Wat doen DNS records?

  • 3 February 2016
  • 0 reacties
  • 1219 keer bekeken

Reputatie 4
Badge +1


DNS kunt u zien als richtingaanwijzers. Door deze in te stellen kan bijvoorbeeld een internetbrowser aan de hand van het domein uw website vinden. Ook maakt het mailverkeer mogelijk.

Stel dat Jaap een e-mail stuurt aan Angelo. Wanneer Jaap op verzenden klikt dan komt de digitale postbode zijn e-mail ophalen. Maar hoe weet de postbode waar hij naartoe moet? Hiervoor maakt u een DNS record aan die als het ware het adres doorgeeft.

Hieronder volgt een uitleg over de meest gebruikte records:

NS records zijn de name servers. Dit is de server waarop het domein zelf staat. Deze hoeft u nooit in te stellen omdat dit door uw provider wordt gedaan.

A records hebben te maken met uw website. Wanneer u uw domein invoert in uw internet browser dan kan de browser uw website vinden aan de hand van de A records. De A record vertaalt menselijke taal naar computertaal. Wij als mensen vinden het fijn om met letters en woorden te werken terwijl een computer liever nummers gebruikt. Aan de hand van een IP adres kan een computer uw website vinden. Uw Ip adres kunt u achterhalen bij de provider waar uw website staat. In theorie vertaalt de browser uw domein; www.uwdomein.nl (mensentaal) naar www.213.75.21.9.nl (computertaal) omdat dat de daadwerkelijke locatie van uw website is. Een voorbeeld IP adres van KPN is 213.75.21.9. Dat houdt in dat als uw website op die server staat u dit IP adres kunt invullen bij alle A records.

A records worden ook gebruikt voor het uploaden van uw website. U kunt dit doen via FTP wat ik zelf graag de verhuiswagen (FTP truck) noem. Hiervoor geldt ook dat u het ip adres kunt invoeren in het bijbehorende A-record. Hieronder staan de drie meest voorkomende A-records.

Het bovenste record maakt het mogelijk om uw website zonder www. in de adresbalk in te voeren.

De MX record is in de inleiding al enigszins toegelicht. Deze vertelt de digitale postbode waar uw e-mail naartoe moet. Deze records kunt u achterhalen bij het bedrijf waar u de e-mail host.

CNAME records doorverwijzing naar een andere naam. Bij uw e-mail wordt u bijvoorbeeld doorverwezen naar de server van Microsoft (waar uw e-mail staat).
Bij uw website wordt u doorgeschakeld naar een ander hostingspakket.

U kunt deze zin ook lezen als: Zoek mijn domein op en verwijs door naar Outlook.

TXT record wordt vaak gebruikt als beveiliging of verificatie. Zo kunt u met een TXT record voorkomen dat een ander via uw e-mail adres kan uit mailen. Het juiste record verkrijgt u meestal via uw provider.

Dit zijn de meest voorkomende DNS records. Hopelijk heeft u nu een duidelijk beeld gekregen omtrent DNS (richtingaanwijzers).

Mocht u nog vragen hebben rondom DNS, dan kunt u deze hieronder stellen.

*In deze blog zijn afbeeldingen de volgende afbeeldingen als elementen gebruikt:
  • Travel Traffic Sign van FrameAnger
  • 3D World Global van tigger11th
Interessant voor u:
- Cloud Tip: Hoe kan ik mijn abonnement opheffen via de Zelfservice cloud
- Cloud Tip: Hoe wijzig ik de WHOIS gegevens van mijn domeinnaam?
- Forum: Introductie het zakelijk forum KPN
- Forum: Cloud-diensten

0 reacties

Geen reactie

Reageer