Ecobeleid, en waar de plank wordt misgeslagen (En wat juist goed gaat!)

  • 19 August 2022
  • 0 reacties
  • 19 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +6

We hebben allemaal last gehad dat het de laatste week enorm warm was door de klimaatveranderingen waar we allemaal mee te dealen. Gelukkig zijn de bedrijven gestart met doelstellingen waardoor ze eco vriendelijker zijn wat natuurlijk geweldig is! 

 Helaas zit er ook een schaduwzijde aan.  

 Wat gaat goed:

  • Telefoons gaan telkens langer mee, juist gezien bedrijven zoals Samsung en Apple een geweldig updatebeleid hebben (Samsung 4 jaar voor geselecteerde toestellen – Apple 5 jaar) Samsung is hierin de beste in android-land). Een paar jaar terug was dit slechts 2 jaar! 
  • De hardware van Smartphones worden beter, waardoor ze ook langer mee kunnen, zeker met de duurdere modellen.  
  • Er wordt meer gerecycled materiaal gebruikt in Smartphones 

​Wat kan beter 

Naast alle goede initiatieven zijn er helaas ook initiatieven die niet mee helpen met het verbeteren van het klimaat maar wel zodanig worden verkocht, dit is een trend die Apple in 2020 heeft gestart door het afschaffen van de lader met de smartphone, wat natuurlijk een verkapte bezuinigingsactie was. Het probleem is dat als iemand een lader nodig heeft deze los moet bestellen waardoor er twee keer een koerier moet komen, er moet twee keer een product verpakt en verscheept worden. De uitstoot die bespaard wordt door het weg te laten wordt hiermee helaas weer in negatieve zin gecompenseerd.  

Andere bedrijven, waaronder Samsung hebben hier destijds publiek grappen over gemaakt gezien het een belachelijk beleid is. Toen ze erachter kwamen dat Apple ermee weg kwam hebben ze zelf ook besloten om geen laders meer mee te sturen. Tot de credit van Samsung, ze hadden destijds de besparing wel doorberekend naar de klant maar het blijft simpelweg een kostenbesparing. 

Daarnaast wordt het telkens ook moeilijker om elektronica te (laten) repareren buiten de fabrikant om wat er effectief voor zorgt dat elektronica steeds meer een wegwerpproduct wordt. Sommige fabrikanten (Apple) hebben met hun “groene hart” ook besloten om software te ontwikkelen die het onmogelijk maakt om zelf onderdelen te vervangen met nieuwe onderdelen die aan dezelfde specificaties voldoen, groen zijn is in dit soort gevallen gewoon voor de bühne. Gelukkig heb ik Samsung tot hun credit niet mogen betrappen op dit soort softwarematige beperkingen op onze producten.  

​Wat kunnen wij doen 

Mijn advies is om minder vaak je telefoon te vervangen, koop een goed hoesje, een geweldig toestel die dicht bij je hart zit en loop hier zo lang mogelijk mee verder. Het kost dan wel een keer een smak met geld maar je krijgt er wel een hoop voor terug.  

​Daarnaast heb je er des te meer aan wanneer je eindelijk je telefoon mag gaan vervangen omdat de oude gewoonweg niet meer functioneert. 

​Mijn advies zou zijn om voor een high end toestel zoals de S22 Ultra, maar als iets anders beter bij je past kan natuurlijk ook.  

​Daarnaast kan je ook gewoon je oude toestellen geven aan familie/vrienden die er belang bij hebben – op deze manier geef je ze een tweede leven en bespaar je het milieu. Mijn moeder is tot vandaag de dag nog heel content met mijn oude Galaxy S7.  

​Eerlijk gezegd weet ik niet of ik minder telefoons zal kopen, ik ben immers een gadgetfreak maar zal er altijd voor zorgen dat mijn oude eigendom een mooie nieuwe bestemming krijgt.  

​Wat ga jij doen om het milieu een beetje te besparen? 


0 reacties

Geen reactie

Reageer