Beantwoord

BG96 LTE PSM slaapmodus idle time

  • 16 April 2021
  • 3 reacties
  • 158 keer bekeken

Beste forumleden,

Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van  IoT applicaties waarbij periodiek (met verschillende periodes van 15 minuten of 24 uur) data moet wordt verstuurd naar een server via een TCP verbinding op het LTE Cat M1 netwerk  met de BG96 module van Quectel. 

Tussen het verzenden van data is het van belang om zoveel mogelijk stroom te besparen om de batterijduur te verlengen. Hierdoor ben ik bij de Power Saving Mode (PSM) feature aangekomen om de modem in slaap te brengen tussen transmissies door zonder een langdurige registratie periode te moeten doorgaan bij elke wakeup.

Het is gelukt om de PSM feature werkend te krijgen en de modem te laten slapen en wakker worden aan de hand van de PSM instellingen. Echter, tijdens het testen is het mij opgevallen dat nadat het laatste bericht is verstuurd het altijd minimaal 10 seconden (+ active timer) duurt voordat de modem het RRC connection release signaal ontvangt van de mast en de slaapmodus ingaat. Het liefst zou ik de modem zo snel mogelijk in slaap willen brengen na het versturen van het laatste bericht en het checken voor inkomende berichten om zoveel mogelijk stroom te besparen. 

Hiervoor werd ik door een medewerker van Quectel verwezen na de Release Assistance Indication (RAI) feature die in release 14 van het LTE-M protocol is opgenomen. Ik heb geprobeerd om dmv RAI de ongewenste 10 seconden wachttijd te verkorten, maar dusver lijkt geen enkele instelling van de RAI feature hierop invloed te hebben. Het is wel mogelijk om de active timer over te slaan met de hiervoor bedoelde instelling, waarna er dus altijd nog precies 10 seconden wachttijd resteren. Verder is het ook gelukt om de connectie abrupt af te breken met een RRC abort commando vanaf de modem. Echter werd mij aangeraden de RRC abort functie niet te gebruiken omdat dit niet wordt gewardeerd door de netwerk beheerder.

Mijn vraag is dus waar deze 10 seconden wachttijd vandaan komen en of hier iets aan gedaan kan worden, via RAI of een andere methode. Ook zou ik graag willen weten of de RRC abort functie inderdaad niet gebruikt mag worden om de connectie vroegtijdig te verbreken om de slaapmodus in te gaan. Hopelijk kunt u mij hierbij verder helpen, bij voorbaat dank.

Tomas van Rietbergen

icon

Beste antwoord door maarten bartels 16 April 2021, 14:01

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 1
Badge

Hallo Tomas,

 

Ons netwerk heeft een UE Inactivity Timer instelling van 10 seconde.

Zie ook https://telecompedia.net/ue-inactivity-timer/.

Een lagere waarde zorgt ervoor dat devices vaker (onterecht) in Idle mode gaan en een nieuwe RRC moeten opzetten voor een volgende data pakket. Dat levert dus ongewenste signalering op voor het netwerk, maar ook voor klanten.

De Release Assistance Indicator wordt nog niet door ons netwerk ondersteund. Deze feauture is daarom niet beschikbaar.

De RRC Abort waar je het over hebt ken ik niet. Hoe trigger je dat in de BG96 (welk AT commando gebruik je?).

 

m.vr.gr.

 

Maarten Bartels

KPN IOT

 

 

 

Beste Maarten,

Allereerst bedankt voor de spoedige reactie. Ik had al een vermoeden dat RAI nog niet ondersteund wordt. Heb je enig idee op welke termijn dit wel ondersteund zal worden en of RAI dan ook kan worden gebruikt om de UE Inactivity Timer in te korten als er verder geen bericht meer hoeft worden te verstuurd? 

Wat betreft de RRC abort, het AT command wat ik gebruik voor de BG96 is: AT+QCFG="rrcabort"  

Dit commando wordt in het AT manual eigenlijk geschaard onder de configuratie (QCFG) instellingen maar kan worden gebruikt als direct commando om de RRC connectie onmiddelijk te onderbreken vanaf de UE. Hiermee worden de PSM instelligen nog wel gewaarborgd en maakt de mast de UE dus ook weer wakker na de gespecificeerde slaap periode.

Met vriendelijke groeten,

Tomas van Rietbergen

 

Reputatie 1
Badge

Hallo Tomas,

RAI wordt niet ondersteund en het staat ook niet op de roadmap. Helaas kunnen we het voorlopig dus nog niet aanbieden.

Groet

Maarten

Reageer