Vraag

Package losses LoRa netwerk

  • 9 April 2019
  • 3 reacties
  • 859 keer bekeken

Goedemiddag,

Ik ben nu enige tijd bezig met het testen van verschillende LoRa-netwerk oplossing en daarbij natuurlijk ook het KPN netwerk.

Nou heb ik testen gedaan om de package losses te bepalen. Ik verzend een payload met een arduino i.c.m. een SX1276 via het KPN netwerk, deze verstuurd het weer naar een server waarbij alles automatisch opgeslagen wordt in een spreadsheet.

ADR staat aan en wordt door de kpn gateway ingesteld op SF12. End-node staat indoor.

Nu heb ik het zowel in Obdam als in het centrum van Alkmaar getest. Resultaat: 37% komt aan! Oftewel een package loss van 63%!

Gemiddelde RSSI: -112.833
Gemiddelde SNR: -5.604

Alle suggesties waaraan dit kan liggen zijn welkom.

3 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Hi @LoRaTest ,

Welkom bij de IoT Community!
Wat tof om te lezen dat u ook ons netwerk aan het testen bent.

Er vallen mij een aantal zaken op die invloed hebben op de package loss. Het is bijvoorbeeld zo dat bij een hoge spreading factor er meer package loss kan optreden. Daarnaast speelt het indoor gebruik hier ook zeker een rol is. Ook kan het device zelf hier een rol in spelen. Is bijvoorbeeld het radiogedeelte van het device gecertificeerd?
Een hoge SF zou toch juist betrouwbaarder moeten zijn (volgens LoRa specificaties)? Ik gebruik de lorachip van Semtech (SX1276).

Ik snap dat het indoor gebruik hier invloed op heeft maar KPN geeft zelf aan indoor dekking te moeten hebben hier in de omgeving. Is het bekend waar de KPN gateways staan? Dan kan ik gericht testen.

Alvast bedankt
Reputatie 7
Badge +6
Hi @LoRaTest ,

Mijn excuses voor de late reactie!
In verband met drukte ben ik er niet eerder aan toegekomen.

Allereerst ben ik benieuwd waar u precies in de LoRa Specificaties heeft gevonden dat een hoge SF betrouwbaarder is dan een lage SF. Het is namelijk zo dat een hogere SF een grotere afstand tot de Gateway betekent. Er moet dus een grotere afstand overbrugt worden, waardoor we niet kunnen stellen dat bijvoorbeeld SF12 betrouwbaarder is dan SF7. In het topic Spreading Factor, Time on Air and Adaptive Data Rate vind u meer informatie hierover.

Daarnaast is het zo dat wij op onze LoRa Dekkingskaart (onderaan de pagina) inderdaad ook indoor dekking weergeven. Echter spelen daar wel verschillende factoren een rol bij. De dekking binnenshuis hangt bijvoorbeeld grotendeels af van het type bouwmateriaal dat wordt gebruikt. Als vuistregel: "Je moet LoRa-dekking hebben wanneer je (gereflecteerd) daglicht ziet". Merk echter op dat bepaalde soorten raambekleding ook een significant blokkeringseffect kunnen hebben op radiosignalen. In de praktijk merken we dat het bereik indoor heel erg kan verschillen en daarom gaat de voorkeur uit naar outdoor gebruik,

Naast de LoRa Dekkingskaart is overigens geen andere kaart beschikbaar waar u precies kunt zien waar de Gateways staan. Het netwerk is landelijk dekkend en in theorie moet het dus ook overal werken en is het in die zin niet nodig om een kaart met alle Gateways te publiceren.

Reageer