Annual M2M and IoT Strategies Summit. Wat zijn de ontwikkeling op IoT-gebied bij bedrijven?

  • 22 November 2016
  • 0 reacties
  • 2727 keer bekeken

Badge
Jaarlijks organiseert de Allan Lloyds Group de Annual M2M and IoT Strategies Summit voor directieleden en senior management leden van bedrijven uit de hele wereld welke in dit gebied acteren. Het doel hiervan is om op strategisch niveau te praten over de ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things en M2M. Vanuit KPN Consulting en KPN New Business zijn we gevraagd om hier te komen presenteren wat onze visie op deze markt is en hoe wij onze klanten helpen.


De summit vond in oktober plaats in Berlijn en onder de aanwezigen waren mensen met titels zoals “Managing Director Healthcare Digital General Electric”, “Global Head Disruptive Technologies and Solutions Deutsche Bank”, of “Director of Technology British Gas”. Enigszins onder de indruk van het spervuur van dergelijke visitekaartjes bleken eigenlijk alle aanwezigen voornamelijk enthousiastelingen van IoT en M2M te zijn met een duidelijke visie en impact op de markt. Om jullie mee te nemen in hetgeen wat wij daar hebben geleerd, deel ik graag wat er allemaal is verteld op de summit:

What do customers really want from a Connected Home… - Seb Chakraborty - Director of Technology British Gas (connected homes)
Hive is o.a. de slimme thermosstaat van Britisch Gas maar hier vallen ook sensoren onder zoals deur- en aanwezigheidssensoren. Britisch Gas biedt dit systeem aan als dienst voor eenieder die in Engeland een eerste stap richting een smart home wil zetten. Seb heeft ons meegenomen in het ontwikkelproces en de obstakels waar ze tegen aan zijn gelopen. Het is erg interessant om te zien dat ze nu met het CoAp protocol werken maar in de toekomst alles gaan ombouwen naar MQTT. Hiernaast zijn zij begonnen met een on-premise infrastructuur maar werken ze nu richting een service based architecture op basis van Amazon Web Services. In de toekomst zal hun volledige infrastructuur in Amazon Web Services staan.

New IoT Networks: The Needs, the Challenges and the Opportunities Driving - Dawn Linke Sr. Business Development Manager, Mobile Services & M2M / IoT Swisscom
Dawn is al erg lang werkzaam in de IoT en M2M markt en heeft samen met haar collega’s een LoRa netwerk met dekking over bijna heel Zwitserland uitgerold. Ze zijn hiermee begonnen vanuit een aantal grote steden en van daaruit zijn zij uit gaan breiden naar de rest van het land. Ze zijn nu druk bezig met Proof of Concepts en lijken daarbij wel enigszins op KPN en haar aanpak met betrekking tot LoRa. Een van de Proof of Concepts waar ze aan hebben gewerkt is slimme parkeerplekken welke KPN ook in Rotterdam heeft uitgevoerd.

How to monetize a smart connected product - Fredrik Callenryd Strategy Manager Connected Services & Solutions Scania
Frederik nam ons mee in de wereld van connected trucks. Bij Scania zien ze dat de marges op logistiek vervoer laag zijn maar dat de utilisatie ratio ook laag ligt. Een truck rijdt gemiddeld 30% van de tijd en is gemiddeld 50% vol. Bij Scania kijken ze dan ook naar oplossingen waardoor hun trucks een zo hoog mogelijke uptime kunnen hebben om zo hun klanten in staat te stellen de truck zo efficiënt mogelijk in te zetten. Door zoveel mogelijk aspecten zoals slijtage en gebruik van onderdelen te meten en deze door middel van een sim kaart te ontsluiten wordt het mogelijk om onderhoud te gaan voorspellen en daarop te acteren. Zo kan bijvoorbeeld nu een onderhoudsbeurt accurater ingepland worden en is van tevoren bekend welke onderdelen beschikbaar moeten zijn. Dit bespaart aanzienlijk veel tijd en geld.

The operator role in the IoT ecosystem, today and in the future - Oscar Falkman Principal IoT Evangelist Tele2
Oscar werkt als IoT Evangelist voor Tele2 en sec gezien houdt hij zich bezig met activeren van partijen op het gebied van IoT. Hierbij wordt er uitgebreid samengewerkt met partners. Tele2 is van mening dat je op het gebied van IoT groots moet denken, klein moet beginnen en dan snel moet doorgroeien. Ze beelden dit heel mooi uit met het crawl, walk, run principe.

Everything as a service? Leveraging the value of IoT - Thomas Alber Director of Engineering Software Internet of Things and Smart City
Thomas gaf ons een inzicht in het Bosch IoT platform wat ontwikkeld is ten behoeve van de producten van Bosch. Een voorbeeld hiervan is de autonome grasmaaier. Deze grasmaaier maait het gras automatisch en is aan te sturen vanaf de smartphone en/of op basis van business logica. Wanneer er bijvoorbeeld voorspeld is dat het gaat regenen dan zal er niet gemaaid worden. Bosch wil erg sterk op API’s inzetten om zo meer mogelijk te maken vanuit andere partijen. Uitgangspunt hierbij is echter wel dat de privacy geborgd moet blijven.

New approaches to IOT Security in the Cellular world - Tim Snape Head of IOT Security GET Vodafone
Tim stelde zich voor als de persoon waar iedereen een hekel aan had binnen Vodafone omdat hij altijd “nee” zegt. Nou bleek dit wel mee te vallen maar hij is verantwoordelijk voor de security van alle IoT devices die Vodafone ontwikkeld. Hij legde ons uit hoe technisch gezien het AKA protocol en daarbij SIM kaarten werken. Gedurende zijn presentatie nam hij ons mee in hoe deze vorm van security verlengd zou kunnen worden over een gehele IoT keten. In theorie zou je een Vodafone simkaart (of elke andere provider) op een KPN LoRa chipset kunnen plaatsen om security in te regelen volgens het AKA protocol tot aan de eindgebruiker.

The role of Telco in a strongly growing IoT Eco system - Matthias Fiegl Vice President Business Marketing & M2M Services T-Mobile
Matthias is verantwoordelijk voor alle IoT en M2M dienstverlening van T-Mobile en daarmee sterk betrokken bij het ontwikkelen van use cases. Recentelijk hebben ze aan een slimme fiets gewerkt waarmee de fiets gevolgd kan worden maar ook gemonitord kan worden m.b.t. onderhoud etc. Om de markt meer in beweging te krijgen hebben ze een IoT box ontwikkeld. Ze hebben 1.000 van deze boxen gemaakt en hier zit een developerkit voor IoT in om hun klanten laagdrempelig mee aan de slag te laten gaan. Ze hebben deze bewust goedkoper dan €50,- gemaakt zodat deze niet onder de compliance regels van klanten valt. Dit lijkt sterk op ons IoT-in-the-box concept en IoT Simkaart Set.

Healthcare Revolution - the Role of IoT and Digitalization in Healthcare - Bryan McGuinn Marketing Director GE Healthcare Digital
Brian nam ons mee in de wereld van de gezondheidszorg. Deze wereld is sterk aan het veranderen en in Europa is hij van mening dat de zorg steeds meer richting Value Based Care gaat. Hij toonde dit aan in een voorbeeld waarbij in Engeland door hervormingen de gemiddelde opname tijd omlaag was gegaan maar dat daardoor het aantal herhaal opnames omhoog was gegaan. De kosten waren hierdoor alleen maar hoger geworden. Value based care richt er juist op om in de zorg zoveel mogelijk toegevoegde waarde te bieden in een zo kort mogelijk tijd op een zo goedkoop mogelijke plek. Hij was dan ook van mening dat een ziekenhuis de slechtste plaats was om een ziek persoon heen te brengen. Je vindt er immers de hoogste concentratie aan zieken en daarmee ziektekiemen. Door middel van mobiele ontsluiting en big data kunnen hier grote stappen in gemaakt worden. Je kan hierbij denken aan zorg op afstand en monitoring op afstand.

Data Strategy - Prashant Tyagi Director, IoT Data Platforms GE Digital
Prashant leidt het datamanagementteam van General Electric en heeft ons laten zien hoe zij datamanagement in combinatie met IoT toepassen in hun dienstverlening maar nog belangrijker in hun eigen processen en fabrieken. Prashant heeft een simpele opdracht gekregen. Namelijk bespaar 1% door middel van datamanagement en IoT. Dat lijkt niet veel maar bij General Electric heb je het dan over miljarden. Met zijn team zijn zij al heel ver maar ook bij GE hebben ze te maken met Legacy omgevingen en verouderde fabrieken. Het is dan ook niet mogelijk om van de ene op de andere dag de oplossingen in place te hebben bij GE.

IoT Standards for Interoperability - Renaud Di Francesco Director Europe Technology Standards Sony
Gedurende het congres werd door bijna iedereen uitgesproken dat de standaarden binnen IoT en M2M nog te onvolwassen zijn. Renaud zijn werk is precies dat. Hij houdt zich bezig met de standaardisatie binnen IoT en M2M binnen Europa. Hij heeft hierin laten zien wat er allemaal gebeurd op het gebied van ISO/IEC JTC1 (Standaarden voor IoT en M2M). Zijn oproep om in gesprek te gaan met dergelijke instanties in plaats van een device ter goedkeuring voor te leggen toonde een interessante bereidheid aan om samen met de markt het gesprek aan te gaan in plaats van de markt iets op te leggen.

IoT Strategy - Back to the roots - Jorge Rivero Sanchez Innovation Director Germany Vinci Energies
Jorge werkt als innovatie directeur voor een bedrijf met 1600 business units. Dit is nogal een uitdaging binnen zijn baan. Binnen de dienstverlening die zij aanbieden aan klanten (grote constructie trajecten) ziet hij de mogelijkheden van IoT. De manier om dat aan de man te brengen is het organiseren van IoT workshops. Hij organiseert IoT workshops met business units en klanten van meerdere dagen waarin het concept wordt uitgelegd en gewerkt wordt aan het realiseren van oplossingen. Hij is hierin sterk van mening dat een klant vaak nog niet weet wat hij of zij nodig heeft maar om een oplossing te realiseren is het betrekken van een klant wel degelijk essentieel.

IoT and Machine Learning: The New Ecosystem of the Financial Sector - Roberto Mancome Global Head Disruptive Technologies and Solutions Deutsche Bank
Roberto heeft een functie die je niet snel tegen zal komen in een bank maar welke misschien wel essentieel is voor een bank. Hij is druk bezig om te gaan kijken naar de kansen die IoT gaan bieden in hun dienstverlening. Om dit te doen zijn ze samen met een incubator de IoT challenge begonnen. Voorbeelden van kansen zijn het makkelijk overdragen van eigendom door middel van blockchain in combinatie met IoT (denk aan scheepsladingen etc.) maar ook het koppelen van een hypotheek aan de staat van onderhoud van een woning door middel van sensoren.

Thinking the ecosystem into IoT? - Daniel Lindwall Senior Global IoT Partner Manager Telia Company
Telia is in o.a. Scandinavië een van de grootste telecomproviders. Binnen de IoT markt kijken ze o.a. naar mogelijkheden om meer te verdienen dan aan alleen de connectiviteit. Een van de dingen die ze hiervoor hebben gerealiseerd is Telia Sense. Telia Sense is een klein kastje welke je in de auto aansluit op de OBD poort (heeft elke auto geproduceerd na 2004). Dit kastje zorgt voor een lokaal wifi netwerk in je auto maar stuurt ook alle informatie welke een garage digitaal kan uitlezen naar je smartphone. Tegelijkertijd kan een andere partij hierop aansluiten. Zo bieden verzekeraars via dit platform de mogelijkheid om korting op de verzekering aan te bieden bij veilig rijgedrag, kun je automatisch je servicebeurt laten inplannen, kun je een beveiligingsbedrijf bij je auto laten kijken wanneer er iets met je auto gebeurt enzovoort. Uitgangspunt is overigens dat data alleen wordt gedeeld met partijen waar de klant mee instemt. En dan ook alleen de data welke die partij nodig heeft voor hun dienstverlening. Telia Sense wordt overigens ook White Label aangeboden aan andere partijen.

Wat verder ter tafel kwam
De echte materie wordt uiteraard niet in de presentaties besproken maar tijdens de lunch, borrel en koffie. Wat erg interessant is, is dat meerdere partijen aangaven bezig te zijn om hun infrastructuur te migreren richting een service based architecture zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services. De weg hiernaartoe baardt echter de meeste mensen wel zorgen. Dit aangezien de kennis vaak beperkt is en keuzes moeilijk te maken zijn. Tegelijkertijd gaven partijen die al verder hierin waren aan dat ze er moeite mee hebben dat ze vast zitten aan een provider zoals Amazon (migreren is namelijk moeilijk) en dat een oplossing zoals OpenStack nog te onvolwassen is. Tevens was de keuze voor standaarden regelmatig voeding voor discussie. Of je nu CoAp of MQTT moet gebruiken maar ook of je nu Narrowband-IoT, LoRa of Sigfox moet gebruiken was vaak het gespreksonderwerp.

Als jullie naar Internet of Things kijken en de ontwikkelingen van de afgelopen tijd, wat zijn dan de uitdagingen voor bedrijven voor de komende maand?

0 reacties

Geen reactie

Reageer