Mailen met een extern domein? Dat werkt zo!

  • 28 July 2016
  • 3 reacties
  • 2979 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +1

Is het onpraktisch of niet mogelijk om uw domein naar KPN te verhuizen?
Ziet u op tegen de handelingen die daarbij komen kijken? Geen zorgen, dit blog brengt u van A tot Z.


Waarom zijn er technische instellingen vereist wanneer u uw domein wilt koppelen aan uw mail bij KPN? Stel dat u het domein broodwinkeljanssen.nl bij een andere provider afneemt. Vervolgens wilt u het mailadres info@broodwinkeljanssen.nl afnemen bij KPN. Dat houdt in dat wanneer iemand een e-mail naar u stuurt, dat uw mailprogramma op de een of andere manier te weten moet komen dat die mail naar KPN toe moet in plaats van die andere provider. Om dit op te lossen zijn er DNS records in het leven geroepen. De DNS is als het ware de TOMTOM voor de postbode van uw e-mail berichten.

Hoe zien DNS records eruit? DNS zijn eigenlijk regels van technische taal. Het verhaal erachter en hoe het precies werkt kan ik in dit blog beter niet toelichten. Wilt u hier wel meer over lezen? Klik hier voor een blog wat specifiek daarover gaat. Gelukkig hoeft u deze DNS records niet zelf te bedenken. KPN levert de regels compleet aan, u hoeft alleen de DNS bij uw andere provider in te voeren.


Nieuwe bestelling: Als u nog geen maildienst bij ons heeft besteld dan kan dat via KPN.com/cloud. Op die pagina vindt u een overzicht van alle clouddiensten. Pakketten zoals Exchange of Office 365 bevatten mailfuncties. Zorg ervoor dat u bij de bestelling aangeeft dat u al in bezit bent van een extern domein.


Bestaand abonnement: Heeft u de dienst al eerder besteld en wilt u alsnog het domein toevoegen, dan kan dat in cp.online.kpn.com. Ga naar; Uw domeinen -> Elders geregistreerd domein toevoegen.


Domein koppelen: Het domein is toegevoegd in uw portal. Nu staat het domein in uw portaal en kunt u ermee aan de slag. Allereerst gaan we het domein aan uw maildienst koppelen. Volg de cursor op de onderstaande afbeeldingen.

Microsoft office365 -> Configuratie -> Domeinen


Klik op toevoegen. Als uw domein hier al tussen staat hoeft u deze niet toe te voegen.

Kies het domein wat u aan het mailpakket wilt koppelen en klik op Aanpassen.
Binnen een kwartier is uw domein toegevoegd en gekoppeld aan het mailpakket.

DNS: Om de juiste DNS records te achterhalen logt u in met uw admin account.
Uw inlog gegevens vindt u onder het tabblad Microsoft office 365.
In de onderstaande video ziet u hoe dat in zijn werk gaat.


In uw admin account gaat u uw domein verifiëren. U klikt op het blauwe icoon links bovenin en kiest vervolgens voor beheer. Er zal links een kolom verschijnen met alle onderwerpen die u hier kunt beheren. We kiezen voor domeinen. En vervolgens op installatie voltooien. Ook hier is een video van.


Op dit scherm krijgt u uw eerste DNS instelling. Dit record is als enige per domein uniek.
Voorbeeld: TXT domein.nl MS=0000000

Ik ga nu een mail opstellen die u regelrecht naar uw domeinnaamhouder kunt sturen. In die mail geef ik de opdracht aan hen om de DNS te wijzigen. Alle schuingedrukte teksten vereisen uw aandacht. Vul die in met de gegevens waar om gevraagd wordt. Kies voor toon inhoud om de brief te bekijken.

Geachte heer/mevrouw,
Graag de DNS van mijn domein uw domein invullen wijzigen voor het inschakelen van mijn externe mailpakket.

Alle TXT records – zowel MS= als het nummer invullen bij de inhoud.
TXT MS=…....................overnemen van pagina

Alle MX records - prio 10, TTL 3600
MX domein-nl .mail.protection.outlook.com

Alle CNAME records - TTL 3600
CNAME autodiscover autodiscover.outlook.com.
CNAME sip sipdir.online.lync.com.
CNAME lyncdiscover webdir.online.lync.com.
CNAME enterpriseregistration enterpriseregistration.windows.net.
CNAME enterpriseenrollment enterpriseenrollment.manage.microsoft.com.

Alle SRV records – TTL 3600, prio 10, weight 1, poort 443
SRV _sip._tls.uw domein invullen 10 1 443 sipdir.online.lync.com.

Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Uw naam

Nadat de DNS is gewijzigd heeft het tijd nodig voordat ze zijn doorgevoerd.
.nl domeinen kunnen tot 4 uur duren en .com domeinen soms wel 3 dagen. U kunt daarom de wizard ook sluiten en op een later tijdstip hervatten.

In het volgende venster wordt u gevraagd om uw huidige Office 365 gebruikers bij te werken. Omdat u Office 365 bij KPN afneemt is dit voor u niet van toepassing. Gebruikers beheert u in cp.online.kpn.com. U kunt deze stappen dus overslaan.

Nadat u al 1 keer op volgende heeft geklikt, ziet u de mogelijkheid om uw DNS beheer over te dragen of zelf te beheren. Voor u is hier dus de juiste keuze: Nee, ik heb een bestaande website of wil mijn eigen DNS-records beheren. Klik op volgende.

In dit scherm mag u Mobile Device Management uitschakelen. Klik op volgende.

U bent nu op het scherm aangekomen waar u de records ziet staan die reeds al zijn toegevoegd. U kiest daar voor ja, ik heb de records toegevoegd

Zie video.

Gebruiker aanmaken: Zodra de DNS is doorgevoerd bent u klaar om uw gebruiker aan te maken. Log in op cp.online.kpn.com en ga naar Gebruikers. Daar kiest u voor Nieuwe gebruiker toevoegen Nadat u de velden volledig heeft ingevoerd is uw mail adres klaar voor gebruik.

Zie video.

U kunt ermee inloggen als webmail via kpnoffice365.com of lokaal instellen in uw outlook, op uw telefoon, tablet, etc.

Heeft u nog vragen? Laat hieronder een reactie achter.
afbeelding: Freedigitalphotos.net

3 reacties

Volgens mij is deze handleiding niet helemaal bij de tijd. Mijn schermen van het cloudservices portal zien er deel anders uit. Ik loop in ieder geval vast bij het onderdeel. Domein koppelen aan office 365. gebruik het product exchange online premium. Het domein dat ik wil koppelen heeft de status niet geverifieerd. Ik kan in office 365 de installatie van het domein niet voltooien. Wat gaat er mis?
Opgelost hoor. Actuele schermvoorbeelden zou toch wel fijn zijn. 😃
Reputatie 6
Badge +5
Opgelost hoor. Actuele schermvoorbeelden zou toch wel fijn zijn. 😃Fijn dat het toch is gelukt! Bedankt voor de reactie, ik heb hem op de updatelijst gezet en ga nieuwe screenshots maken😄

Reageer