Vraag

KPN LoRa nog on Beta of commercieel te gebruiken?

  • 7 February 2017
  • 3 reacties
  • 348 keer bekeken

Is het KPN Lora platform op dit moment al stabiel genoeg om in producten toe te passen?
Dit naar aanleiding van een paar dagen ervaring met het geheel.
1) Als eerste viel de rust in het Forum me op, geen bericht is goed bericht of is iedereen afgehaakt?
2) Vervolgens begonnen met een recente getting started manual (nodered), deze bevat links naar geupdate routines waardoor deze zonder aanpassing niet meer werkt.
3) Gedurende deze test viel mij ook op dat de development platform "test uplink" knop niet werkt, gezien andere forum topics is dat al enige dagen het gevel. (werkt inmiddels wel)
4) Het werkelijk testen van berichten naar gateways en vervolgend naar een testsite levert foutieve data vanuit de gateways op. Het verzonden bericht komt perfect aan maar niet elke gateway is hetzelfde. Bij een "normale" gateway is het LrrRSSI altijd negatief (-110) maar ik heb ook antwoorden gehad met positieve waarden (85). Als ik dan ook inconsequent velden als BatteryLevel: "255" voorbij zie komen lijkt dit erop alsof er nog veel ge-experimenteert wordt door KPN.

Gezien de bovenstaande punten ben ik een beetje voorzichtig met het aanbieden van de mogelijkheid tot Lora integratie aan mijn klanten. Het neigt nog iets teveel naar een Beta wat zich nog moet bewijzen (punten 1&2 tellen uiteraard niet mee, maar 3&4 zijn bij ontwikkeling en maintenance wel van belang).
Is er iemand met langere ervaring en zaken zoals uptime?

3 reacties

Hallo Wansu,

Ik ben op dit moment bezig met KPN en als ik iets heb gehoord dan zal ik terugkomen op je vraag. Ik denk dat ze er bijna zijn maar nog geen garantie nu vandaag...
Reputatie 7
Badge +11
Hallo Wansu, welkom op het LoRa Forum van KPN :)

Is het KPN Lora platform op dit moment al stabiel genoeg om in producten toe te passen?Het platform & netwerk is in feite stabiel genoeg om in gebruik te nemen. Er is bijna een volledige dekking in Nederland.

1) Als eerste viel de rust in het Forum me op, geen bericht is goed bericht of is iedereen afgehaakt?Afhaken is het hopelijk niet. We merken dat veel gebruikers "opstart" vragen hebben of problemen ondervinden met de configuratie.

2) Vervolgens begonnen met een recente getting started manual (nodered), deze bevat links naar geupdate routines waardoor deze zonder aanpassing niet meer werkt.Dat is inderdaad niet handig en moeten we updaten. Gaat het over deze starter's guide of misschien dit topic over Node-red? Ik hoor graag wat u tegen bent gekomen.

3) Gedurende deze test viel mij ook op dat de development platform "test uplink" knop niet werkt, gezien andere forum topics is dat al enige dagen het gevel. (werkt inmiddels wel)De "test uplink" knop maakt geen beveiligde verbinding en controleert het certificaat niet. We hebben gezien dat veel gebruikers de test uplink werkend hebben maar vervolgens tegen problemen aanlopen bij het koppelen van de application server of een hookbin. Om die reden wordt er nog gewerkt aan de test uplink knop om de functionaliteit gelijk te krijgen.

4) Het werkelijk testen van berichten naar gateways en vervolgend naar een testsite levert foutieve data vanuit de gateways op. Het verzonden bericht komt perfect aan maar niet elke gateway is hetzelfde. Bij een "normale" gateway is het LrrRSSI altijd negatief (-110) maar ik heb ook antwoorden gehad met positieve waarden (85). Als ik dan ook inconsequent velden als BatteryLevel: "255" voorbij zie komen lijkt dit erop alsof er nog veel ge-experimenteert wordt door KPN.Dit ga ik voor u navragen bij de ontwikkelaars. Het mag uiteraard geen verschil maken met welke gateway u verbonden bent.

Gezien de bovenstaande punten ben ik een beetje voorzichtig met het aanbieden van de mogelijkheid tot Lora integratie aan mijn klanten. Het neigt nog iets teveel naar een Beta wat zich nog moet bewijzen (punten 1&2 tellen uiteraard niet mee, maar 3&4 zijn bij ontwikkeling en maintenance wel van belang).
Is er iemand met langere ervaring en zaken zoals uptime?
Goede vraag naar de ervaringen vna andere gebruikers op het forum! :)
Aan punt 3 (test uplink knop) wordt inderdaad nog gewerkt, maar heeft geen impact op het netwerk.
Reputatie 7
Badge +11
Beste Wansu,

Aanvulling op punt 4:
Het kan inderdaad voorkomen dat er positieve RSSI waardes aangegeven worden door de netwerk server. Dit is een bug die binnenkort opgelost wordt.

Reageer