Vraag

Ip adres aan apparaten toekennen.

  • 27 October 2017
  • 3 reacties
  • 1789 keer bekeken

Hallo,
In mijn winkel heb ik een experia v10 modem. Hierop is mijn IPad aangesloten via WiFi. Bij mijn kassasysteem zit een bonprinter en een Pinterminal die via een ethernet kabel werken. Deze krijgen een ip adres toegewezen gekregen. Voor de IPad heb ik al gezorgd dat deze een vast IP adres heeft. De andere apparaten zouden dit ook moeten hebben toegewezen gekregen. Hieronder een toelichting vanuit de klantenservice, hopelijk brengt dit verduidelijking:

Beste Sjors,

Hieronder even een korte uitleg over waar me precies mee te maken hebben.

U heeft hoogstwaarschijnlijk een DHCP verbinding. Bij een DHCP verbinding (Dynamic Host Configuration Protocol) waar de meeste routers standaard op geconfigureerd worden, wordt een dynamisch IP adres toegewezen aan de apparaten die je verbindt aan je netwerk.
Je iPad, betalingsterminal, pc of mac, printers en andere apparaten zoals iPods e.d. zullen elk hun eigen IP adres krijgen van je router zonder dat wij hier iets voor hoeven te doen. Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol, is in een computernetwerk een adres waarmee een NIC (network interface card of controller), of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host in het netwerk eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model, de standaard van "het" internet. Dus het huisnummer van uw router/apparaten.

Dit zijn opeenvolgende adressen zoals 192.168.2.25 voor de iPad, 192.168.2.26 voor je betalingsterminal, 192.168.2.27 voor je printer enzovoort. Dit blijft normaal dezelfde voor die apparaten ongeacht of er nu nieuwe apparaten aan toegevoegd worden. Desondanks kan het dat de router deze apparaten anders zou kunnen doen opvolgen en dus andere adressen zou toekennen.

In het geval van je printer willen we die verbinden aan het adres van je iPad of computer maar als die een ander adres toegewezen is verliezen we de verbinding met de iPad waardoor we verbindingsproblemen krijgen.

Dit kan opgelost worden door je netwerkbeheerder te contacteren en hen te vragen of ze kunnen langskomen en je apparaten statische IP adressen toe te kennen. Zoals het woord impliceert zullen deze niet veranderen. Dit kan je ook zelf doen maar dan moet je een DHCP reservatie doen op basis van het MAC adres van de router maar ik zou aanraden om dit door de mensen van je provider te doen. Deze diensten zijn bijna altijd gratis.

_________________

Nu heb ik met KPN gebeld en zeggen ze dat mijn abonnement niet hoort bij mijn vraag want blijkbaar is een duurder abonnement beter want deze zorgt ervoor dat het IP adres niet veranderd.

Nu ben k al zo lang met dit alles bezig en vraag ik me af of ik in kan loggen in het modem en de apparaten een vast IP adres kan geven om het op te lossen.

Hopelijk is mijn probleem duidelijk en kan iemand mij hierbij (in Jip en Janneke taal) helpen.

Bedankt

Sjors

3 reacties

Reputatie 7
Badge +6
Hoi Sjors!

Allereerst, welkom op het KPN Forum! Een vast IP adres is mogelijk met de experiabox. Ik maak vanavond even een video handleiding.

Voor deze handleiding heb je het zogenoemde mac-adres nodig, dit is eigenlijk het bijna-unieke adres dat elk netwerkadapter heeft, meestal kan je dit adres uit het apparaat uitlezen.

In het geval van een PIN-Terminal weet ik helaas niet hoe dat moet, om deze reden moet ik je met dat gedeelte het antwoord schuldig blijven.
Reputatie 7
Badge +6
Bij deze de video toturial:


In de meeste gevallen raad ik aan om een IP adres in de 192.168.2.* reeks te nemen. Anders zal het niet werken met de standaard instellingen. Dat gezegd te hebben: Netwerkbeheer is echt een vak op zich 😉
Reputatie 5
Badge +5
@SjorsK,
Ik kan je bericht helaas maar één keer liken! 😜

@Sjosjo89,
Ik hoop dat u eruit komt met de instructie van Sjors, anders hoor ik het graag van u.

Reageer