Vraag

KPN ÉÉN 1Gb Glas Standaard met 4G Backup: publiek IP-adres op eigen router, 4G backup werkt niet

  • 18 December 2023
  • 2 reacties
  • 118 keer bekeken

Hallo,

Een van onze klanten heeft KPN ÉÉN 1Gb/1Gb Glas Standaard met 4G Backup aangeschaft.
Tijdens het voortraject hebben we gevraagd, of het publieke IP-adres op de eigen router (Sophos Firewall XGS2100) geconfigureerd kan worden. Dit zou mogelijk zijn.

De lijn is nu opgeleverd, maar de KPN Box 12 kan niet in bridge-modus. Door de KPN Box er tussenuit te halen en de WAN-poort van de eigen router op vlan6 en PPPoE in te stellen, werkt de verbinding met het publieke IP-adres op de eigen router.

Maar de 4G-USB dongle zit op een USB-poort van de KPN Box en kan nu niet gebruikt worden.

Wat is nu een werkende oplossing voor deze klant? Of is hem iets verkocht wat niet gaat werken? Kan de USB-dongle in een USB-poort van de eigen router? Hoe moet deze dan geconfigureerd worden?

Het valt me overigens op, dat wanneer de KPN Box met 4G USB-dongle en zonder glasverbinding wordt opgestart, de 4G-verbinding niet actief wordt. Ik zou verwachten dat dit wel gebeurt als de glasverbinding het niet doet.


2 reacties

Reputatie 2
Badge +1

Op de box12 kan het even duren voordat de backup actief wordt als de glasverbinding weg is. Als er geen bereik is waar de box staat zal het helemaal niet werken. Als de box12 nog niet is geupdate dan werkt het ook niet. Als je probeert in te loggen op de box12 dan zie je als het goed is de software versie. Als daar niets staat is die zeker nog niet geupdate. Reset de box 12 dan even door een pin in het reset gat (achterzijde) te houden totdat de box12 opnieuw opstart ( alle leds uit en power brandt weer rood) Na het volledig opstarten gaat de powerled groen knipperen en zal de box 12 nog een reboot doen. Daarna is de nieuwste software actief,

De box 12 kan inderdaad niet in bridge mode. Hiervoor in de plaats wordt er gebruik gemaakt van routed subnet. Een voorwaarde is dan wel dat er extra ip-adressen aan de verbinding zijn toe gewezen. Nadeel hiervan is dat als je de usb dongel in de box 12 hebt zitten en de glas verbinding valt uit dan hebben de clients achter de sophos geen internet.

Als je de sophos rechtstreeks aansluit op de glasverbinding dan heb je de extra ip-adressen niet nodig. En voor zover ik kan vinden zou het mogelijk zijn om in de sophos een failover in te stellen maar is het niet mogelijk om de usb dongel in een usb poort van de sophos te steken. Je zou daar dan een aparte 4g router voor moeten gebruiken en daar de sim uit de dongel in gebruiken. 

Houd er wel rekening mee dat, alhoewel het gebruik van een eigen router wel is toegestaan ,KPN hierop geen ondersteuning geeft en bij een storing altijd eerst zal vragen om met de KPN apparatuur te testen.

Bedankt voor je reactie.
Ik had ondertussen wel de klant gevraagd om de USB-Dongle in de Sophos te prikken. Deze wordt herkend als “Mobilebroadband 4108”. Er is een interface bijgekomen van het type “Cellular WAN (PPP)”. Hier kan het volgende worden ingesteld:

IP assignment: Dial-up (PPP) / Network adapter (DHCP)    
Connect    Auto/Manual
Reconnect tries: Always/1/2/3
Modem port: Serial 0 t/m 9
Phone number: 
Username:
Password:
SIM card PIN code:
APN:
Initialization string:
 

Zou het niet mogelijk dat het werkt wanneer hier de juiste gegevens worden ingevuld?

En als we een separaat 4G-modem plaatsen, wat zouden dan de juiste instellingen zijn?

Reageer