Beantwoord

dongel limiteren

 • 10 August 2015
 • 3 reacties
 • 397 keer bekeken

Hoe kan ik voorkomen dat de Dongel ongevraagd het internet opgaat? Uiteraard explorer/chrome/firefox UIT en ook programma's als iTunes staan uit ... dus hoe, dan, te voorkomen, dat via de Dongel de laptop toch contact zoekt met internet (en bv updates gaat ophalen etc) 
icon

Beste antwoord door Tim 10 August 2015, 13:50

Bekijk origineel

3 reacties

Reputatie 7
Badge +11
Beste clerv11,

Bij de software van de KPN Dongel is geen optie aanwezig om de Dongel of internettoegang tijdelijk uit te schakelen. Ik kan mij wel enkele andere opties bedenken.

1. Ouderwets de Dongle uit de computer halen.
2. Firewall - Op mijn computer thuis heb ik de mogelijkheid om mijn firewall de internetverbinding te laten blokkeren. Eventueel zijn er opties aanwezig om bepaalde applicaties te blokkeren van internet.
3. Verbinding uitschakelen - Via "Adapterinstellingen wijzigen" kunt u softwarematig de verbinding van de Dongel uitschakelen en weer inschakelen. Het moet vast mogelijk zijn om hier een snelkoppeling voor te maken.
4. Data limiet instellen etc. - Er bestaan applicaties voor Windows die het mogelijk maken om meer instellingen te doen, zoals bijvoorbeeld een datalimiet per dag. Ik heb geen persoonlijke ervaring dus ik kan u geen applicatie adviseren.

Hopelijk is deze informatie voor u bruikbaar!
Dank voor het antwoord.

Doch hoe ik dongel al dan niet met internet kan verbinden is mij wel duidelijk. Wat ik wil voorkomen is, dat als de dongel verbonden is met internet, bijvoorbeeld om emails op te halen, of om iets op te zoeken op internet, er (op de achtergrond) andere data wordt opgehaald door andere programma's (en ik ga er even vanuit dat dat reguliere programma's zijn, nb automatische updates en geen 'gekaapte' programma's)

(een optie is om alle automatische updates op handmatig te zetten, maar ja, meestal zit ik op wifi in een veilige ruimte, en dan is het het handigst als die updates automatisch gebeuren)

/op de ipad kun je dat wel instellen voor iedere applicatie apart ...
Reputatie 7
Badge +11
Hallo clerv11,

Als ik u wens goed begrijp, is optie 4 dan meer voor u van toepassing. Zelf ben ik niet direct bekend met programma's die hierbij kunnen helpen, maar er bestaan voldoende.

Een ander idee voor u is om de verbinding te configureren als een verbinding met datalimiet, dit is onder andere standaard mogelijk in Windows 8. Indien u dit besturingssysteem gebruikt, zeker een aanrader om even te bekijken:

 1. Als u verbinding met een netwerk wilt maken, veegt u het scherm in vanaf de rechterrand van het scherm en tikt u op Instellingen. Als u een muis gebruikt, wijst u de rechterbovenhoek van het scherm aan, beweegt u de muisaanwijzer naar beneden en klikt u op Instellingen), Tik of klik vervolgens op het netwerkpictogram (Het pictogram voor een draadloos netwerk of Het pictogram voor een bekabeld netwerk).
 2. Houd het netwerk ingedrukt en tik of klik op Als verbinding met datalimiet instellen of op Als verbinding zonder datalimiet instellen.
 3. Veeg vanaf de rechterrand van het scherm en tik achtereenvolgens op Instellingen en Pc-instellingen wijzigen. Als u met een muis werkt, wijst u de rechterbovenhoek van het scherm aan, beweegt u de muisaanwijzer naar beneden en klikt u achtereenvolgens op Instellingen en Pc-instellingen wijzigen.
 4. Tik of klik onder Pc-instellingen op Apparaten.
 5. Controleer onder aan de pagina of Downloaden via verbindingen met datalimiet op Uit staat.
Dit blokkeert het downloaden van apparaatstuurprogramma's van Windows Update en apparaatinformatie voor uw apparaat zolang er een datalimiet is ingesteld voor uw internetverbinding. (Deze downloads worden de volgende keer dat u op een internetverbinding zonder datalimiet zit hervat.)

Heeft het instellen van een datalimiet voor mijn netwerkverbinding invloed op mijn pc?
Elke app die een internetverbinding nodig heeft voor updates of het weergeven van informatie, kan worden beperkt in de hoeveelheid data die de app kan downloaden of weergeven. U kunt te maken krijgen met de onderstaande (en andere) gevolgen:

 •     Windows Update downloadt alleen updates met een hoge prioriteit.
 •     Het downloaden van apps uit Windows Store kan worden onderbroken.
 •     De tegels op het startscherm stoppen wellicht met updaten.
 •     Offlinebestanden worden wellicht niet meer automatisch gesynchroniseerd.

Reageer