Sticky

Het beste WiFi signaal voor uw bedrijf

  • 2 March 2016
  • 8 reacties
  • 2357 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +11
  • Allesweter
  • 3490 reacties

790878c3-199e-47ff-9381-74780e0ec64b.png

Uw bedrijf & WiFi

Het draadloos netwerk of WiFi-netwerk wordt steeds belangrijker voor het bedrijfsnetwerk. De groei van clouddiensten, toepassing van mobiele apparaten, Bring Your Own Device (BYOD) en het “Nieuwe Werken” zijn trends waardoor het faciliteren van professionele wifi voor bedrijven steeds belangrijker wordt. In dit artikel leggen wij u uit wat de benodigdheden zijn voor kleine tot grote netwerken evenals de opties voor beveiliging en het aanbieden van een gastnetwerk.

Professionele WiFi-oplossingen bestaan uit hoogwaardige accesspoints (toegangspunten), gigabit switches en eenvoudig te implementeren routers. Een professionele WiFi-oplossing biedt u belangrijke voordelen zoals lagere kosten en complexiteit van uw netwerk, hogere productiviteit, betere veiligheid en een optimale dekking.

Het inrichten van een WiFi netwerk is meestal maatwerk. Hoe u dit aanpakt is geheel afhankelijk van uw wensen en de locatie. Daarom maken wij in dit artikel onderscheid in twee verschillende netwerken:

Kleine netwerken (bijvoorbeeld zelfstandige ondernemers / winkels / kleine cafés / restaurants)
Grote netwerken (bijvoorbeeld grote ruimtes / kantoorruimten / meerdere verdiepingen)
* Het artikel over grote netwerken volgt binnenkort!

Interessant voor u:
KPN Kleinzakelijk:
KPN Super wifi
Mobiel: Mobiele abonnementen en toestellen
KPN Kleinzakelijk: Interactieve TV & Digitenne
KPN Kleinzakelijk: Hogere downloadsnelheden op koper met Vplus


8 reacties

Reputatie 7
Badge +11

Kleine WiFi-netwerken


De zelfstandige ondernemer, kleine winkels en vergelijkbare ondernemingen hebben meestal weinig eisen en zijn snel tevreden met een goed, stabiel en betrouwbaar WiFi netwerk. Maak het in dat geval ook niet moeilijker dan nodig. Als het gaat om enkele ruimten met niet meer dan 2 verdiepingen dan kunt u vaak zonder extra apparatuur een WiFi netwerk realiseren. Bij aansluitingen van KPN krijgt u een modem/router in bruikleen, de KPN Experia Box. De ingebouwde WiFi module van de Experia Box is vaak voldoende om binnenshuis voor goed bereik te zorgen.

Kies de beste locatie voor uw KPN Experia Box / draadloze accesspoint
Belangrijk is de plaatsing van het modem. Wij adviseren altijd om de Experia Box zo dicht mogelijk bij het aansluitpunt (IS/RA) aan te sluiten. Dit is ten behoeve van het ontvangst van het DSL signaal vanuit de centrale. Met een zo kort mogelijke aansluiting vermindert u de kans op verstoringen in het DSL signaal tussen het aansluitpunt en het modem. Dit kan echter ook gevolgen hebben voor het WiFi bereik. WiFi kan namelijk niet overal “doorheen”. Wanneer dit wel lukt, kan het signaal behoorlijk zwakker zijn en kunt u problemen met de verbinding ervaren.

Het modem moet daarom zo vrij mogelijk staan. Liever niet in de kelder, in de meterkast, op de grond of in de hoek van een kamer (afbeelding 1). Hoe vrijer het modem staat, hoe meer “ruimte” het WiFi signaal heeft om te spreiden. Met 1 tot 2 meter kabel heeft u voldoende speling om het modem verder van de muur te plaatsen (afbeelding 2).

Afbeelding 1 & 2 - Locatie van uw modem en uw modem verplaatsen.

Obstructies zoals gemetselde muren, grote apparaten (witgoed etc.), dubbel glas, aquariums en metalen archiefkasten zullen ook van invloed zijn op het bereik. Plaats het modem daarom bijvoorbeeld iets hoger, zoals op een tafel of niet afgesloten plank. Draai het modem bij om het bereik te optimaliseren. Een minimale draaiing kan al voor een veel beter signaal zorgen, begin eerst met een kwartslag en bekijk het resultaat.

TIP:  Een minimale draaiing … (Afbeelding 3)

Uw WiFi bereik uitbreiden
Het bereik van de KPN Experia Box haalt ongeveer een diameter van 10 tot 15 meter in een open ruimte. In een situatie zoals op afbeelding 4 is het signaal op de bovenverdieping waarschijnlijk niet goed. Mogelijk kan het WiFi signaal niet eens worden ontvangen. Wanneer u een extra ruimte, die niet al te groot is, van WiFi wilt voorzien dan kunt u een “WiFi repeater” gebruiken. Een WiFi repeater kan het draadloze signaal opvangen en versterken. Deze kunt u het beste plaatsen ongeveer op de helft van de afstand tussen het modem en de ruimte waar u signaal wenst te ontvangen. Staat de KPN Experia Box op de begane grond en kunt u geen signaal ontvangen op de 2e verdieping? U kunt de WiFi repeater dan het beste stallen op de 1e verdieping.

Afbeelding 4 & 5 - WiFi repeater draadloos en bekabeld aangesloten.

De WiFi repeater kan ook bekabeld worden aangesloten. Dit werkt in alle gevallen veel effectiever dan draadloos. Bij een draadloze aansluiting is er namelijk sprake van snelheidsverlies in de draadloze verbinding tussen het modem en de repeater. De internetsnelheid vanaf de repeater beperkt zich tot de snelheid die de repeater vanaf het modem weet te ontvangen. Als de repeater met een kabel verbonden is, kan deze gebruik maken van de maximale internetsnelheid!

TIP:  Sluit uw repeater bekabeld aan … (zie afbeelding 5)
Bent u op zoek naar de ideale repeater-match voor uw KPN Experia Box? U kunt hiervoor bij KPN terecht. Wij bieden namelijk de KPN WiFi versterker aan met veel extra mogelijkheden. Op de website kunt u meer informatie vinden over de KPN WiFi versterker.

Uw WiFi signaal optimaliseren
Ik geef u graag een aantal tips en achtergrond informatie om uw WiFi signaal te verbeteren.

Gebruik een vrije frequentie
WiFi is een draadloze technologie die gebruik maakt van laagvermogen radio frequenties. Er is een universele standaard zodat alle apparaten met WiFi zonder problemen verbinding kunnen maken. De technologie ontwikkeld steeds verder maar blijft de oude techniek wel ondersteunen. De meeste oudere apparaten kunnen daardoor gewoon verbinding maken.

WiFi 2.4GHz
De frequentie van WiFi zit op 2.4GHz (2412MHz- 2472MHz). Als we allemaal gebruik zouden maken van één dezelfde frequentie, dan is het alsof er meerdere radiozenders door elkaar uitzenden. Dat komt niet ten goede van de verbinding en snelheid. Zodoende zijn er 13 verschillende frequenties gekozen die gebruikt kunnen worden. Deze frequenties worden ook wel WiFi kanalen genoemd. Kanaal 1 zit op frequentie 2412MHz, kanaal 2 zit op 2417MHz en ga zo maar door. Kanalen 12 & 13 mogen wettelijk niet worden gebruikt in de Amerika. Het kan voorkomen dat apparaten uit Amerika daardoor niet werken op deze kanalen en worden afgeraden om te gebruiken.

TIP: Verander het WiFi kanaal van uw KPN Experia Box.

Op afbeelding 6 ziet u een overzicht van de WiFi netwerken bij mij in de omgeving. Er worden 13 draadloze netwerken gevonden die tevens allemaal elkaar verstoren. Een WiFi kanaal gebruikt 20MHz waardoor bijvoorbeeld kanalen 1 en 2 elkaar een beetje in de weg zitten. Kanaal 1 gebruikt 2402MHz tot 2422MHz en kanaal 2 zit op 2407MHz tot 2427MHz. Het is daarom belangrijk om een frequentie in te stellen die niet (veel) gebruikt wordt. Mijn netwerk is in de afbeelding zichtbaar als “H368N9B02CS” en staat op het eerste kanaal. Er is momenteel geen ander netwerk dat gebruik maakt van dit kanaal en is dus de beste keuze!

Afbeelding 6 - WiFi netwerken in de omgeving op verschillende frequenties.

TIP:  Gebruik een applicatie om de WiFi netwerken weer te geven …
- Android: Wifi Analyzer
- Windows: NirSoft WifiInfoView
- Mac OS X: Wireless Diagnostics

WiFi 5GHz
U heeft op bovenstaande afbeelding al kunnen zien, WiFi zit redelijk vol op 2.4GHz. Om die reden zijn er nieuwe frequenties bijgekomen, namelijk de 5GHz band. Op deze frequentie gaan we het wat beter doen; er zijn totaal 24 kanalen beschikbaar. Omdat het een hogere frequentie betreft kan het signaal helaas niet zo ver reiken als 2.4GHz. Deze netwerken gaat u dan ook op straat weinig zien. Binnenshuis kunnen de resultaten erg goed zijn omdat de frequentie nog niet veel wordt gebruikt en andere netwerken minder snel kunnen storen. Om verbinding te kunnen maken met een 5GHz WiFi netwerk moet uw apparaat deze techniek ondersteunen.

Dual Band
Tegenwoordig zien we de term “Dual Band” veel naar voren komen bij routers en accesspoints. Dual Band betekent dat de accesspoint zowel 2.4GHz als 5GHz tegelijkertijd kan uitzenden. De KPN Experia Box v10 heeft ondersteuning voor Dual Band. Het is zeker aan te raden om een Dual Band accesspoint te nemen aangezien bijna alle nieuwe apparaten ook 5GHz ondersteunen.

Channel Width
Ook zo’n leuke term, “Channel Width”! In de meeste accesspoints is het mogelijk om de channel width aan te passen. Daarmee is het mogelijk om 2 WiFi kanalen tegelijk te gebruiken zodat er meer snelheid kan worden gehaald. Theoretisch zou de verbinding tot 2x sneller kunnen worden.

TIP:  Wijzig de Channel Width naar 40MHz … (Afbeelding 7)

Gast Netwerk
Het is niet aangeraden om gasten rechtstreeks toegang te geven op uw eigen netwerk. U wilt natuurlijk niet dat uw gasten uw netwerk kunnen bekijken en benaderen. Een goede oplossing hiervoor is een gast netwerk. Dit betreft een beveiligde omgeving afgeschermd van uw eigen netwerk. De KPN Experia Box ondersteunt de mogelijkheid voor een gast netwerk (nog) niet. Een optie is om een eigen access point aan te schaffen en deze op uw KPN Experia Box aan te sluiten en af te schermen van uw netwerk.

Heeft u vragen over WiFi? Stel uw vraag op het forum!
Reputatie 3
Badge
Mag ik even toevoegen dat Channel Width het beste op 20MHz kan blijven staan om de ether vervuiling tegen te gaan? Die extra snelheids-winst is te verwaarlozen t.o.v. de verstoring die gecreëerd word. Tenzij u de enige Wi-Fi gebruiker bent in de wijde omgeving.

Zie: hier

Betref Gast Netwerk: De EBv10 ondersteund sinds enige tijd alweer een 2.4/5GHz gastnetwerk als ik me niet vergis?
Reputatie 7
Badge +11
Hi @Timeless, die toevoeging mag je zeker maken. Dit topic kan goed een nieuw leven gebruiken met hier een vermelding en uitleg over. 🙂

Inderdaad niet onbelangrijk is dat de ExperiaBox vanaf firmware versie 3.0 een gast netwerk ondersteunt!
Reputatie 4
Badge +1
Of je haalt een Unifi Security Gateway van Ubiquiti http://ubnt.com en een Unifi Switch en een paar Unifi Access Points en je hebt een heel goed wifi netwerk met makkelijk te gebruiken webgui
Reputatie 7
Badge +6
Of je haalt een Unifi Security Gateway van Ubiquiti http://ubnt.com en een Unifi Switch en een paar Unifi Access Points en je hebt een heel goed wifi netwerk met makkelijk te gebruiken webgui

Dat lijkt heel erg op de setup die ik hier heb liggen, het werkt geweldig!

Met zo'n unifi AP moet je wel op passen dat het niet in hetzelfde vlan zit als iTV. Anders mag je dag met je handje zeggen tegen WiFi of iTV
Reputatie 7
Badge +11
Die Unifi Access Points zijn helemaal geweldig inderdaad! Mijn idee, toen ik het topic poste, om voor grotere wifi netwerken de Unifi's uit te lichten 🙂
Ik heb er alleen nooit één ingesteld of mee mogen spelen, eigen ervaring heb ik er niet echt mee. Ik lees er altijd goede dingen over. Ik sta regelmatig naar het plafond te staren naar deze UFO's, prachtig gewoon 😁
Reputatie 4
Badge +1
Hey tim, heb er zelf al meerdere geplaats de gui is ook geweldig, je hoeft alleen maar op adopt in de server gui te drukken en het werkt al
Reputatie 7
Badge +6
Je kan het ook heel gemakkelijk voor verschillende klanten uitrollen en dan heb je alsnog een centrale beheer interface via een site-to-site vpn.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de klanten vervolgens alsnog toegang te geven tot het beheren van hun omgeving. Het is nog net geen Cisco maar voor het gemiddelde bedrijf werkt het perfect!

Reageer