Vraag

Spreading factor bereik

  • 14 August 2017
  • 1 reactie
  • 437 keer bekeken

Wij hebben een test met de Marvin LoRa module gedaan. Deze test is gericht op het bereik van de LoRa module(RSSI en de SF). Wat ons opvalt is dat de spreading factor op het kantoor SF7 is en buiten op de parkeerplek SF12(weer bewolkt). Als wij dit vergelijken met de tabel waar de spreading factor in uitgelegd wordt zou het precies omgedraaid moeten zijn. Klopt dit of mis ik iets?

1 reactie

Reputatie 7
Badge +11
Hallo @Nick trepels, welkom op de LoRa Community van KPN 🙂
Leuk dat u met LoRa aan het testen bent. Voor meer uitleg over de spreading factor verwijs ik u graag naar deze uitleg van Michiel.

Daar zien we dat uw veronderstelling klopt:
"The Spreading Factor (SF) ranges from SF7 when close to a Gateway to SF12 when far away from a gateway or shielded by walls or buildings"

We moeten echter rekening houden met het volgende:
- SF is calculated over messages that are received by at least three gateways. So the gateways with the lowest radio condition determines the SF.

Dit betekent dat het mogelijk is dat de daadwerkelijke SF, op de andere gateways, beter is dan de SF die weergegeven wordt. Ik kan mij daarbij voorstellen dat als u goed bereik hebt met 1 gateway en er geen contact is met andere gateways, dus een goede/lage SF wordt gegeven.

Ik ben benieuwd naar uw verdere bevindingen!

Reageer