[Windows] Back-up Online tip: meer ruimte op de (C:) schijf

  • 7 May 2017
  • 1 reactie
  • 306 keer bekeken

Reputatie 3
Badge
Let op: dit betreft een gebruikersmatige aanpassing, welke niet door KPN wordt ondersteund en alleen uitgevoerd kan worden indien de gebruiker weet hoe te handelen. Het terug halen van back-up data kan KPN niet meer garanderen.

Back-up Online tip: meer ruimte op de (C:) schijf


Back Up Online (BUO) slaat de backup van je bestanden op bij KPN op de servers. Om dit te kunnen doen moet er echter lokaal op jouw computer ook wat data bijgehouden worden. Deze data bevindt zich -bij een windows systeem- standaard in de folder %programdata%\KPN\KPN Back-up Online\. Die folder staat op je C: schijf.

Wanneer je slechts een kleine c:-schijf hebt maar wel veel data op andere schijven, kan deze lokale data wel eens te groot worden voor je c:-schijf. Er is helaas bij de setup van BUO (nog?) geen manier om zelf te kiezen waar deze bestanden moet staan. Maar door een configuratie bestand aan te passen kun je het grootste deel van de lokale bestanden toch naar een andere schijf verplaatsen.
De grote lokale bestanden die je kan verplaatsen zijn index (register) en tijdelijke bestanden. Wanneer je BUO opstart zal hij eerst controleren of de versie van de index bestanden op jouw computer nog overeenkomt met die op de servers. Zo niet, dan zal hij eerst de correcte bestanden gaan downloaden van de KPN servers. Het is dan ook niet erg als je de index bestanden verwijdert; het duurt soms lang maar je krijgt ze weer terug. In de genoemde map staan echter ook andere gegevens, o.a. je licentie en je instellingen. Gooi daarom nooit zomaar bestanden weg uit deze folder!

Dit zijn de stappen die je moet uitvoeren om de index en tijdelijke bestanden van Backup Online te verplaatsen naar een schijf van jouw keuze:
- Kies een schijf waar je wel voldoende ruimte hebt. Maak hierin een nieuwe folder aan, bijvoorbeeld: E:\KPN_BR. Bij mij is er voldoende ruimte op mijn E:-drive, dus kies ik voor een folder op E:. Vervang de drive letter en de folder naam door het pad naar de locatie waar jij je bestanden wil plaatsen.
- Open het bestand C:\Program Files\KPN Back-up Online\config.ini in een tekst editor, bijvoorbeeld notepad.
- Voeg onder het kopje [General] onderstaande 2 regels toe. Zorg dat er geen lege regels tussen het kopje en de nieuwe regels staan.
PathToLocalStorage=E:\KPN_BR
TempDir=E:\KPN_BR\temp
- Sla het bestand op (lukt dit niet vanwege een foutmelding over rechten, sla het dan eerst elders op en verplaats daarna je nieuwe bestand over het oude bestand heen).
- Start services.msc.
- Zoek in de lijst met services naar de regel met naam "KPN Back-up Online SC".
- Klik rechts op die naam en kies in het menu voor "Opnieuw starten".

Wanneer je nu BUO opstart zal hij ontdekken dat de index bestanden niet op de aangegeven locatie staan en zal hij deze opnieuw downloaden. Afhankelijk van hoelang je al BUO gebruikt op deze machine kan dit een tijd duren (variërend van enkele seconden tot in extreme gevallen meerdere dagen). Totdat dit klaar is zal BUO een blanco scherm tonen met de tekst "Even Geduld Uw Systeem Wordt Geconfigureerd". Totdat dit klaar is moet je machine aan blijven staan, het BUO scherm mag je wel sluiten. Je kan BUO later gewoon opnieuw openen om te zien of hij nu wel klaar is. Zodra de index bestanden klaar zijn, zal BUO wel doorstarten naar het normale overzicht scherm. Wanneer je vervolgens hebt gecontroleerd dat alles naar wens werkt, kun je de oude index bestanden in de reg folder op je C:-drive verwijderen om ruimte vrij te maken.

Ter controle: De inhoud van je config.ini bestand ziet er na het toevoegen van de nieuwe regels ongeveer als volgt uit (de cijfer en letterreeksen die je in dit voorbeeld ziet zijn nep en bij iedereen anders, dus gebruik dit niet om over jouw config.ini heen te zetten!):
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[General]
InteractiveConfigurationRequired=0
InstallationId=1234567890abcdef1234
User=1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF
Password=1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF1234567890ABCDEF
PathToLocalStorage=E:\KPN_BR
TempDir=E:\KPN_BR\temp

[HttpServer]
HttpServerPort=5000

[WebUI]
WebUIAuthenticationTokenSecret=12345678-90ab-cdef-1234-567890abcdef
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Handige links


- KPN Back-up Online [BELANGRIJK!] Bewaren WACHTWOORD voor Back-up Online!
- KPN Back-up Online Tijdelijk geen vast internet? Maak een back-up met een 4G Mo-Fi*
- KPN Back-up Online De Cloud? Die staat om de hoek.
- Forum: Over het Zakelijk KPN Forum
- Forum: Indexpagina Blogs & Artikelen

1 reactie

Reputatie 7
Hallo Richard,

PRIMA tip! voor onze Back-up Online gebruikers. Ik had ook al een post eraan besteed in jouw eigen draadje:

https://zakelijkforum.kpn.com/back-up-online-back-up-online-voor-servers-27/windows-herinstallatie-buo-blijft-dagenlang-hangen-op-even-geduld-uw-systeem-wordt-geconfigureerd-8743/index2.html#post12242

Ik zal jouw suggestie voor het zelf kunnen instellen van de locatie voor deze bestanden opnemen in onze lijst "NEED-to-have!" van onze verbetervoorstellen die bij de leverancier - IASO - van Back-up Online periodiek wordt besproken.

Mocht je nog meer verbetervoorstellen hebben, we houden ons natuurlijk daarvoor van harte aanbevolen!

Reageer