Biometrie: Wat is dat eigenlijk?

  • 17 May 2018
  • 4 reacties
  • 2412 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +6
  • KPN Community Manager
  • 2426 reacties

Bijgewerkt: juni 2021

In onze moderne samenleving gaat identificatie inmiddels verder dan alleen wachtwoorden en tags. Tegenwoordig is biometrische identificatie ook mogelijk. Daarbij worden alle fysieke eigenschappen en gedragingen van mensen gebruikt voor identificatie. Het gaat dan wel om unieke en onveranderlijke menselijke kenmerken. Iedereen kent de vingerafdrukscanner, maar biometrie gaat veel verder dan dat. Denk bijvoorbeeld aan gezichtsherkenning, irisscanners, stemherkenning, handpalmherkenning en zelfs het gebruik van het netvlies. In deze blog gaan we wat dieper in op verschillende biometrietechnieken.

 

Vingerafdrukscanner


De bekendste biometrietechniek is de vingerafdrukscanner. Er zijn verschillende soorten scanners, zoals optische, capacitieve en ultrasone scanners. Vroeger werd een foto van de vingertop gemaakt, waarbij met LED’s donkere en lichte delen in de vingertop werden uitgelicht. Bij de meest gebruikte scanner in smartphones worden kleine condensatoren gebruikt. Met elektronische lading wordt er gekeken waar u de scanner daadwerkelijk aanraakt, en waar de richels in uw vinger zitten. De nieuwste techniek op het gebied van vingerafdrukscanners gebruikt ultrasone technologie. Hierbij wordt er met behulp van geluidsgolven een beeld van de vinger gevormd.

 

Gezichtsherkenning


Een andere bekende biometrietechniek is gezichtsherkenning. Bij gezichtsherkenning worden verschillende kenmerken van het gezicht gemeten. Bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen, plaats van de neus en dikte van de lippen. Hierbij is het erg belangrijk dat het gezicht helemaal te zien is. Bij de nieuwste methode wordt ‘machine learning’ gebruikt. Hierbij wordt er in eerste instantie een nauwkeurig 3D beeld gecreëerd vanuit verschillende hoeken. Een algoritme wordt getraind met een grote database van gezichten. Zo leert de software hoe een persoon eruit ziet. Hierdoor is er geen volledig beeld van het gezicht meer nodig. Met een rasterprojector en een combinatie van geavanceerde sensoren wordt een nauwkeurig 3D-beeld gecreëerd.

 

Irisscanner


Een irisscanner is vergelijkbaar met een vingerafdrukscanner. Met een foto, waarbij het infrarood licht niet gefilterd wordt, detecteert de software de binnenste en buitenste grens van het regenboogvlies (de iris). Hierbij wordt unieke informatie verzameld, zoals tint en vlekjes in het oog. Op basis van deze informatie wordt er een profiel opgeslagen. Elke keer wanneer er een scan van een iris binnenkomt wordt deze vergeleken met het opgeslagen profiel.

 

Netvlies (bloedvaatjes)


Het gebruik van het netvlies om een smartphone te ontgrendelen is minder gebruikelijk, maar zeker 1 van de opties. Bij deze techniek gebruikt men ook infrarood licht. De bloedvaatjes vormen een uniek patroon en absorberen meer licht dan hde rest van het vlies. Zo kan een foto genomen worden waarbij het patroon aan aders goed te zien is.

 

Stembiometrie


Bij stembiometrie moet een wachtwoord of –zin ingesproken worden. Iedere stem is uniek en verschilt in hoogte van een andere stem. Daarnaast spelen intonatie en accent ook een rol. Stembiometrie voorkomt hiermee dat iemand toegang krijgt, zelfs als het wachtwoord al bekend is. Er is dus sprake van een dubbele bescherming.
De Samsung Galaxy S9 en S9+ zijn de eerste toestellen die uitgerust zijn met voice unlock. De gebruiker stelt eenmalig een wachtwoord in en kan vervolgens door het wachtwoord te noemen tegen Bixby het toestel unlocken. Nu moet hier wel bij vermeld worden dat deze methode niet waterdicht is. Een ander zou het toestel ook kunnen unlocken wanneer de stem van de gebruiker geïmiteerd wordt.

 

Handpalm


Deze biometrietechniek is nog volop in ontwikkeling . Er is aangekondigd dat deze manier nog veiliger is dan de vingerafdruk en de irisscanner. Bij het scannen van de handpalm wordt infrarood licht gebruikt om het aderpatroon van de hand te registreren. De scan die hieruit voortkomt, wordt opgeslagen en fungeert als blauwdruk bij het aanmelden. Deze techniek wordt als zeer veilig bestempeld, aangezien het aderpatroon nog groter en gedetailleerder is dan bijvoorbeeld de vingerafdruk.

 

Discussie


Er zijn verschillende mogelijkheden voor identificatie op basis van biometrische technieken. Elke technologie heeft zo zijn voor- en nadelen. Een zeer belangrijke balans bij biometrie is die tussen gebruikersgemak en veiligheid. De insteek is vooral om het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken om bijvoorbeeld hun smartphone te ontgrendelen. Daarbij mag de veiligheid natuurlijk niet vergeten worden. Zo moet er goed gekeken worden naar de privacy bij de opslag van de biometrische gegevens. De gegevens worden namelijk vaak in centrale databases opgeslagen. Strenge beveiliging is daarbij noodzakelijk. Een alternatief kan zijn door deze gegevens alleen lokaal op te slaan. Natuurlijk zijn fysieke kenmerken veel lastiger te kraken dan bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar wanneer deze identiteit gestolen wordt, ontstaat een groot probleem. Een vingerafdruk of een iris is, in tegenstelling tot een wachtwoord, niet te wijzigen. Om voor optimale veiligheid te zorgen is het daarom een idee om meerdere biometrische gegevens of een combinatie van biometrietechnieken en een wachtwoord te gebruiken.
 



Interessant voor u:

 


4 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Mooie blog! Ik heb wel een klein verbeterpuntje. De Galaxy S9+ Ondersteund voice unlock met een voice password (Incl. stemherkenning). Dit is echter wel minder veilig. De functie staat trouwens wel onder Bixby en is alleen te gebruiken in combinatie met Bixby.
Reputatie 7
Badge +6
Hi @SjorsK,

Bedankt voor de reactie!
En je hebt inderdaad helemaal gelijk! Ik heb de voice unlock van de S9/S9+ gemist.
Ik ga hem direct in de blog verwerken. Andere tips en feedback zijn natuurlijk altijd welkom 😁
Reputatie 7
Mooie en leerzame blogpost @Rick S.!

Heb een fijne week! 😎
Reputatie 7
Badge +6

Een mooie innovatie waar het nu naartoe gaat is passwordless sign-in. Het idee is dat je straks geen wachtwoord meer hoeft te hebben om in te liggen maar dat het door een combinatie van verschillende andere factoren gaat (Iets wat je hebt, iets wat je bent, en mogelijk iets wat je weet). Een enorme interessante en toffe ontwikkeling die zowel veiliger als gebruikersvriendelijker is. 

Reageer