelijk het device FiPy_OTAA2 verwijderd 😉
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet helemaal precies weet waar het misging. Het is overigens niet per se opgelost doordat u het device nu 2 x aangemaakt heeft. Het lijkt er sterk op dat de eerste Join is blijven hangen en daardoor niet door alle (achterliggende) systemen kwam en de Developer Portal het daardoor als 'error' registreerde. Ik verwacht niet dat dit probleem elke keer opspeelt als u een nieuw device wil laten joinen. Dus volgt u gewoon de procedure zoals u dat nu ook heeft gedaan.

Mocht het probleem nog een keer opspelen, dan hoor ik het uiteraard graag!

Reageer