Beantwoord

Technical questions regarding Lora

  • 20 January 2021
  • 2 reacties
  • 146 keer bekeken

Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest met een lora bibliotheek te ontwikkelen. 

Ik heb tijdens dit process veel technische vragen opgeschreven waar ik nooit direct uit ben gekomen. 

namelijk:

Opnieuw Joinen:
Er wordt aangeraden na elke x berichten of y tijd  het netwerk opnieuw te joinen. Wat is aan te raden voor X en Y?
bron: https://docs.kpnthings.com/lora/technical-information/joining

Channel mask op LinkADRReq
Soms wordt het mac commando “0311fff701” verstuurd. wat betekend LinkADRReq. Het berict bevat een channel mask van {0xFF,0xF7}(little endian)  dus {0xF7, 0xFF}(big endian). Dit impliciteert dat kanaal LC12(bit 11) atlijd wordt uitgeschakeld. Is er een reden voor het uitschakelen van dit kanaal?

Framepending
Een data bericht kan een Framepending bit bevatten. Wordt deze gebruikt door het KPN Netwerk? of kan die verwaarloosd worden bij KPN?.

Bericht grootte
Waarom is een bericht altijd maar maximaal 51 bytes bij KPN? Volgens de datasheet van de Regional Parameters zou je grotere berichten kunnen sturen bij hogere data rates.

 

alvast bedankt. 

-Oetze

 

 

 

icon

Beste antwoord door Rick S. 26 January 2021, 16:46

Bekijk origineel

2 reacties

Reputatie 7
Badge +6

Goedemiddag, 

Allereerst excuses voor de late reactie! Ik had intern een hulpvraag uitgezet en daar inmiddels ook een terugkoppeling op gekregen, maar die helemaal over het hoofd gezien. Sorry! 

 

Hieronder antwoord op uw vragen:

  • Opnieuw joinen

In principe kunnen we hier geen eenduidig antwoord op geven. Zoals ook in de documentatie wordt omschreven is het onder andere afhankelijk van de situatie en het beveiligingsisico.

  • Channel mask

Kanaal LC12 wordt inderdaad altijd uitgezet, omdat we hebben ervaren dat er veel interferentie op die frequentie is en daardoor de frame loss te hoog is op dat kanaal om ‘m te blijven gebruiken. Wellicht dat we op termijn het kanaal verplaatsen, maar voor nu is de oplossing om ‘m uit te zetten via de channel mask.

  • Frame pending

Momenteel gebruiken we die niet in KPN Things, maar dat zou in de toekomst nog wel kunnen komen. Het is aan het device om iets met die bit te doen, bijvoorbeeld eerder een uplink sturen zodat de pending downlink sneller aankomt, maar dat is niet verplicht volgens de LoRa specificatie.

  • Bericht grootte

Berichten mogen inderdaad groter zijn bij hogere data rates, maar omdat wij sterk adviseren ADR te gebruiken, is er geen garantie dat het device boven een bepaalde spreading factor zal blijven. Het kan dus zijn dat een device door het netwerk naar SF12 gestuurd wordt, en dan willen we geen te grote berichten. Daarom adviseren we om devices altijd zo te programmeren dat ze met de worst case rekening houden. Het is natuurlijk wel toegestaan om op het moment van zenden te checken wat de spreading factor is, en aan de hand daarvan de berichtgrootte bij te stellen, als de toepassing van het device dat kan gebruiken.

Bedankt voor de reactie! Dit geeft wat duidelijkheid en ik kan verder.

Reageer