Beantwoord

M2M Connectivity outside NL

  • 5 August 2021
  • 5 reacties
  • 108 keer bekeken

Goedendag,

 

Ik heb onlangs succesvol via M2M een life GPS tracker kunnen opzetten mbv een Sodaq AFF R412M platform. Eerste testen binnen de grenzen van NL zijn succesvol verlopen. Echter tegen verwachting in werkt het niet buiten NL. Ik mis dekking in BE en LU. Bij het passeren van de grens bij Maastricht verlies ik dekking. In BE opnieuw opgestart, zonder resultaat (re-connect) In LU dito idem. Dit is voor mij teleurstellend temeer omdat ik een compleet andere verwachting had.

Via Verviers mijn weg vervolgd richting LU.


#define APN "kpnthings.iot"
/*
End Configuration
*/


#define HTTP_HOST "m.m"
#define HTTP_IP "10.151.236.157"
#define HTTP_PATH "/ingestion/m2m/senml/v1"
#define HTTP_PORT 80

#define CONSOLE_STREAM SerialUSB
#define MODEM_STREAM Serial1

#define GPS_ADR 0x42

#define CURRENT_OPERATOR AUTOMATIC_OPERATOR
#define CURRENT_URAT SODAQ_R4X_LTEM_URAT
#define CURRENT_MNO_PROFILE MNOProfiles::STANDARD_EUROPE

Settings zoals ik verwacht te moeten gebruiken voor gebruik ook buiten NL.

 

Gaarne uw reactie wat ik kan / moet verbeteren

 

Mvg H. Apeldoorn

icon

Beste antwoord door Rick S. 6 August 2021, 15:38

Bekijk origineel

5 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag @Henk A,

Welkom op het Zakelijk KPN Forum! 
 Het klopt dat het dat roaming voor freemium klanten standaard uit staat. Dat is de reden dat het niet werkt. Mijn collega heeft voor nu roaming EU voor jouw account geactiveerd. Het zou nu dus wel moeten werken. Wil je dit testen?

Beste Rick,

 

Dank voor de support. Activering van roaming is inderdaad de oplossing. Ik heb afgelopen zondag besteed aan een toeristische rondreis door BE met de tracker actief. Bij het passeren van de grens is geen reboot nodig om de verbinding te behouden. Ik ben happy met dit resultaat en tevreden met het feit dat hardware en software keuzes correct blijken te zijn. Mijn tweede observatie is dat er kennelijk geen dekking is in de tunnel bij Maastricht (voor mij geen enkel issue).

Ik heb een vergelijkbaar systeem opgezet op basis van LoRa, echter vanwege de beperking qua dekking (binnen NL landsgrenzen) kwam ik op KPN M2M uit i.c.m. het Sodaq R412M  platform. Met de restrictie voor freemium klanten had ik echter geen rekening gehouden. Hier heb ik zelf een steek laten vallen. Ik hoop dat ik ook in de toekomst van mijn systeem gebruik kan maken binnen de EU. Ik gebruik het persoonlijk voor life saving doeleinden tijdens outdoor activiteiten in Luxemburg. Ik heb geen commerciële belangen en laat het bij deze ene use case. Het openen van een zakelijk account hiervoor is voor mij echter geen haalbare optie (docent TU/e, geen KvK).  Ik verneem graag hoe we dit voor zowel KPN als ook voor mijn eigen belang correct kunnen inregelen.

Verder heb ik de voorbeeld sketch van jullie forum verder uitgebreid zodat er veel meer info uit de GPS berichten ge-parsed kan worden. Ook de locatie nauwkeurigheid is drastisch verbeterd. Uiteraard ben ik bereid deze aanvullende kennis met u te delen zodat ook anderen hiermee aan de slag kunnen.

Met vriendelijke groet, Henk 

 

Reputatie 7
Badge +6

Goedemorgen Henk,

Graag gedaan hoor! 
Goed om te lezen dat deze activatie heeft gewerkt en de oplossing bleek te zijn. De informatie over de wegvallende dekking bij de tunnel bij Maastricht ga ik doorgeven. 

Daarnaast vind ik het heel tof om te zien hoe je hiermee bezig bent en hoe je het gebruikt. Natuurlijk zoeken we graag uit wat de beste oplossing is voor deze use case. Om hoeveel devices (Lora & M2M) gaat het in totaal? Blijft het bij de devices die nu aangemeld zijn of wil je dit nog iets verder uitbreiden?

Tot slot ben je natuurlijk van harte welkom om ervaringen en kennis hier op het forum te delen. 

Goedemiddag,

Ik ben bezig een soortgelijke applicatie als van Henk te ontwikkelen (https://github.com/hansvandemeent/RVConnect). Dit is inmiddels in Nederland getest en functioneert goed. 

Nu lees ik echter dit bericht en voorzie dat de testen vanaf volgende week in België, Frankrijk, Spanje en Portugal niet gaan lukken.

Kan voor mijn SIM’s ook de EU roaming aangezet worden? 

Ik hou jullie dan op de hoogte van de resultaten via de KPN Community

met vriendelijke groet, Hans

@Hans Meent ondertussen staat dit standaard aan voor alle simkaarten, je kunt dit ook zien in je account bij de simkaart onder Rateplan.

P.S. Het forum is vanaf 1 juni officieel gesloten.

Reageer