Beantwoord

Lora ThingsML compileert niet

  • 5 March 2021
  • 8 reacties
  • 103 keer bekeken

Sinds kort ben ik weer begonnen met de Marvin Lora Device en probeer ik via de developer portal de stappen te volgen. Inmiddels is het mij gelukt een GPS bericht via OTAA te sturen naar de Things Portal.

Een van de problemen waar ik daarna tegenaan loop is dat ik graag gebruik zou willen maken van ThingsML. Echter geeft de Arduino IDE de volgende foutmelding tijdens het compileren:

Documents\Arduino\libraries\ThingsML\src\senml\actuator\senml_binary_actuator.cpp:17:10: fatal error: cstring: No such file or directory
 #include <cstring>
          ^~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Error compiling for board Arduino Leonardo.
 

 

icon

Beste antwoord door veelstekel 29 March 2021, 18:52

Bekijk origineel

8 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Goedenavond @veelstekel 

Welkom bij de IoT Community! 
Wat tof om te lezen dat u aan het testen bent met een Marvin LoRa device. Ik zie in uw Things Portal account het device naar voren komen en dat ziet er inderdaad allemaal prima uit. 

Als ik het goed begrijp probeert u nu dus de ThingsML library te downloaden in de Arduino IDE, toch? En als u in de Library Manager naar ThingsML zoekt loopt u tegen deze fout aan? Begrijp ik het goed zo? 

Tot slot moet ik melden dat ik vandaag tot 20.00 uur beschikbaar ben en daarna maandagochtend weer.

 

Alvast een fijn weekend! 

Hoi Rick,

Dat klopt! Ik ben al redelijk wat aan het experimenteren; en ben tegen de volgende dingen aangelopen (maar zelf opgelost)

  • In het verleden heb ik mijn DevEui al eens gebruikt; het her activeren van het device op mijn account geeft conflict aan. Dit is opgelost door een “dev set mac” te gebruiken en in KPN Things netwerk aan te geven dat ik een programmeerbaar Lora device heb plus de gegeneerde DevEUI van KPN.
  • Ik had de Firmware van de RN2483 geprobeerd to updaten met de firmware update tool van MicroChip en de passthrough code op de Marvin. Echter ging dit fout en was de RN2483 onbruikbaar. Na lang zoeken vond ik een Beta versie van de “LoRaDevelopmentGUI_v1.0BetaJC” op een oude Github pagina. Via Bootloader mode kon ik de RN2483 toch flashen naar de nieuwe firmware (1.0.5)
  • Op de Marvin github pagina, maakt de GPS voorbeeldcode gebruik van de gedeelde UART chip van de Leonardo en maakt verbinding via ABP in plaats van OTAA. Dit is vrij bewerkelijk. Momenteel gebruik ik de GPS via Softserial via de SCK/MOSI poort van de Leonardo dit blijkt gelukkig goed te werken. Zelf aanpassingen naar OTAA lijken ook te werken.
  • Ik had de poort bij de destination van MQTT eerst verkeerd staan bij KPN Things, helaas kun je via de portal dit niet testen. Nu werkt het gelukkig dus GPS → Marvin → KPN Things → CloudMqtt.com → Bridge naar lokale MQTT server in bridge.

Het probleem wat ik nu heb is dat het MQTT bericht nog thuis moet decoderen ofwel via Node-Red ofwel via HomeAssistant. Ik vermoed dat ik het MQTT bericht beter kan formatten als ik gebruik maak van de ThingsML library. Echter als ik ThingsML library toevoeg via de Arduino IDE geeft hij altijd bovenstaande foutmelding (bv met het bijgeleverde example). Dit heb ik ook geprobeerd op een andere laptop met schone installatie van Arduino IDE + laatste ThingsML library. (Zelfde fout). met wat googlen lijkt het er op dat er een StandardCPlus library nodig is; echter lukt mij dit niet om deze toe te voegen. 

 

Fijn weekend!

 

Vr gr,

 

Harm Jan

Reputatie 7
Badge +6

Goedemorgen Harm Jan, 

Bedankt voor uw reactie en toelichting! 
Ik heb gisteren een hulpvraag naar onze specialisten uitgezet om te kijken waarom de ThingsML library niet gevonden kan worden. Ik heb nog geen terugkoppeling mogen ontvangen, maar ik verwacht dat dit snel gebeurt. Zodra ik meer informatie krijg dan kom ik uiteraard direct weer bij u terug. 

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag Harm Jan, 

Excuses voor de late reactie! 
Ik moet eerlijk bekennen dat ik op dit moment nog geen inhoudelijke terugkoppeling van de specialist heb gekregen. Mijn collega geeft aan dit te testen op een Marvin Board, aangezien de foutmelding niet direct bekend voor komt. We hebben dit ook nog niet eerder gehoord, dus het lijkt een uniek issue. 

Ik wil u ondertussen wel nog even vragen of u toevallig ook gecheckt heeft of hetzelfde gebeurt als u het device eerst opnieuw toevoegt. Wilt u dit nog even checken?

Hallo Rick,

 

De foutmelding gebeurd nog zonder enig device; een Marvin Board is dus ook niet nodig om het probleem te reproduceren.

Inmiddels heb ik ook op de Github pagina een issue aangemaakt: ThingsML does not compile · Issue #11 · kpn-iot/thingsml-c-library (github.com)

Maar het opnieuw toevoegen zal dus geen zin hebben; het gaat mis bij het compileren (nog voor upload code na het device toe)..

Vr gr,

 

Harm Jan

Reputatie 7
Badge +6

Goedemorgen Harm-Jan. 

Goed om te lezen dat u ook een issue heeft aangemaakt op de Github pagina. Zo kan het van beide kanten onderzocht worden. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ook wij nog steeds wachten op een terugkoppeling van de collega's die dit aan het onderzoeken zijn. Het is bij onze collega's ook erg druk, waardoor het langer duurt voordat het issue boven water is. Natuurlijk is dat geen excuus, maar is helaas wel de situatie. Onze excuses voor de vertraging! 

Hoi Rick,

Inmiddels is het issue opgelost in v1.2.1 van ThingsML: ThingsML does not compile · Issue #11 · kpn-iot/thingsml-c-library (github.com)

Bedankt voor de hulp in ieder geval.

Vr gr,

 

Harm Jan

Reputatie 7
Badge +6

Hi Harm Jan, 

Bedankt voor de update! 
Ik heb vanmiddag ook van mijn collega's de terugkoppeling gekregen dat het gelukkig nu opgelost is. Mijn collega vertelde nog wel dat het even kon duren voordat het ook door de Arduino IDE opgepakt was, maar blijkbaar is dat dus afgerond. 

Reageer