Blog

iPhone XR | Bijna voor een appel en een ei

  • 30 November 2018
  • 3 reacties
  • 2407 keer bekeken
iPhone XR | Bijna voor een appel en een ei
Reputatie 5
Badge +3
  • KPN Community Manager
  • 223 reacties
iPhone XR biedt bijna een iPhone XS ervaring voor 300 euro minder. Maar waar komt dat prijsverschil vandaan? Een lcd-scherm in plaats van een oled-scherm, en ook een camera minder. Grotendeels is dat het wel, maar laten we er wat dieper op ingaan.

Buiten

Met de iPhone XS en XS Max bracht Apple in september toestellen uit die de iPhone X van het jaar daarvoor opvolgden. De iPhone XR volgde een maand later als de ‘betaalbare’ optie in de huidige line-up.
Waar vorig jaar de iPhone 8 en 8 Plus verschilden van de iPhone X qua design, liggen de toestellen wat dat betreft dit jaar wat dichter bij elkaar. De nalatenschap van hun iets oudere broer, de iPhone X, is overduidelijk zichtbaar: zowel de iPhone XR, als zijn high-end broertjes hebben een volledig randloos scherm met aan de bovenkant de welbekende ‘Notch’. Het formaat van de XR verschilt wel enigszins. Het toestel zit met zijn 6,1-inch scherm precies tussen de XS en XS Max in. De iPhone XR is verkrijgbaar in 6 kleuren, namelijk zwart, wit, rood, koraal, blauw en geel. Dus voor ieder wat wils.

Binnen

Een mooie overeenkomst tussen de iPhone XR, XS en XS Max is het feit dat alle drie de toestellen dezelfde A12-chip hebben. Qua prestaties verwent Apple ons elk jaar weer, daar is de A12-chip van dit jaar geen uitzondering op. Het werkgeheugen verschilt wel iets: 3GB (bij de XR) in plaats van 4GB Daar merk je in de praktijk echter helemaal niets van. De opslag is 64, 128 of 256GB.
Een van de grootste verschillen tussen de iPhone XR en de XS en XS Max is het type scherm. Waar de laatstgenoemden een oled-scherm hebben, heeft de XR een lcd-scherm. Het Liquid Retina Scherm is Apple’s meest geavanceerde lcd-scherm tot op heden. Qua pixeldichtheid verandert er niets ten opzichte van de iPhone 6, 7 en 8.

Haptic Touch

Op de iPhone XR heeft Apple ervoor gekozen om 3D Touch te vervangen door Haptic Touch. Wat hier precies de reden van is weten wij niet. Haptic Touch verschilt qua werking iets van 3D Touch. Waar 3D Touch werkt met drukgevoeligheid, werkt Haptic Touch door je vinger langer op een knop te houden. Dus even wennen als je voorheen een toestel had met 3D Touch.

Camera

Nog een overeenkomst tussen de iPhone XR en de duurdere XS/Max zijn de cameraspecificaties. Zo zijn de 7-megapixel selfiecamera en de primaire 12-megapixel camera aan de achterkant compleet identiek. Hierdoor hebben ze nagenoeg dezelfde functies, zoals portret modus en Smart HDR. Wel ontbreekt er een secundaire camera, wat gevolgen heeft voor de manier waarop portretmodus werkt.

De camera eigenschappen op een rij:
Enkele camera: Presteert boven verwachting
Smart HDR
12-megapixel camera met f/1.8 diafragma
Portretmodus met een single camera
Verbeterd ‘bokeh’ effect
Dezelfde 7-megapixel selfiecamera als op de XS

Accu en Levensduur

Eén van de grootste pluspunten van de iPhone XR is de batterijduur. Volgens de statistieken komt de batterijduur overeen met de grotere iPhone XS Max, maar gaat de accu van de goedkopere XR zelfs nog iets verder. Je kan twee uur langer internetten en een uur langer video kijken dan op de XS Max. Dus zoek je een iPhone die lang meegaat op een volgeladen accu, dan is de iPhone XR wat dat betreft perfect voor jou.
Apple lijkt steeds meer in te zetten op de levensduur van zijn iPhone modellen. Updates komen tot vijf jaar lang uit, en iOS 12 blijkt ook op vooral oudere modellen een flinke boost te geven aan de performance. Als Apple deze trend doorzet in de toekomst, biedt dat hoop voor mensen die graag wat langer doen met hun toestel.

Bestel nu de nieuwe iPhone XR bij KPN


Interessant voor u:


3 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Eerlijk gezegd heb ik een liefde-haat verhouding met dit toestel. Op bepaalde vlakken zoals pure rekenkracht is het zodanig goed dat geen enkele concurrent van Apple hiertegenover kan. Aan de andere kant heeft dit toestel wel twee aanzienlijke nadelen waar je wel dergelijk op inlevert tegenover de alternatieven.
  • Het scherm: Tja, je kan er geen full HD videos opkijken, en dat voor een telefoon van meer dan 500 euro. Eerlijk gezegd vindt ik dat schandalig zeker gezien budget toestellen tegenwoordig grotendeels full HD ondersteunen.
  • De prijs: Tja, het is en blijft (Met uitzondering van het scherm) een high end toestel, alleen voor dezelfde prijs kan je een Galaxy S9 gaan als je voor een A merk product wilt gaan. En dat voor 240 euro minder dan een iPhone XR. Het grootste voordeel is wel dat het scherm wel super is. De processor is wel iets minder maar in de praktijk merk je dat niet. Hier is mijn review.
Dat gezegd te hebben, als je android in het algemeel afsweert of echt per se Apple wilt, dan is dit de voordeligste optie. Apple heeft verder ook uitmuntende software ondersteuning. Ik zou het zelf alleen niet zo snel aanraden gezien de grote prijsverschillen in vergelijking met andere partijen (Die zeker niet minder zijn).
Reputatie 5
Badge +3
@SjorsK Bedankt voor je waardevolle reactie! Dit zijn zeker goede afwegingen om mee te nemen bij een potentiële keuze voor dit toestel. 😉
Reputatie 7
Badge +6
Graag gedaan, uiteindelijk gaat het er om dat de lezer de beste oplossing kan kiezen 🙂 Eerlijk gezegd zijn wij tegenwoordig wel erg verwend in de smartphone wereld. Met zo veel goede opties is de keuze reuze en is het lastig om tussen de bomen nog het bos te zien. Gelukkig wordt het telkens moeilijker om een verkeerde keuze te nemen 🙂

Reageer