Beantwoord

2 VDSL lijnen op op 1 aansluitadres onstabiel

  • 10 January 2016
  • 5 reacties
  • 617 keer bekeken

Al geruime tijd hebben wij 2 (V)VDSL verbinding op ons aansluitadres. Echter storen deze opelkaar wanneer er een lijn opnieuw begint in te trainen verbreekt de andere verbinding. 

Er onstaat dan een soort ping pong effect tot dat één van beide verbindingen verbinding besluit op 50mbit(down) in te trainen. (Normaal 100mbit). Verder varieren de SNR waardes ook tussen de 6 en 22 dB.

Beide modems inmiddels bij het ISRA geplaatst biedt helaas ook geen verbetering. Diverse KPN monteurs over de vloer gehad ook een poort wissel in de wijkkast uitgevoerd. Echter geen verbetering van de situatie.

Waar zou de oorzaak kunnen liggen?
icon

Beste antwoord door Tim 12 January 2016, 12:13

Bekijk origineel

5 reacties

Reputatie 7
Badge +11
Beste http://zakelijke-community.kpn.com/t5/Internet/2-VDSL-lijnen-op-op-1-aansluitadres-onstabiel/m-p/6130#" style="border-radius: 2.5px; color: rgb(51, 51, 51); padding: 0px 2.5px; background-color: rgb(204, 204, 204);" target="_blank, welkom bij de zakelijke community van KPN! :D

U beschrijft een opmerkelijk en lastig probleem. Ik wil u graag helpen om uit te zoeken waar de oorzaak ligt.

Ontstaat de storing alleen wanneer de lijn opnieuw begint met intrainen of ervaart u ook andere problemen?

Normaal gesproken hoeft een lijn maar één keer geconfigureert te worden. Wanneer deze vervolgens stabiel werkt, hoeft de DLM niet meer te schakelen (Dynamic Line Management). Er bestaan overigens ook verbindingen die zonder DLM werken.

Zolang de lijnen elkaar blijven storen en voor verbrekingen zorgen, zal DLM actief blijven en af en toe opdracht geven om de lijn opnieuw in te trainen op meestal een lagere snelheid (bij verbrekingen) of een hogere snelheid (indien stabiel). Hoe deze verbrekingen veroorzaakt worden is niet logisch te verklaren. De lijnen mogen elkaar niet beïnvloeden. Het klinkt dan ook alsof er ergens in de aansluiting of in de grondkabel een sluiting op treed. Ik zou dan echter wel verwachten dat er ook spontane verbrekingen zijn.

Staan de modems aangesloten op dezelfde stroomgroep? Heeft u wellicht de mogelijkheid om één van de modems eens aan te sluiten op een andere stroomgroep? Wellicht met hulp van een verlengkabel. Dit om het stroomnet uit te sluiten in het probleem, indirect staan de modems ook met elkaar "in contact" over het stroomnet.

Daarnaast stuur ik u een privébericht toe, kunt u mij voorzien van uw adres- of klantgegevens? Dan kan ik uw verbindingen bekijken.

Ik verneem graag uw reactie!
Twee dagen geleden hebben de modems veranderd van stroom groep en nu echt naast het ISRA gezet. Wel nog steeds beide modems op de zelfde groep. Dat heeft helaas niks aan situatie veranderd.

Op één lijn gebruiken we Draytek V130 op de andere lijn een Fritzbox 7360. Gister middag hebben we op de Draytek nog een andere firmware gezet. (3.7.8.3_m6 om precies te zijn). In het begin was het er nog wat ping pong activiteit. Maar met een paar uur werd dit stabieler. Inmiddels zijn beide modems tussen 80 en 110mbit down ingetraind. De Draytek V130 is inmiddels 21 uur stabiel op volledige snelheid. De Fritzbox is er om 2:47, 4:15 en 12:41  tussen uit geklapt. Maar de Draytek is hierbij gewoon online gebleven.

Ik kan me voorstellen dat de DLM misschien de verbrekingen in de nacht heeft veroorzaakt maar om 12:41 zo juist is toch weer vreemd.

De oude firmware van de Draytek was 3.7.8.3_m5. Ik heb het idee deze niet zo goed met de Vectoring van deze DSLAM overweg kan. En de andere lijn daardoor niet goed gecorrigeerd kon worden.

Dan rest nog de vraag of de DLM voor de Fritzbox verbetering gaat brengen? Of dat we toch nog verder moeten zoeken?
Reputatie 7
Badge +11
Hallo Mkleintjens,

Goed om te horen dat de verbindingen elkaar op dit moment niet lijken te storen! Hopelijk blijft dat zo en hoeft u zich alleen nog te focussen op de problemen met de lijn waar de Fritzbox 7360 op zit. Is het wellicht nog een idee om de modems eens om te wisselen van lijn om te kijken of het modem of de lijn zelf problemen geeft?

Ik heb u zojuist ook een privébericht gestuurd.
Helaas iets te vroeg gejuigt om 15:58 ook de Draytek er <40 seconden uit. In de tussen tijd de Fritzbox ook nog 2 keer.

Draytek

SNR Margin 4 dB 20 dB

Attenuation 10 dB 9 dB

De SNR down is inmiddels dus ingezakt naar 4 dB.

Fritzbox

Signal-to-noise ratio dB 6 20

Bitswap   on on

Line attenuation dB 9 9

Ik weet niet of het zin heeft de modems nu omteruilen?
Reputatie 7
Badge +11
Hallo Mkleintjens,

Het omwisselen van de modems zal niet plug & play werken. Ik heb van u begrepen dat er twee verschillende providers zijn en werken de instellingen vermoedelijk niet op de andere lijn. De attenuation ziet er goed uit. De signal-to-noise ratio is vrij hoog en daar kan vectoring zeer gevoelig voor zijn. Voor nader onderzoek in het netwerk moet ik u adviseren om melding te maken bij uw provider(s).

Reageer